Evrovizija 2017

Niti će Evrovizija otići iz Ukrajine, niti će se preseliti u Berlin – tu je gde jeste!

[dropcap]U[/dropcap] Rusiji se neučešće na Evroviziji u današnje vreme ne prašta, te je ogorčenost oko banovanja Julije Samojlove dovela do toga da se portal Life.ru domogne audio-snimka između generalne direktorke EBU Ingrid Deltenre i dvojice ruskih šaljivdžija koji su na smenu glumili premijera Ukrajine.

Tako je jedna od tema bila u vezi sa (ne)učešćem Julije Samojlove u kom su šaljivdžije „isprovocirale” izjavu gospođe Deltenre da ovakva odluka dovodi do politizacije takmičenja, te da je zabrana ravna odluci da Ukrajina zabrani učešće ruskim sportistima na olimpijskim igrama u slučaju da oni budu domaćini, a njih u ovom slučaju treba da kazni EBU, a ne vlada.

Bilo je reči i o tome da Ukrajini treba da se zabrani učešće u evrovizijskim takmičenjima u naredne dve ili tri godine, a generalna direktorka EBU je čak istakla da bi takmičenje moglo da bude izmešteno u Berlin, budući da je EBU već razradio „plan B” u glavnom gradu Nemačke.

Teme tog razgovora su bile i prošlogodišnja pobednička pesma 1944 za koju je Ingrid kazala da je trebalo da bude diskvalifikovana, ali i dugovanja koje ukrajinski javni servis ima prema EBU za pravo prenošenja svetskog prvenstva u fudbalu, kao i činjenica da politička opasnost utiče na to da se sa takmičenja povuku i zemlje članice „velike petorke”.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Ipak, mediji koji su preneli ove informacije ograđuju se od autentičnosti snimka, ali s obzirom na to da je u sličnu zamku prošle godine upao i sam Jon Ola Sand, izvršni supervizor Pesme Evrovizije, pouzdanost ove šale je velika.[/box]

Portparol EBU Dejv Gudman je na provokacije odgovorio demantom. Takmičenje ostaje u Ukrajini, a pitanje oko učešća Rusije je rešena priča te će biti nastavljene konsultacije sa organizatorima oko sprovođenja organizacije u totalnom miru.