AKTUELNO

„Amar pelos dois” iz mog ugla (Portugalija)

Kažu da Salvador Sobral, predstavnik Portugalije u Kijevu, ima jedinstven muzički senzibilitet i magnetizam. Numeru Amar pelos dois (Voleti za oboje), s kojom je pobedio na nacionalnom festivalu, napisala je njegova sestra Luisa i može se zažeti u tri reči: jednostavnost, emotivnost, spontanost.

Iako je studirao psihologiju, ogromna strast prema muzici mu je utrla nešto drugačiji put i danas je jedna od najvećih muzičkih nada Portugalije. Dok je živeo u SAD i u Barseloni, gde je pohađao prestižnu školu, učestvovao je u nekoliko muzičkih projekata, komponujući za sebe, istovremeno kreirajući odvažne nastupe inspirisane Četom Bejkerom, poznatim američkim džez trubačem i pevačem.

Njegov glas i poseban magnetizam koji poseduje doneli su mu veliku popularnost i nagrade, ne samo stručnjaka, već i publike. Prethodne godine objavio je svoj prvi album pod nazivom „Excuse Me”.

Salvador je 49. predstavnik Portugalije na Evroviziji i ima sjajnu priliku da ostvari najbolji rezultat za svoju zemlju još od 1996. godine – na kladionicama se na današnji dan nalazi na 4. mestu (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1989 

Tu 1989. godinu obeležila su domaća muzička izdanja narodne muzike – hit-albume te godine imao je trio danas neprikosnovenih ženskih folk zvezda: Lepa Brena, Dragana Mirković i Ceca Ražnatović (tada Veličković). Ni muški izvođači nisu zaostajali za popularnošću te je tako Mitar Mirić te godine žestoko poručio Ne može nam niko ništa, dok je Džej Ramadanovski plesao u ritmu Jedan, dva.

Gorespomenuta Lepa Brena je te godine imala i najgledaniji jugoslovenski filmski hit, budući da je drugi deo filmske franšize „Hajde da se volimo” u bioskopima pratilo 1.200.000 gledalaca.

Za uspehom nisu zaostajali ni omnibus „Kako je propao rokenrol” kao i „Sabirni centar” koji je govorio o životu posle smrti. Povodom 600 godina od čuvene kosovske bitke je urađen film „Boj na Kosovu”, dok je pokojni Dragan Nikolić kao mafijaški gazda vozio „Poslednji krug u Monci”.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 5 
Poslednji stihovi pesme kažu (slobodan prevod): „Ako ti je (srce) bez strasti, ako odbija ponovo da pati, bez čekanja na ono što će doći, moje srce može voleti za oboje”. Kada sam prvi put čuo pesmu, nekako ofrlje, bio sam razočaran i pomalo iznerviran, pitajući se kako je ova zastarela pesma uspela da pobedi. Ali to su Portugalci. Pevaju za svoju dušu i baš ih briga za ostatak Evrope. Danas, jedan sam od onih koji su zaljubljeni u pesmu. U interpretaciju. Dok je slušam i pratim izvođača kako je peva, sa svim onim njegovim tikovima, na meni možete ta tri minuta da vidite samo osmeh. Od miline, zanesenosti, melanholije. Ne, pesma nije zastarela, nije dosadna, ona stoji van svog vremena, sama za sebe, nešto slično kao divne pesme Bili Holidej ili Ele Ficdžerald. Ocenu za ovu pesmu zacementiralo je i par suza koje su, na ove stihove s početka komentara, zagolicale moje obraze i vrat, završavajući predivnu priču o neostvarenoj, izgubljenoj ljubavi… I tako bih mogao ceo feljton da napišem, ali ubiće me urednik i za ovoliko.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 5 
Salvador je jedan od retkih koji će u Kijevu pokazati šta je to umetnost. Evo, ovo! Pretvoriti jednu užasno staromodnu i dosadnjikavu baladicu u ovako dirljivo umetničko delo – to je talenat. Gestovi, manir pevanja, skromnost i minimalizam. Podseća na stare pesme iz Diznijevih crtaća. Potpuno sam očaran ovim izvođenjem. #čarolija

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 5 
Zatvorite oči, na redu su tri minuta čiste umetnosti, koja će vas odvesti na neko samo vama znano čarobno mesto. Naprosto ovo je jedna prava romantična, gotovo filmska numera (da zvuči kao da je stigla iz nekih dalekih vremena), savršena u svojoj jednostavnosti. Pomoću nje se ne pokazuju pevačke sposobnosti, nije joj potreban poseban nastup – prosto ovo volite ili ne. Moram priznati da izvođač ima veoma prijatnu boju glasa. Zato zažmurite i zamislite da ste u nekom filmu. A nadam se i nekakvom filmskom scenariju, kada je plasman Portugalije u pitanju.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 4 
Lepo ja kažem – da bi učesnik ostvario dobru impresiju na takmičenju za Pesmu Evrovizije, neophodno je da promoviše ne samo sebe, već i svoju kulturu, svoj jezik, svoju zemlju, kako bi privukao posetioce u Portugaliju jer je ovo takmičenje neophodna turistička reklama za ovu mediteransku zemlju. E sad, što se pesme tiče, dosta odskače od ostalih koji se furaju samo na traženi svetski zvuk, romantična je, priziva neka stara vremena. Da li je ovo prava pesma za finale, ostaje da vidimo.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 4 
Verovatno najsetnija, najnostalgičnija pesma na ovogodišnjem izboru… Užasno mi se dopada melodija, i emocija koju nosi njegov nežni glas. Neverovatno me čitava atmosfera pesme asocira na crno-bele filmove i vino pored kamina, dok napolju veje sneg. 🙂 Iako mi portugalski nije među omiljenim jezicima, u ovom izvođenju mi uopšte ne smeta. Čak mi i prija. Opušta i odmara, a drži pažnju. Drago mi je što su se Portugalci opredelili za maternji jezik, jer bi ova pesma u engleskoj varijanti verovatno bila slabije zapažena.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 5 
Portugaliji je baš dugo dugo trebalo da pošalje nešto što će me osvojiti hiljadu posto. Konačno! Bravo! Toliko toplo i drugačije od gotovo svega ove godine, odvlači u neke efemerne predele gde se svest i emocije spajaju u jedno. Salvadorov glas i pojava me neodoljivo podsećaju na tužnog harlekina s Pikasovih slika, naročito iz ranih faza… Pravi melem za uši. Bravo još jednom!

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 5 
Ova pesma je kao čašica alkohola. Prvi gutljaj ne bude baš jasan, čak i ne tako prijatan. Svaki naredni vam probudi čula, raširi pore, otvori dušu, definiše osećanja, iskristališe misli… Sad sam već potpuno opijen. I mada ne razumem portugalski, siguran sam da mogu da osetim i shvatim svaku reč, svaku emociju. A to je kvalitet, kažu. Salvador je vrlo jedinstven, ima predivnu boju glasa, njegova interpretacija vas ostavlja bez daha i potpuno „razoružane”. Divno.

Prosečna ocena redakcije: 4,71
Prosečna ocena čitalaca: 3,44 (25 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 4,08

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 12. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …