AKTUELNO

„Lights and shadows” iz mog ugla (Holandija)

Sestre Liza, Ejmi i Šeli Vol, poznatije kao sastav O’G3NE, predstavljaju Holandiju ove godine u Kijevu s numerom Lights and shadows. Holandski nacionalni emiter AVROTROS je nakon uspeha prethodnih nekoliko predstavnika, i ove godine ostao dosledan internom modelu evrovizijske selekcije, te su dali prednost ovim mladim popularnim i afirmisanim pevačicama.

Lisa (22) i bliznakinje Ejmi i Šeli (21) su veoma atraktivne devojke koje već imaju evrovizijskog iskustva. Bile su 2007. godine predstavnice svoje zemlje na Dečjoj pesmi Evrovizije koja se održala u Holandiji, i one su prva ženska grupa koja se takmiči za ovu zemlju nakon 2006. godine. Grupa O’G3NE je dostigla vrhunac svoje slave kada su devojke osvojile talent-šou takmičenje „Glas Holandije”. Do sada su izdale tri albuma; poslednji je izašao krajem septembra 2016. i nosi naziv „We Got This”, a devojke su i pre njegovog izlaska bile apsolutni hit u Holandiji.

Autor evrovizijske kompozicije je njhov otac Rik Vol, a pored njega, jedan od autora je i gitarista i producent Rori de Kivit, poznat po radu sa izvođačima kao što je Mr. Probz. Zanimljivo je da su numeru za Evroviziju devojke tražile same. I ne samo to – same su i odlučivale o pesmi predstavnici. Organizovale su čak i „evrovizijski kamp kompozitora”, na kojem zainteresovani autori iz celog sveta predstavili oko 40 numera.

Pesma Lights and shadows inspirisana je bolešću njihove majke, a kako kažu, posvećuju je svima koji su bolesni i koji pate.

Svi znaju nekoga ko je bolestan i kako život iznenada može da se promeni. Ova pesma govori o lepim stvarima, o svetlu, ali i o senama koje su uvek pored nas. Naša pesma je oda majci. Pošto je ona bolesna, pesmom želimo potaknuti ne samo nju već i druge koji su u istoj situaciji, i njihove najmilije. Znamo kako se osećaju. Smatramo da ljudi moraju znati kome je pesma posvećena i o čemu u stvari govori, te koja je njena poruka.

Grupa O’G3NE će se predstaviti 11. maja u drugom polufinalu, a na kladionicama se na današnji dan nalaze na 17. mestu (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 2007 

Ako se izuzme prva i do sada jedina pobeda Srbije na takmičenju za Pesmu Evrovizije, zahvaljujući Mariji Šerifović i kompoziciji Molitva autora Vladimira Graića i Saše Miloševića Mareta, o čemu smo već pisali, nekoliko značajnih događaja obeležilo je tu 2007. godinu.

Fudbalski stadion Novi Vembli svečano je otvoren 9. marta, nakon što je stari stadion (sagrađen 1923) srušen 2002. godine. Prvu zvaničnu utakmicu na stadionu odigrale su 24. marta mlade reprezentacije Engleske i Italije.

U junu se na tržištu pojavio prvi iPhone kompanije Apple, a 21. jula izašla je sedma i poslednje knjiga u serijalu romana o Hariju Poteru – „Hari Poter i relikvije smrti” (Harry Potter and the Deathly Hallows), književnice Džoan Ketlin Rouling. Objavljen gotovo istovremeno u 93 zemlje sveta, roman je postao najbrže prodavana knjiga svih vremena, a taj rekord drži i danas. U prvih 24 sata, roman je prodat u neverovatnih 15 miliona primeraka.

I jedan neobičan događaj zadesio je Buenos Ajres – 10. jula prvi sneg nakon 89 godina pao je na prestonicu Argentine.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 3+ 
Kad je ova pesma izašla, odmah sam znao da nema kapacitet koje su pevali Anauk, The Common Linets, Trajntje ili Dauve Bob. To su za mene sjajne pesme, čime su se Holanđani vratili na velika vrata. Ove tri cure znaju da pevaju, imaju pristojnu pop pesmu, mogu da je vidim kako je puštaju na nekom radiju, ali da me nateraju da je slušam više od onoga što moram, nisu uspele. Kad bih pravio rang-listu od 2012. godine, ova bi bila na poslednjem mestu. Da, čak i ta iz 2012. mi je interesantnija.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 2+ 
Od ovog trija sam očekivao mnogo više. Očekivao sam neviđeno ludilo na sceni, ali me je dočekalo ovo. Siguran sam da su devojke vokalno dorasle ovoj pesmi, ali mislim da je malo ozbiljna za njih, jer one su ipak mlade pop zvezde u usponu. Dok slušam ovo, osećam se kao da slušam neku bonus pesmu sa albuma grupe „Spice Girls”. Prosto, ova kompozicija ne dočarava dovoljno muzički imidž ovih devojaka. Prosečno i previše zapadnjački. #moje_3

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 3+ 
Koliko je najavljivana, zaista sam mnogo više očekivala. Davili su nas sa svakom sitnicom oko toga kako su devojke birale pesmu i na kraju izabraše ovo. Prosečna pop pesmičica koja ne ostavlja nekakav poseban utisak. „Svetla i senke” nisu prisutne u pesmi na muzičkom planu, odnosno nema nikakve smene dinamike i tempa, sve je nekako ujednačeno i monotono. I njihovi glasovi mi zvuče pomalo artificijelno. Tematika pesme – još jedan kliše, ali ovaj put to i nije tolika zamerka.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 1- 
Devojke su i prethodnih godina od strane medija bile favorizovane, ali nisu se uklapale u tadašnju viziju delegacije. Sada, kada više nisu imali koga autentičnog da pošalju, setili su ih se jer nikad nije kasno poslati ove tri talentovane devojke dok im je karijera u punom zaletu. Ovakvoj pesmi sam se od njih nadao – mladalačkoj i dopadljivoj. Ali je jedini minus u tome što je ona više prijemčljivija tinejdžerima nego starijima.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 3 
Opšti utisak o pesmi? Pa baaaaš su lepe. I fino im se kombinuju glasovi. Dok sam ih prvi put slušala, setila sam se devojaka iz Bjuti Kvins. Mislim da je ovo jedna slatkasta, prijemčiva numera, verovatno pre savršena za neki dugometražni „princezast” film a la Frozen, nego za Evroviziju, ali dobro. Nekako nemam srca da budem surova prema njima. Na momente imam utisak da čujem Rijanu, pa malo Bijons, i na kraju ne znam ni ja, toliko lepote i pevanja – a ništa specijalno.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 1+ 
Cure, pa da li ste mogle da nađete nešto patetičnije?! Po stilskim karakteristikama, patetičnom porukom i usaglašenosti sa sadašnjošću (budućnost da ne pominjem!), pesma se „kolje” sa Slovenijom. Ovu numeru, priznajem, preskačem čim čujem par prvih takova. Lepi glasovi protraćeni u očajnoj i dosadnoj pesmici, koja bi u najboljem slučaju bila okej za najavnu špicu neke adaptirane latino-američke serije.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 1 
Jedino iole lepo u ovoj numeri jeste troglasje – tako lepo sinhronizovano, ukomponovano, pa je prava šteta što se ta ozbiljnost pretočila u ovaj pokvareni istopljeni sir, ili još gore razvodnjeni puding, koji se oteže, zamazuje i mrlja sve oko sebe. Toliko je sve bljutavo. Divim se do kojih sve granica ovakva „umetnička patetika” može da dosegne. Da moram da biram, ne znam ko više prednjači: Holandija, Hrvatska ili Slovenija?

Prosečna ocena redakcije: 2,00
Prosečna ocena čitalaca: 2,96 (23 uvažene ocene)
Konačna ocena: 2,48

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 9. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …