AKTUELNO

„Verona” iz mog ugla (Estonija)

Moćan pop duo, kako su na zvaničnom evrovizijskom sajtu nazvali predstavnike Estonije, čine veliki umetnici sa evrovizijskim iskustvom – Laura i Koit Tome. Njihova pesma nosi naziv Verona, a komponovao je jedan od najproduktivnijih estonskih autora Sven Lohmus.

Laura će se, posle 12 godina, ponovo naći u Kijevu. Te 2005. godine predstavljala je Estoniju s grupom „Suntribe”. Pesma se zvala Let’s get loud a njen autor je bio takođe pomenuti Sven Lohmus. Njen kolega, Koit Tome, takođe se vraća na Evrosong nakon gotovo 20 godina. Kao tinejdžer pevao je u Birmingemu 1998. klavirsku baladu Mere lapsed.

Od tada su njihovi muzički pravci išli drugim putanjama. Laura se profilisala u svetu džeza, elektra, a predsednica je estonske unije džez muzičara. S druge strane, Koit Tome je svoj talenat i energiju pretežno usmerevao na mjuzikle u pozorištu.

Sada ih je u jednoj pesmi spojio Sven Lohmus, estonski hit-mejker koji na svom kontu ima preko 100 radijskih hitova i 10 prestižnih muzičkih nagrada. Četiri puta su njegove kompozicije predstavljale Estoniju – već spomenute 2005, zatim 2009. (Urban Symphony) i 2011. (Geter Jani), i naravno 2017.

Kažu stručnjaci, spojio je nespojivo u numeri Verona, jer su oba pevača vrlo različiti umetnici, a inspiraciju za pesmu pronašao je u nedavnom putovanju u Veronu.

A kladionice? Kladionice kažu – zlatna sredina. Na današnji dan su na skromnom 23. mestu (OddsChecker.com).

Možda su i oni izgubljeni u Veroni.

 Vremeplov | 1988. i 1979 

U godini kada se rodio Koit Tome (1979) evrovizijsko takmičenje prvi put se održalo van evropskog kontinenta. Na Evroviziji održanoj u Jerusalimu, učestvovalo je svega 19 država, a titulu pobednika ponela je izraelska pesma Hallelujah u izvođenju Gali Atari & Milk and Honey, dok Jugoslavija iz političkih razloga niti je učestvovala, niti je prenosila događaj.

Te godine je u Sahari, na jugu Alžira, čitavih pola sata padao sneg. Letelica „Voyager 1” poslala je prve snimke Jupiterovih prstenova, a nekoliko meseci kasnije, „Pioneer 11” postaje prva letelica koja je stigla do Saturna.

Na polju kinematografije, svetsku publiku očarao je film „Kosa”, dok je Oskara za najbolji film dobio „The Deer Hunter”, s pet nagrada od devet nominacija. Iste godine prikazani su i filmovi „Osmi putnik” i „Apokalipsa danas”, dok su na domaćem terenu aktuelni bili filmovi „Nacionalna klasa” i „Partizanska eskadrila”.

Sony je u Japanu počeo prodaju vokmena, dok se kompanija Philips „pohvalila” kompakt-diskom, kao novim nosačem zvuka. Širom sveta slušala se zarazna disko muzika, kao i album „Off the Wall”, legendarnog Majkla Džeksona. Na prostorima Jugoslavije, 1979. godine je nastala i kultna grupa „Haustor”. „Azra” je tada izdala svoj prvi singl Balkan, a „Bijelo dugme” čuveni album „Bitanga i princeza”.

Dok u Britaniji pobeđuju konzervativci na čelu s Margaret Tačer, Tito ruča sa Orsonom Velsom i putuje u Havanu. Godina 1979. na našim prostorima ostaće upamćena i po prvom emitovanju Beogradske hronike, na Drugom programu TV Beograd, kao i po štampanju prvog broja obnovljenog lista za decu „Neven”.

Laura se rodila 1988, u godini kada se na svetskoj, a pre svega evrovizijskoj sceni, pojavila buduća velika svetska zvezda Selin Dion. Drugu, i za sada poslednju pobedu, ova kanadska pevačica donela je Švajcarskoj sa pesmom Ne partez pas sans moi. Jugoslaviju su tada predstavljala „Srebrna krila” s pesmom Mangup pozicionirajući se na 6. mesto.

Rok izvođač Roj Orbison održao je svoj poslednji koncert pre srčanog napada koji je bio uzrok njegove smrti. U Kuću slavnih rokenrola konačno ulaze grupe „The Beatles”, „The Beach Boys”, „The Drifters”, „The Supremes” i Bob Dilan. Pesme sa albuma „Bad” Majkla Džeksona zauzimaju vodeće pozicije na svetskim top-listama.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 4+ 
Pesma s najlepšim nazivom ove godine. Bez suvišne patetike, pomalo setne, melanholične atmosfere, a ljubavna. Pesma za velike festivale. Duet je predivan, uzajamno se dopunjuju, slažu, i prenose neki lep osećaj dok ih slušam. Od prvog slušanja do danas nije ni pala ni porasla. Mislim da je to bila ljubav na prvo slušanje. Volim i da vidim kada se na Evrosong vrate bivši učesnici i saznam u šta su evoluirali (ili devoluirali) tokom godina. Ovaj divan dvojac je svakako napredovao. Toliko su dobri u pričanju priče da dok slušam pesmu zamišljam kako se „tražim” po Veroni.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 2- 
Baš mi se dopada „šekspirovska” tematika ove pesme – Verona, Romeo i Julija, izgubljeni i zaljubljeni. No, kao i većina ovogodišnjih pesama, čini mi se da ni ova nije „izašla na dobro”. Mislim da velika većina ovogodišnjih pesama ima dobru zamisao i odličnu poruku, ali kad dođe red na samu kompoziciju, tu svi pokleknu i ne uspeju da prenesu emociju i bilo kakav pozitivan utisak. To važi i za ovu kompoziciju. Patetični evrovizijski duet sa iritantnim refrenom. #žao_mi_je

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 4+ 
Budući da sam pratila estonsko nacionalno takmičenje, moram da istaknem da je bilo i boljih pesama od ove. Ali dobro, nije ni ovo toliko loše. Pred nama su stari evrovizijski znanci i osetno je da oni već imaju evrovizijsko iskustvo. Pesma je sasvim pristojna pop balada umerenog tempa, Koit i Laura zvuče sasvim ok, nema čemu u ovoj pesmi mnogo ni da se zameri. S druge strane, kao da joj nedostaje nešto, previše obično zvuči (isti problem je i sa danskom pesmom). Dobar nastup bi mogao da im donese finale. P.S. Prošlogodišnji loš nastup je unakazio onako divnu pesmu, koja je završila kao zadnja. Nadam se da su Estonci izvukli pouku iz toga.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 2 
U početku je nisam favorizovao, ali kada sam je na preporuku našeg šefa Slobe čuo, mogu da kažem da mi se dopala. Ali, za evrovizijsku scenu nikako nije i nikako ne može biti. Žao mi je, ali ovaj put me je Estonija zaista razočarala. Niti je nimalo avangardična, niti mi deluje ubedljivo za neki visok plasman u finalu. Rađena je da se dopadne široj narodnoj masi i zbog njene zaraznosti je bila ubedljivi favorit. Pitanje je da li bi je i scenski nastup izvukao.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 2- 
Uz rizik da završim kao najomraženiji član redakcije, ja ne mogu da odolim a da ovoj pesmi ne dam ocenu koju dajem. Prvo, ovi ljubavni dueti su mi tako prošli vek. Drugo, ma koliko muzika bila, ako ništa drugo, onda korektna, ne mogu ovaj tekst da svarim. Ne kažem da je najgori ove godine, ali prosto, ne mogu. Jednostavno mi mučno da odslušam do kraja. Konačno, ako i ovim golupčićima sine da se izljube na evrovizijskoj sceni na kraju pesme, lansiraću se na Mars.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 3- (kroz iglene uši)
Priznajem, ima čak nešto interesantno u delovima ove pesme, ali je očajan izgovor engleskog toliko dominantan da je teško pesmu odslušati do kraja. I umesto alternative koja je davala pečat mnogim predstavnicima Estonije, sada dobijamo jedan čudan miks osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, s primesama Guntera, Ace of Basea i Pet Shop Boysa, na primer. I skladno, i neskladno. I slatko, i kiselo… Pasulju, otpasulji se…

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 5 
Ova pesma ima staromodnu radijsku prijemčivost, onu davno zaboravljenu i prevaziđenu, u vreme bez interneta, kad je jednom čujete, pa ne možete da je dočekate ponovo. Za mene je ovo vrlo originalna ideja pretočena u nesvakidašnji tekst i melodiju koja se „odmotava” brže i brže, kao nit na kalemu. Istina, nedostaje mi nešto alternativniji zvuk iz Estonije, ali se ne bunim ni protiv ovog. I da, raspisujem konkurs za nove članove redakcije, s malo više prefinjenosti i razumevanja u muziku. 🙂 😛

Prosečna ocena redakcije: 3,14
Prosečna ocena čitalaca: 3,69 (26 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 3,42

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 10. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …