Evrovizija 2017

Postavljena evrovizijska bina u Kijevu

[dropcap]E[/dropcap]vrovizijska bina i scenografija, koju je dizajnirao Florijan Vider, montirana je i postavljena u Međunarodnom izložbenom centru u Kijevu, ovogodišnjem „domu” 62. Evrosonga.

Bina je sklopljena, ali je, kažu organizatori, u fazi testiranja. Sigurno je da će ona biti spremna za prve učesnike i prve probe, koje počinju već poslednjeg vikenda u aprilu.

U opisu ovogodišnjeg dizajna scenografije stoji da ona simbolizuje „Ukrajinu u centru Evrope” te da postavka omogućava obožavaocima da budu blizu izvođača. Dinamička scenografija, koja uključuje višestruke površine za scenski prikaz, stvaraće jedinstveni izgled svakog pojedinačnog nastupa.

Izgled ovogodišnje scenografije, kao što govori slika, ima jednu glavnu binu iza koje se nalazi veliki LED ekran, te malu binu, tj. ostvo koje je s glavnom binom povezano dugačkom i zakrivljenom pistom za šetnju, što će omogućavati izvođačima da se praktično nađu u publici. Slični elementi viđeni su i na Evrosongu 2011. i 2013. godine. Takođe, velika kružna postavka za rasvetu iznad glavnog podijuma element je koji je viđen u Diseldorfu 2011.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Florijan Vider još jednom je bio zadužen za izradu grandiozne evrovizijske scene. Evrovizijski fanovi dobro znaju da je on bio glavni scenograf evrovizijskih takmičenja u Diseldorfu (2011), Bakuu (2012) i Beču (2015). Takođe, bio je i „glavni čovek” scene talent-emisije X Factor u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD. Uprkos izvesno veličanstvenoj scenografiji, čini se da je kao inspiraciju koristio detalje svojih kreacija iz 2011. i 2015, koje je unapredio, doradio ili razvio.[/box]

Tehničke karakteristike bine

OK, ovo bi trebalo da bude onaj „smor” deo o kilometrima razvučenih kablova, sijalicama i lampicama velike snage, projektorima za video-animacije u koje se malo ko razume… Izbeći ćemo ovog puta sve to jer – jasno je da se te stvari iz godine u godinu razvijaju, unapređuju, i da je produkcija Evrovizije najjača u svetu.

Ipak, izdvajamo neke detalje koji će vam sigurno privući pažnju:

  • bina je teška 30 tona;
  • zauzima 350 m²;
  • visoka je 40 m, široka 70 m, i ide u dubinu 28 m;
  • ima 1.000 m² LED ekrana;
  • 258 zvučnika;
  • 212 mikrofona;
  • 1.816 lampica;
  • 30 kamera za realizaciju TV prenosa;
  • 48 izbacivača plamena, 50 pirotehničkih pozicija i šest izbacivača magle;
  • itd.

U izradi i postavci bine, kao i na podešavanju rasvete, zvuka, TV produkcije, specijalnih efekata i slično, angažovano je preko 170 ljudi, od kojih 50 u TV produkciji i 40 u pripremi scenografije između pesama!

A koliko će gledalaca pratiti uživo događaj?

Ono što je interesantno to je da su stolice pozajmljene iz Arene „Lavov” u istoimenom gradu, koji je bio jedan od kandidata za domaćinstvo Evrosonga. Za proširenje kapaciteta sedećih mesta u Međunarodnom izložbenom centru pozajmljeno je 7.000 stolica.

Njihova demontaža je počela 8. aprila, a završena je dva dana kasnije. Za iznajmljivanje će pomenutoj areni biti isplaćeno 17.526 evra, a stolice će biti vraćene posle završetka takmičenja.

Inače, kapacitet sedećih mesta na tribinama Međunarodnog izložbenog centra bi ukupno trebalo da bude 7.573, a planirano je i 60 mesta za osobe sa invaliditetom. Naravno, predviđena su i stajaća mesta neposredno ispred bine, pa se očekuje da ukupan kapacitet u gledalištu bude oko 10.000.