AKTUELNO

„This is love” iz mog ugla (Grčka)

„Evrovizijska vrteška” u Grčkoj zaustavila se, posle raznih glasina i planova, na jedno mlado i popularno lice – pevačicu Demi – koja se udružila s poznatim evrovizijskim „drim-timom”, kompozitorom Dimitrisom Kontopulosom i koreografom Fokasom Evangelinosom. Njena pesma za Kijev zove se This is love i izvešće je u prvom polufinalu 9. maja.

Demi je izuzetno popularna mlada pevačica u Grčkoj. Rođena je 1991. godine i (naravno) od malena se bavi muzikom. Njen muzički opus čine pop, R&B i dens numere, a takođe se bavi i glumom, budući da je trenutno deo stalne postavke mjuzikla Mamma mia u Atini. Osim toga, vredno studira prava.

Svoj interes za Evroviziju je pokazala krajem prošle godine. Na muzičkom nebu Grčke pojavila se 2011. godine i od tada joj ne jenjava popularnost. Objavila je dva studijska albuma sa ukupno 19 hit-singlova s kojima je „osvajala” vrhove muzičkih top-lista.

Da je nacionalna televizija Grčke odlučila da se vrati na staze stare slave, dokaz je i angažovanje svetski afirmisanih kompozitora i koreografa sa zavidnim evrovizijskim stažom.

Dimitris Kontopulos je proslavljeni grčki kompozitor, autor brojnih grčkih hitova i pesama koje su se takmičile na nacionalnom evrovizijskom izboru Grčke, a koji je do sada bio autor ili producent šest numera za Evrosong, od kojih je 7. mesto najlošije ubeleženi plasman:

 • 2007 | Work your magic (Belorusija, 6. mesto)
 • 2008 | Shady lady (Ukrajina, 2. mesto)
 • 2009 | This is our night (Grčka, 7. mesto)
 • 2013 | Hold me (Azerbejdžan, 2. mesto)
 • 2014 | Shine (Rusija, 7. mesto)
 • 2016 | You are the only one (Rusija, 3. mesto)

I Fokas Evangelinos ima bogato evrovizijsko iskustvo i smatra se jednim od najprestižnijih saradnika, a njegovi učinci na Evrosongu su:

 • 2004 | Shake it (Grčka, 3. mesto)
 • 2005 | My number one (Grčka, 1. mesto)
 • 2006 | Never let you go (Rusija, 2. mesto) i kreativni direktor Pesme Evrovizije
 • 2007 | Work your magic (Belorusija, 6. mesto)
 • 2008 | Believe (Rusija, 1. mesto) i Shady lady (Ukrajina, 2. mesto)
 • 2009 | This is our night (Grčka, 7. mesto)
 • 2013 | Hold me (Azerbejdžan, 2. mesto)
 • 2014 | Shine (Rusija, 7. mesto)
 • 2016 | You are the only one (Rusija, 3. mesto)

Grčka će se na Evrosongu u Kijevu predstaviti 38. put i nakon prošlogodišnjeg debakla i neulaska u finale, sada imaju dobre šanse da se tamo ponovo nađu – na kladionicama se na današnji dan nalazi na 13. mestu (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1991 

Krajem novembra 1991. godine britanski muzičar i umetnik Fredi Merkjuri je preminuo od bronhijalne pneumonije, uzrokovane virusom HIV. Merkjuri je svojevremeno bio frontmen britanske rok grupe „Queen”, a ostao je upamćen kao izuzetan scenski ekscentrik sa ogromnim rasponom glasa od četiri oktave. Autor je najvećih hitova grupe „Queen”: Bohemian rhapsody, Killer queen, Somebody to love, Don’t stop me now itd. Često se pojavljivao kao podrška drugim pevačima u njihovim pesmama, bilo kao vokalista, bilo kao muzičar. Bio je izvanredan pijanista.

Već smo pominjali da je te godine otvorena prva kafeterija „Starbucks” u Kaliforniji. Sama kompanija i lanac „Starbucks” nastali su još 1971. godine u Sijetlu. Danas u svetu postoji čak 23.768 „Starbucks” objekata. U ovom tipu kafeterije možete naći vrlo kvalitetnu kafu, hladne i vruće napitke, sveže ceđene sokove, čajeve, frapučina, razne vrste peciva, kao i čipseve i krekere. Poneki „Starbucks” objekti služe čak i vino, pivo i meze. Kod nas u Srbiji za sad ne postoji nijedan „Starbucks”, ali ako imate želju da posetite jedan, najbliži su u Rumuniji, Grčkoj, Bugarskoj i Slovačkoj.

„Južni australijski institut za tehnologiju” i „Koledž za naprednu edukaciju” su 1991. godine odlučili da se udruže i tako osnuju Univerzitet Južne Australije. Univerzitet se proširio na tri grada – Adelejd, Vajala i Maunt Gambir. Do danas je iz ovog fakulteta izašlo nešto manje od 30 hiljada studenata s diplomom. Trenutni kancelar univerziteta jeste Džim Makdauel, a isti univerzitet je 2015. godine brojao 32 hiljade studenata. Na Univerzitetu Južne Australije se izučavaju političke nauke, umetnost, sport, žurnalistika, menadžment i pravo.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 3+ 
Ne znam da li sam među retkima, ali od Grčke uvek očekujem neki treskavac sličan ovom, ali da uz to čujem buzuki ili „Opa”! Još kad čujem da ih predstavlja pevačica, i to mlada cura koja je popularna tamo, očekivanja narastu do neba. I onda čujem ovo i izduvam se kō guma. Muzika je odlična, ne mogu da kažem da je loša, svakako podiže raspoloženje, tera na đuskanje, skakanje, ali stihovi i nikakve promene u pesmi čine da u mojim ušima ova numera odzvanja kao i svaka druga u tom dens, klupskom izdanju. Bezlično.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 2 
Koliko sam se nadao dobroj pesmi, toliko me Demi ovom razočarala. Početak ove kompozicije toliko obećava, kao da ćete čuti bog zna šta, pomislite da već pobeđuje na Evroviziji. I onda dođe užasni refren… Toliko glup, neadekvatan i isklišeiran. Žao mi je što će enormno popularna Demi predstaviti evrovizijsku velesilu Grčku sa ovom glupošću. Da, ima prostora za odličan scenski nastup, ali to nije najvažnije. „This is love”? „You and me as one”? Koliko originalnosti… #blam

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 3 
Tresla se gora, rodio se miš – što bi rekla narodna poslovica. Toliko su Grci najavljivali svoju predstavnicu, kompozitore, pripreme, a na kraju izabrali ovu bledu pop-dens pesmičicu. Početak kao nešto i obećava, a kada refren krene, sve pada u vodu. Red klišea, red patetike, tekst rađen po principu – prikupiti najpominjanije reči u evrovizijskim pesmama (love, stars i sl.), muzički deo skroz neinventivan, a ni Demi nije imala šta vokalno da pokaže. Izgubili su se Grci ovih poslednjih godina i nikako da nađu pravi put.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 4+ 
Divno je što ova mlada i talentovana pevačica odlazi na Evroviziju jer ima Grčka toliko dobih pevača i van pop-folk kategorije koji zaslužuju da dobiju svojih pet minuta u ovim aktuelnim okolnostima. E sad, poznavajući ranije evrovizijske aktivnosti tandema koji je osmislio i pesmu i nastup, bilo je i očekivano da će pobediti neka zarazna pesma koja će oduševiti publiku u dvorani, te samim tim se sprema i ludački dobar nastup. Finale je neizbežno zbog spektakla.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 3 
Zamislite, recimo, ovu super-strava melodiju ukombinovanu sa grčkim jezikom. Pa mislim da bih odlepila potpuno! A ovako… Šta znam. Ne kažem da je pesma loša, ali mi je jako krivo što ove godine ne možemo da čujemo nešto autentičnije od Grka. Ovako jeste simpatično, fino za đusku, slušljivo i prijemčivo, ali je jednostavno svrstavam među pesme na koje će se posle same Evrovizije u vrlo kratkom roku zaboraviti. Nešto poput onoga što je svojevremeno Bojana Stamenov napravila kod nas.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 2+ 
Daaaaaaaa, ljubav je svuuuuuuudaaaa… Sve mi ovde zvuči plastično i površno, sa sve traljavim prelazima s tehno-bita na simfonijski orkestar (baš kao što su mi slabašne bile i numere Moje tri i Bojane). Čemu? Vrlo slabašan tekst, izanđala melodija, prastari tuc-tuc ritam, sve šuplje, osim iole pristojne interpretacije. Grčku na Evroviziji nekako uvek vezujem za kliše, a tako je i ovog puta.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 1 
Jaaaooo kako je ovo originalno! Divna nova dens pesmetina, nešto čime do sad još nismo ispirali uši! Kakvi prelazi, kakve durske i molske modulacije, kakve simfonijske deonice! Fantastično! A tek reči… Ljubav… Ovo je ljubav… Ti i ja kao jedno… O tome niko ne peva. Mislim, te fraze se baš retko koriste. A tek nastup kakav će biti… Ne mogu da dočekam! Kladim se da će biti odmeren, da ne bi skretao pažnju na sav kvalitet ovog remek-dela.

Prosečna ocena redakcije: 2,57
Prosečna ocena čitalaca: 3,00 (24 uvažene ocene)
Konačna ocena: 2,79

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 13. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …