Iz mog ugla 2017

„Lights and shadows” iz mog ugla (Holandija)

[dropcap]S[/dropcap]estre Liza, Ejmi i Šeli Vol, poznatije kao sastav O’G3NE, predstavljaju Holandiju ove godine u Kijevu s numerom Lights and shadows. Holandski nacionalni emiter AVROTROS je nakon uspeha prethodnih nekoliko predstavnika, i ove godine ostao dosledan internom modelu evrovizijske selekcije, te su dali prednost ovim mladim popularnim i afirmisanim pevačicama.

Lisa (22) i bliznakinje Ejmi i Šeli (21) su veoma atraktivne devojke koje već imaju evrovizijskog iskustva. Bile su 2007. godine predstavnice svoje zemlje na Dečjoj pesmi Evrovizije koja se održala u Holandiji, i one su prva ženska grupa koja se takmiči za ovu zemlju nakon 2006. godine. Grupa O’G3NE je dostigla vrhunac svoje slave kada su devojke osvojile talent-šou takmičenje „Glas Holandije”. Do sada su izdale tri albuma; poslednji je izašao krajem septembra 2016. i nosi naziv „We Got This”, a devojke su i pre njegovog izlaska bile apsolutni hit u Holandiji.

Autor evrovizijske kompozicije je njhov otac Rik Vol, a pored njega, jedan od autora je i gitarista i producent Rori de Kivit, poznat po radu sa izvođačima kao što je Mr. Probz. Zanimljivo je da su numeru za Evroviziju devojke tražile same. I ne samo to – same su i odlučivale o pesmi predstavnici. Organizovale su čak i „evrovizijski kamp kompozitora”, na kojem zainteresovani autori iz celog sveta predstavili oko 40 numera.

Pesma Lights and shadows inspirisana je bolešću njihove majke, a kako kažu, posvećuju je svima koji su bolesni i koji pate.

Svi znaju nekoga ko je bolestan i kako život iznenada može da se promeni. Ova pesma govori o lepim stvarima, o svetlu, ali i o senama koje su uvek pored nas. Naša pesma je oda majci. Pošto je ona bolesna, pesmom želimo potaknuti ne samo nju već i druge koji su u istoj situaciji, i njihove najmilije. Znamo kako se osećaju. Smatramo da ljudi moraju znati kome je pesma posvećena i o čemu u stvari govori, te koja je njena poruka.

Grupa O’G3NE će se predstaviti 11. maja u drugom polufinalu, a na kladionicama se na današnji dan nalaze na 17. mestu (OddsChecker.com).

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

 Vremeplov | 2007 

Ako se izuzme prva i do sada jedina pobeda Srbije na takmičenju za Pesmu Evrovizije, zahvaljujući Mariji Šerifović i kompoziciji Molitva autora Vladimira Graića i Saše Miloševića Mareta, o čemu smo već pisali, nekoliko značajnih događaja obeležilo je tu 2007. godinu.

Fudbalski stadion Novi Vembli svečano je otvoren 9. marta, nakon što je stari stadion (sagrađen 1923) srušen 2002. godine. Prvu zvaničnu utakmicu na stadionu odigrale su 24. marta mlade reprezentacije Engleske i Italije.

U junu se na tržištu pojavio prvi iPhone kompanije Apple, a 21. jula izašla je sedma i poslednje knjiga u serijalu romana o Hariju Poteru – „Hari Poter i relikvije smrti” (Harry Potter and the Deathly Hallows), književnice Džoan Ketlin Rouling. Objavljen gotovo istovremeno u 93 zemlje sveta, roman je postao najbrže prodavana knjiga svih vremena, a taj rekord drži i danas. U prvih 24 sata, roman je prodat u neverovatnih 15 miliona primeraka.

I jedan neobičan događaj zadesio je Buenos Ajres – 10. jula prvi sneg nakon 89 godina pao je na prestonicu Argentine.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 3+ 
Kad je ova pesma izašla, odmah sam znao da nema kapacitet koje su pevali Anauk, The Common Linets, Trajntje ili Dauve Bob. To su za mene sjajne pesme, čime su se Holanđani vratili na velika vrata. Ove tri cure znaju da pevaju, imaju pristojnu pop pesmu, mogu da je vidim kako je puštaju na nekom radiju, ali da me nateraju da je slušam više od onoga što moram, nisu uspele. Kad bih pravio rang-listu od 2012. godine, ova bi bila na poslednjem mestu. Da, čak i ta iz 2012. mi je interesantnija.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 2+ 
Od ovog trija sam očekivao mnogo više. Očekivao sam neviđeno ludilo na sceni, ali me je dočekalo ovo. Siguran sam da su devojke vokalno dorasle ovoj pesmi, ali mislim da je malo ozbiljna za njih, jer one su ipak mlade pop zvezde u usponu. Dok slušam ovo, osećam se kao da slušam neku bonus pesmu sa albuma grupe „Spice Girls”. Prosto, ova kompozicija ne dočarava dovoljno muzički imidž ovih devojaka. Prosečno i previše zapadnjački. #moje_3

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 3+ 
Koliko je najavljivana, zaista sam mnogo više očekivala. Davili su nas sa svakom sitnicom oko toga kako su devojke birale pesmu i na kraju izabraše ovo. Prosečna pop pesmičica koja ne ostavlja nekakav poseban utisak. „Svetla i senke” nisu prisutne u pesmi na muzičkom planu, odnosno nema nikakve smene dinamike i tempa, sve je nekako ujednačeno i monotono. I njihovi glasovi mi zvuče pomalo artificijelno. Tematika pesme – još jedan kliše, ali ovaj put to i nije tolika zamerka.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 1- 
Devojke su i prethodnih godina od strane medija bile favorizovane, ali nisu se uklapale u tadašnju viziju delegacije. Sada, kada više nisu imali koga autentičnog da pošalju, setili su ih se jer nikad nije kasno poslati ove tri talentovane devojke dok im je karijera u punom zaletu. Ovakvoj pesmi sam se od njih nadao – mladalačkoj i dopadljivoj. Ali je jedini minus u tome što je ona više prijemčljivija tinejdžerima nego starijima.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 3 
Opšti utisak o pesmi? Pa baaaaš su lepe. I fino im se kombinuju glasovi. Dok sam ih prvi put slušala, setila sam se devojaka iz Bjuti Kvins. Mislim da je ovo jedna slatkasta, prijemčiva numera, verovatno pre savršena za neki dugometražni „princezast” film a la Frozen, nego za Evroviziju, ali dobro. Nekako nemam srca da budem surova prema njima. Na momente imam utisak da čujem Rijanu, pa malo Bijons, i na kraju ne znam ni ja, toliko lepote i pevanja – a ništa specijalno.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 1+ 
Cure, pa da li ste mogle da nađete nešto patetičnije?! Po stilskim karakteristikama, patetičnom porukom i usaglašenosti sa sadašnjošću (budućnost da ne pominjem!), pesma se „kolje” sa Slovenijom. Ovu numeru, priznajem, preskačem čim čujem par prvih takova. Lepi glasovi protraćeni u očajnoj i dosadnoj pesmici, koja bi u najboljem slučaju bila okej za najavnu špicu neke adaptirane latino-američke serije.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 1 
Jedino iole lepo u ovoj numeri jeste troglasje – tako lepo sinhronizovano, ukomponovano, pa je prava šteta što se ta ozbiljnost pretočila u ovaj pokvareni istopljeni sir, ili još gore razvodnjeni puding, koji se oteže, zamazuje i mrlja sve oko sebe. Toliko je sve bljutavo. Divim se do kojih sve granica ovakva „umetnička patetika” može da dosegne. Da moram da biram, ne znam ko više prednjači: Holandija, Hrvatska ili Slovenija?

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Prosečna ocena redakcije: 2,00
Prosečna ocena čitalaca: 2,96 (23 uvažene ocene)
Konačna ocena: 2,48

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 9. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.[/box]

Oznake

23 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Evo, ja ću u ime troglasja da dam ocenu sa malim popustom. A, inače mi je uvek smešno kada se priča o radovima koji prostižu na interni konkurs, sužavanju izbora i temeljnom biranju pesme, pa onda čujemo ovo. Ocena : 2-

 • Ocena-3
  Na prvo slusanje mi se uopste nije svidjalo cak ni glasovi njihovi koji u jednom trneutku zvuce robotski…previse harmonije ako mene pitate 😀
  ali na vise slusanja mi je postala draza, lepa je pesmica, lepi su glasovi i siguran sam da ce ovo uzivoo dobiti izrazaj i mnogima se dopasti
  Ne svidja mi se takodje sto je veoma staromodna i klasicna pesma iz ovog zanra

 • Jedino sto volim kod ove pjesme je to sto je “oda majci”, kako su djevojke rekle. Svidja mi se i njihovo pjevanje. Inace je ne slusam. Neka bude
  3

 • Lepa pesma sa prijatnom atmosferom. Nije nikako izuzetna, to sto je u njoj originalno i meni se mnogo svdja je to troglasje. Devojke zvuce dobro i uzivo. Zbog konkurencije u polufinalu ali njima bude tesko da prodju u finale.

  Ocena: 4

 • Devojke dosta dobro pevaju i odlično im se uklapaju glasovi, ipak pesma, sve u svemu, nije ništa specijalno. Kao što je neko već rekao, zaista podseća na neke pesme iz Diznijevih filmova. Ocena: 3+

 • Svetlana Jukic je rekla sve ono sto bih i ja da me je neko pitao da prokomentarisem pesmu 😀
  Ocena Holandija: 3

 • Jako dosadno za slušanje, za razliku od hrvatske pesme koja ipak ima divan instrumental, ovde mi se ni taj deo pesme ne svidja! Stvarno mi neće biti dobro ako pesme poput Holandije, Slovenije, Gruzije, Austrije pa i,Litvanije i Irske, zauzmu nečija mesta u finalu! Biće stvarno bolno, da npr precenjena Holandija (godinama) ‘izbaci’ Makedoniju ili Srbiju i Madjarsku… Ne znam, u poslednje vreme se čudne stvari desavaju na ESC-u.
  Ocena za trio iz Holandije je – minijaturna dvojka (2).

 • Već je naznačeno kako su ove tri devojke sinhrone i kako dosta dobro zvuče i to je objektivno istina ( bar u ovom trenutku ). Pesmu je prijatno čuti onako neobavezno i usput. Sladunjavo zvuči, dopadljiv preplićući ritam ima, ali ništa vredno potpune pažnje i definitvno ništa vredno sećanja, bar ne mog. Kao i većina tekstova do sada, previše je sve generalizovano, robotski, ničeg nema konkretnog, sve se svodi na isto i onda je monotonija neminovna.
  Ocena – 2+

 • Moj favorit drugog polufinala! Njihove carobne boje glasa se tako savrseno uklapaju u jos carobniju pesmu te sa nadam da ce tu caroliju preneti i na samu evrovizijsku scenu u maju i objasniti je na najbolji moguci nacin! P. S. Inace ovo je pesma gde na neki nacin sebe pronalazim i dozivljavam je kao autobiografsku… 😉

  Moja ocena za Holandiju: 5

 • Njihovi glasovi se tako dobro uklapaju i na visokom nivou su stalno tako da se u kvalitet njihovih vokala uopšte ne sumlja.Lepo je i što je i pesma zaista pisana sa jednom jako bitnom porukom.Medjutim meni je vremenom pesma sama po sebi postala dosadnjikava i ne privlači me više da je slušam ponovo i ponovo…
  Ocena:3+

 • Očekivao sam više.. Glasovi su prelepi, i jako dobro usklađeni, ali… Ocena: 2

 • Ah te poruke sa pesmom 😀 Već vidim sve intervjue unapred. Osim odličnih vokala i harmonije nemam šta da pohvalim.
  Ocena: 2+

 • Ma daajte, pa nije toliko losa 😀
  Djevojke kidaju kako pjevaju, pjesma nije savrsena, jeste pristojna, ali je meni usla pod kozu
  4-

 • Holandija – 3
  Mene ovo troglasje podseća najviše na čuvene Wilson Phillips “Hold on”, haha. Neko će ih se sigurno setiti. Samo što je holandska malo sporija pesma.
  U svakom slučaju jako lepi glasovi i lepe devojke. Fina melodija. Očekivao sam malo više nakon svih najava, ali ovo je u nekoj sredini ovogodišnjih pesama.

 • Ova pesma je posvecena njihvoj majci koja je bolesna tesko i zbog svoje bolesti nece moci nazalost da ih bodri na pesmi Evroviziji u Kijevu.
  Kada sam cuo da je njoj posveceno i u kakvom je stanju zaista me je sve to dirnulo, i devojke su zaista preslatke i predivno pevaju ,pesma je onako nista specijalno po melodiji ,ali generalno nije ovo lose ali nije naravno ni savrseno a ni genijalno,daleko od toga,ali nosi lepu poruku zaista.
  Ocena:4

 • Леп спот , лепе девојке, лепа порука. Увек се одушевим када чујем да нека песма има овакву поруку, таквих песама треба да има , и то је једна јако лепа страна Песма Евровизије јер свака година изнедри неку нумеру са овако снажном поруком и мотивом.Изузетно леп подухват и идеја , иако мени лично ова песма не улази уши, мада ми је Холандија прави пример државе која за мене нема добре песме а често се феноменално пласира, па се с тога не бих зачудио да се тако нешто деси и ове године (мада мислим да пре неће него да хоће). Све у свему ове године нису тако лоши, али не одскачу од глобалног а ни свог просека.Оцена-3

 • Dirljivo! Harmonizovanost sestara me dovodi do jeze, kao i poruka koju pesma nosi (optimistican, pa donekle i revolucionaran ton). A pri kraju brzi deo i onda njihovo troglasje jos vise ulivaju nadu. Video su lepo uklopili sa pesmom. Meni se mnogo dopada i dajem im ocenu 5

 • Drago mi je da su ovu pesmu posvetile svojoj majci. Izuzteno mi se dopada melodija i ritam i prija usima . Tekst je solidan ali nista preteran

  Ocena 3

 • Lepo je sto su ovu pesmu posvetile svojoj majci. Pesma kao pesma mislimda nece proci. Svidjaju mi se glasovi, melodija i ritam. Text i nije nesto lep. Ocena: 2

 • Pomešana su mi osecanja što se tiče ove pesme. Čas mi se sviđa čas ne. Refren mi se ne sviđa. Strofe su mi dobre ali generalno ne volim ovakvu vrstu pesama. Ocena 3

 • Šta reći, šta reći … da je kič, kemp, treš, šund i garbič, jeste … ali ima kič i kič ;). Slovenija je meni nepodnošljiva … Hrvatska ipak ima nešto, jer su delovi, svaki za sebe, dobri.

  Meni je ovo nekako simpa. Podseća me na one numere, iz američkih tinejdž filmova ;). A i ove tri su slatke … prošle bi, kao prave američke čirlidersice ;).

  Moja ocena – 4+.