AKTUELNO

„My turn” iz mog ugla (Češka)

Martina Barta, džez pevačica u nemačkom bendu „4 To The Bar”, imenovana je da predstavlja Češku Republiku na Evrosongu ovog maja. Njena pesma nosi naziv My turn i izvešće je u prvom polufinalu.

Martinin angažman u navedenom bendu spominje se kao jedna od bitnijih crtu u njenoj biografiji. Tom sastavu se pridružila 2014. godine i u njemu, pored toga što peva, svira i rog. Živi na relaciji Prag–Berlin, a u nemačkoj prestonici je studirala na Džez insistitutu Univerziteta umetnosti. Učestvovala je do sada u više muzičkih projekata, ali do sada nije medijski bila eksponirana – pa ni afirmisana.

Njena muzika se može opisati kao kombinacija poštovanja prema klasičnom zvuku i ljubavi prema svemu što je savremeno i inovativno. Takva je evrovizijska pesma – jednostavna, nežna, topla, soul, jazzy i pomalo „ravna” balada, bez dramatike, vriske i „ključne promene”, što potpuno odgovara boji glasa i žanru koji joj je blizak.

My turn je delo britanskih autora i producenata koji se potpisuju sa „DWB”. Kompozicija je producirana i snimljena u Londonu. Izabrana je među 300 radova pristiglih na konkurs nacionalne televizije, i to odlukom petočlane selekcione komisije u kojoj su se našli ugledni češki muzičari, kompozitori i vođe lokalnih sastava.

Martina se na kladionicama ne kotira najbolje – na današnji dan, nalazi se na pretposlednjem, 42. mestu (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1988 

Filmska ostvarenja koja su obeležila 1988. godinu bili su filmovi „Umri muški”, „Kišni čovek” i legendarni „Ko je smestio Zeki Rodžeru”. Verovatno najpopularnije numere iz ove godine su pesme Faith Džordža Majkla, Sweet child o’ mine grupe „Guns N’ Roses”, Is this love u izvođenju grupe „Whitesnake”, kao i Don’t worry be happy koju je snimila grupa „Simple Pleasures”.

I dan-danas omiljene knjige koje su objavljene 1988. godine su definitivno „Alhemičar” Paola Koelja i Klajnbaumovo „Društvo mrtvih pesnika”, koje je kasnije dobilo i filmsku adaptaciju.

Ova godina je donela i rođenja velikih svetskih zvezda današnjice, kao što su pevačice Adel, Rijana, Džesi Džej, Hejli Vilijams (grupa Paramore), ali i glumica Ema Stoun.

U Jugoslaviji 1988. godinu obeležili su olimpijski uspesi. Na zimskoj olimpijadi u Kalgariju osvojene su dve srebrne i jedna bronzana medalja, a na 24. olimpijskim igrama u Seulu – 12 medalja.

Naposletku, gurmani s naših prostora će 1988. godini verovatno biti zahvalni i za održavanje prve slaninijade u Kačarevu.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 4+ 
Sviđa mi se! Češka nema previše iskustva ni uspeha na Pesmi Evrovizije, ali od njihovog prvog finala prošle godine ta priča počinje da se menja. U nedostatku iskustva i insajderskih priča i informacija, čini se da šalju obične pop pesmičice, a ovo je sve samo ne obično i dosadno. Martina je, čuh je negde i uživo, fantastičan interpretator, a pesma jeste milionita balada, ali joj ne nalazim mane. Možda nema takmičarski kapacitet, ali bih poželeo Češkoj još jedno finale. Bilo bi skroz zasluženo.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 4 
S obzirom da je džez muzika moja skrivena ljubav, Martina je još od početka imala veliki plus kod mene. Mene ova prijatna pesma odmara, opušta i skroz je simpatična, a opet vrlo ozbiljna. Što se Martine same tiče, ona ima unikatan vokal, pa se time može u potpunosti ograditi i izdvojiti iz mora ovogodišnjih pop i R&B izvođača. Spot je veoma lep i fino je osmišljen, a mislim da ima mesta i za jedan dobar scenski nastup. #osvežava

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 5 
Verujem da većini slušalaca ova pesma neće izazvati nikakav utisak. Verujem da smo slušali milion puta ovakve pesme i da se u ovoj ništa novo neće naći. Međutim, meni ovo ne zvuči klišeirano i staromodno. Naprotiv, mogu da zamislim kako slušam ovu pesmu na nekoj svirci, u nekom malom klubu, nekom malom kamernom prostoru. Ova pesma je upravo takva jedna kamerna kompozicija i zato i nije možda za veliku evrovizijsku scenu. Iskreno se nadam da ću je ipak na toj velikoj sceni slušati i gledati dva puta.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 4- 
Martina Barta je klasična džez pevačica te kada se znalo da će otići na Evroviziju, znalo se i da će se pesma razlikovati od njenog uobičajenog repertoara po tome što će pevati i nešto što ima primese popa. Česi i ove godine ovaj zadatak shvataju veoma ozbiljno, ali mislim da im ova pesma i nije nešto. Iako ima i R&B i džeza, smatram da će do finala biti „proždrnuta”.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 2 
Znate ono kad čujete neku pesmu i kažete sebi: „Jaaaao, evo one super pesme sa Evrovizije, ovo se ne zaboravlja!” E, pa to sasvim izvesno nije ono što ću ja sebi reći ako ikad čujem ovu pesmu van Evrovizije. Ako je uopšte i prepoznam kad je čujem. Dakle, šta imamo ovde? OPET balada. OPET na engleskom. OPET monotona, jednolična, dosadna bre pesma. Dobro, tu i tamo neka zanimljiva deonica ili rima, ali generalno ovo nije pesma koju ću odslušati celu ni na samoj Evroviziji, a kamoli inače.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 4 
Jako mi se dopada što pesma nema nepotrebnih napadnih i napaljenih momenata. Nekako je koncizna, jasne poruke, stabilna, dosledna, od početka do kraja, himnična. Svakog momenta očekujem neki isforsirani dečji hor ili kvazi-gospel deonicu, i hvala Bogu (gospel!), nema ga, tek prateći vokali koji fino upotpunjuju Martinin glas. Ipak, podseća me nešto na one pesme grupa poznatih pevača, od kojih mi većina blago ide na živce.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 4- 
Fino, pristojno, nenametljivo, slušljivo, u nekom svom „filmu”. Tako bih ukratko opisao ovogodišnju češku uzdanicu. Istina, nema ova numera takmičarski karakter i potencijal, ali budući da su odavno svi „sazreli” shvatili da nema više „evrovizijskih i neevrovizijskih pesama”, dopada mi se ideja da se i ovaj žanr ponudi evrovizijskoj publici. Teško će ovo do finala, mislim, ali nada umire poslednja. Želim mnogo bolji scenski nastup od prošlogodišnjeg.

Prosečna ocena redakcije: 3,86
Prosečna ocena čitalaca: 3,67 (21 uvažena ocena)
Konačna ocena: 3,76

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 15. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …