AKTUELNO

„Don’t come easy” iz mog ugla (Australija)

Ajzaja Fajerbrejs, mladi australijski pevač, predstavljaće Australiju na Evrosongu u Kijevu. On će u glavnom gradu Ukrajine, u prvom polufinalu 9. maja, pevati pesmu Don’t come easy.

Ajzaja Fajerbrejs je rođen je 1999. godine. Potiče iz domorodačke porodice Aboridžina i ima 11 braća i sestara. Afirmaciju je stekao pobedom u poslednjoj sezoni talent-šou takmičenja X Factor, a njegov prvi singl It’s gotta be you prošao je vrlo uspešno i zapaženo, ne samo u Australiji već i u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj, Kanadi, SAD…

Numeru Don’t come easy napisao je trio DNA, koga čine Dejvid Musameki, Entoni Egizi i Majkl Endželo. Dejvid i Entoni su napisali takođe evrovizijsku pesmu Sound of silence za Dami Im prošle godine. Ne samo da je osvojila vicešampionsku poziciju u Stokholmu, nego je i nagrađena priznanjem „Marcel Bezençon” za najbolju kompoziciju po izboru kompozitora i autora svih takmičarskih pesama. Reč je o emotivnoj baladu u kojoj dolazi do izražaja sva snaga i opseg Ajzajinog „peskovitog” glasa koji se istovremeno savršeno povezuje s moćnim tekstom.

Ajzaja, pored muzike i pevanja, voli i sport. Voli trčanje, a jedva čeka da jednom skoči i padobranom na zemlju. Nikad pre nije bio u Evropi, pa će put u Kijev biti za njega premijera. Njegov prvi let je zapravio bio do Sidneja, da bi snimao i takmičio se u X Factoru.

Da Australija sa Ajzajom ima dobre šanse da ponovo bude u samom vrhu evrovizijske lestvice, govore i kladionice – Don’t come easy se na današnji dan nalazi na 7. mestu (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1999 

Pesma Evrovizije održana je 44. put, u Jerusalimu, a titulom pobednika zakitila se Šveđanka Šarlot Nilson, otpevavši pesmu Take me to your heaven, u konkurenciji od 23 zemlje. Mala sala u Međunarodnom centru za konvencije u Jerusalimu, u koju su mogle da stanu samo zvanične delegacije, ambasadori, porodice, prijatelji i retki akreditovani novinari, bila je dom tog Evrosonga, ponajviše iz bezbednosnih razloga. Doris Dragović i pesma Marija Magdalena donele su Hrvatskoj 4. mesto, a Bosni i Hercegovini su Dino Merlin i Beatris doneli 7. mesto numerom Putnici.

Ovu godinu su na svetskoj šou-biz sceni obeležila brojna debitovanja, počev od televizijske serije „The Sopranos”, preko prvog filma serijala „Ratovi zvezda” pa sve do albuma prvenca Britni Spirs i Sunđer Boba Kockalonea. Na dodeli Oskara briljirali su filmovi „Zaljubljeni Šekspir” i „Spasavanje redova Rajana”, kao i italijanski „Život je lep”.

Mali princ Antoana de Sent Egziperija proglašen je za knjigu veka u Francuskoj, a Pluton, koji je nepravilno orbitirao, postao je ponovo deveta planeta Sunčevog sistema, posle čitavih dvadeset godina.

Uprkos turbulentnoj političkoj situaciji i uznemiravajućim događanjima na našim prostorima, u Brčkom je održan Rok maraton ’99. Ovaj koncert pamtićemo kao prvi nakon raspada SFRJ na kom su se okupile bivše jugoslovenske republike, a koji, uprkos negativnim očekivanjima, nije doveo ni do kakvih incidenata.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 5- 
Mogu samo da kažem – svaka čast Kengurima! Od kako su debitovali 2015. godine kao specijalni gosti na jubileju, treću godinu zaredom šalju vrhunske vokale i kvalitetne pesme. Koliko god da neko ne voli Australiju na Evrosongu, ne mogu da im zamerim ništa jer su u samo tri učešća uložili u podizanje kvaliteta numera i obogatili takmičenje koliko neke zemlje nikad nisu. Ne samo jedna, više njih. Nakon moje miljenice još sa X factora Dami Im, ovo ide negde ispod nje, ali bez obzira na tu činjenicu, u svakom smislu kvalitet australijskog predstavnika ove godine je na visokom nivou. Ponovo. Bravo!

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 5 
Samo da je matrica malo modifikovana i da malo manje podseća na Adelin megahit Hello, ovo bi bila odlična, ultraoriginalna, dirljiva evrovizijska balada. Dečko je malo premlad da bi pevao o ovako ozbiljnoj tematici, ali što jes’ jes’ – fantastično je dočarava. Vrlo upečatljiva, emotivna i ostvariće još jedan dobar rezultat za Australiju, siguran sam. Izvedeno odmereno i gospodski, ali pršti od žara i strasti. #treća_sreća_?

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 5 
Muška verzija Dami Im. Moderna pop balada i odličan vokal, baš kao i prošle godine – Australija je odlučila da ne menja dobitnu kombinaciju. Meni se ovo iskreno mnogo više dopada nego prošlogodišnja pesma Dami Im. Verovatno je ova pesma i najkvalitetnija ovogodišnja pop balada. Postoji kulminacija, prelazi, promene dinamike i tempa, izvođač može da dočara osećanja prisutna u pesmi. Još jednom moram da naglasim da mi je drago zbog prisustva Australije na Evroviziji.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 5 
Odavno je pitanje njihovog učešća postalo tabu tema, te smatram da će oni učestvovati sve dok im ne budu proglasili pobedu, barem tako mislim. U njihovom je slučaju to neodređeno. Bez obzira što se njihovo učešće smatra prinudnim, mogu da kažem da su se i ove godine zaista potrudili da pošalju nešto što će impresionirati širu publiku. U ovoj nameri su uspeli i ovog puta te i ovaj put zaista pucaju na visoko.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 5- 
Šta reći osim – izgleda da se Australija baš trudi da smilostivi sve nas koji smo negodovali zbog njenog ravnopravnog priključivanja Evroviziji. Ovog puta, to im polazi za rukom kombinacijom melodije i vokala koji me neverovatno asociraju na Eda Širana i Sema Smita. A ako se to ovako kvalitetno uradi – visoka ocena je neizbežna. Pesma ne samo da je kvalitetna, nego je i slušljiva i vrlo nenapadno prijatna. Nemam gotovo ništa protiv ovog simpatičnog dečkića i njegovog ozbiljno lepog glasa.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 4- 
Sasvim pristojna i vremenski relevantna stvar. Kad je mejnstrim, onda neka je bar vrhunski odrađen. Dakle, nedovoljno originalno, ali mi je melodija prijatna, interpretacija prilično ubedljiva, a pesma sveukupno nenametljiva… Lično bih voleo nešto interesantnije iz Australije, jer je njihova scena poprilično raznovrsna. Ipak, prija mi njihov stav da uvek pošalju nešto dovoljno kvalitetno, te tako ispoštuju svoju privremenu posetu Evropi.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 5+ 
Teško je, mnogo je teško opisati kad vam se nešto mnogo dopada, kada vam se svaka dlačica na telu naježi svakim taktom, bojom glasa, porukom… Negodovao sam učešće Australije, znam, ali bio bih veliki namćor kad bih zapušio uši na ono što nam nude. Ova pesma ima sve što Evrovizija traži, što joj pre svega treba, kako bi se „oprala” od svih predrasuda i glasine koje je prate poslednje 3-4 godine. Mislim da skoro nisam čuo lepši muški glas. Ajzaja je tako mlad, a tako „zrelo” peva, prenosi emociju. Melodija je čarobna, moderna, u trendu, produkcija savršena. Evo dokaza da ono što je komercijalno može i te kako da bude kvalitetno. Moj favorit!

Prosečna ocena redakcije: 4,78
Prosečna ocena čitalaca: 3,96 (27 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 4,41

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 14. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …