AKTUELNO

„Gravity” iz mog ugla (Kipar)

Hovig je prvi proglašeni učesnik Evrosonga u Kijevu, a pesma s kojom će predstaviti svoju zemlju zove se Gravity, čiji je autor evrovizijske numere proslavljeni švedski kompozitor Tomas Gustafson, poznat pod imenom Thomas G:son.

Rođen je 1989. godine, Kipranin je jermenskog porekla, a proslavio se učešćem u grčko-kiparskoj verziji popularnog talent-šoua X Factor u sezoni 2008/2009. godine. Zanimljivo, tada su mu konkurentkinje bile Ivi Adamu i Elefterija Elefteriju, koje su 2012. predstavljale u Bakuu Kipar i Grčku. Pre nego što je direktno izabran za predstavnika ove sezone, Hovig je dva puta pokušao da nastupi na Evrosongu; prvi put 2010. godine s pesmom Goodbye, ali je na nacionalnom takmičenju završio na 3. mestu, a drugi put na festivalskom izboru „Projekat za Pesmu Evrovizije” koji je nacionalna televizija organizovala u sezoni 2014/2015. On se tada takmičio s pesmom Stone in a river.

Autor evrovizijske numere je proslavljeni švedski kompozitor Thomas G:son, koji je producirao kiparsku pesmu Alter ego grupe „Minus One” za prošlogodišnji Evrosong u Stokholmu. Međutim, ono što naročito ističe Tomasa jeste preko 80 pesama s kojima se takmičio na raznim evrovizijskim predizborima širom Evrope, od kojih je „samo” 47 bilo za Melodifestivalen u Švedskoj. Trinaest puta su njegove pesme izabrane za predstavničke, a pet od tih 13 je bilo plasirano među 10 najboljih, među kojima je i veliki svetski hit Euphoria.

U Kijevu će se pesma Gravity čuti u prvom polufinalu 9. maja. To će Kipranima biti 34. po redu nastup na Evroviziji. Kladioničari na današnji dan pozicioniraju Hoviga na 30. mesto (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1989 

Svet je 1989. dobio kralja popa, odnosno tu titulu je stekao Majkl Džekson dobivši nagradu Soul Train Heritage. Nekadašnji član Bitlsa Ringo Star osnovao je svoj bend „Ringo Starr & His All-Star Band”, a svetske tabloide uzbunila je vest o razvodu pop dive Madone i oskarovca Šona Pena. Iste godine katolička crkva je optužila Madonu zbog skrnavljenje simbola – krsta koji je goreo u njenom spotu za pesmu Like a prayer. Roj Orbison je postao drugi izvođač uz Elvisa Prislija čiji je album, drugi put zaredom, bio najuspešniji na Bilbordovoj top-listi.

Kultni film omnibus „Kako je propao rokenrol” premijerno je prikazan 7. maja. Film čine tri nezavisna dela: „Do izvora dva putića”, „Nije sve u ljubavi (ima nešto i u lovi)” i „Ne šalji mi pisma”, u režiji Zorana Peze, Vladimira Slavice i Gorana Gajića. Muziku za film napisali su Vlada Divljan (Idoli), Srđan Gojković (Električni orgazam) i Dušan Kojić (Disciplina kičme). U decembru je emitovana prva epizoda čuvene animirane serije „Simpsonovi” (The Simpsons), a počelo je i emitovanje emisije „MTV Unplugged” sa živom svirkom na akustičnim gitarama, koja traje i dan danas.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 3 
Dobro, još jedna fina, moderna numera, prati svetske trendove, liste. Sve je to jedno veliko OK. Samo želim da mi se izdvoji, želim da se oduševim. O kako sam se oduševljavao Kiprom ranije, kad se samo setim. Eh! Slepo praćenje modernih trendova ne daje uvek odličan rezultat. Ovo jeste za moj ukus (a sve se na kraju svodi na lične afinitete) nešto malo bolje od proseka. A setimo se samo Kipra 1992. i legendarne Evridiki. Ta pesma i danas nosi oreol originalnosti i stoji sama za sebe. Tako nešto želim, hoću, sanjam.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 4+ 
Kiprani ni ovaj put nisu omanuli. Hovig je odličan izbor, samo bih ih zamolio da se malo manu švedskih kompozitora i tralalajki, i da se okrenu svojim umetnicima i stvaraocima muzike. Gravity je daleko od tralalajke, naprotiv, ali ova zemlja je u poslednje vreme previše obuzeta švedskom komercijalom, od čega mi se prevrne stomak iskreno. Elem, što se pesme tiče – veoma uzbudljiva, napeta, moćna i prošarana je lepim polu-rok vokalom. Mislim da će nastup biti na visokom nivou i da se Hovigu smeši veliko finale. #dinamično

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 5 
Prvi taktovi ove pesme neodoljivo podsećaju na trenutno veliki hit Human. Elem, ovo je ono što bi gotovo žanrovski moglo da se odredi kao evrovizijska pesma, budući da je baš namenski pravljena za scenu i ovo takmičenje, što podrazumeva da bi nastup trebalo da bude veoma interesantan. Sviđa mi se, moram priznati. Energično, dinamično i zarazno. Nije remek-delo, ali se ipak neki kvalitet primeti. Vokalno zvuči solidno, ima mnogo boljih vokala, mora se priznati.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 2+ 
Hovig jeste sjajan pevač, podjednako dobro se snalazi i u numerama svetskog kalibra kao i u pop-folk ritmu, ali ne razumem potrebu zbog čega većina delegacija traži pesme od Šveđana? Da li zbog toga što kod njih nikad ne vlada autorska kriza ili šta? Meni deluje kao da kod nekih autora ima te krize jer nije se išlo na originalnost, već na kopiranje onog što snima npr. „Imagine Dragons”. Neko od tih autora se izgleda malo ulenjio.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 5 
Ma, meni ovo sexiness neviđeni! Vokal, muzika, ideja za tekst, spot, pa onda i taj neki lokalni prizvuk Kipra koji se oseti „između redova”. I način na koji ovaj čovek sve to iznosi! Ne znam, je l’ možemo u finalu ovu pesmu da čujemo više puta, umesto onih otužnih baladica koje silom prilika ipak dospeju tamo? Ne bih imala ništa protiv. Još jedna guilty pleasure pesma za plejlistu. Još da malo dotera sam nastup i scenske pokrete – i savršeno.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 3+ 
Još jedna od mejnstrim pesama za koje ne znam više šta da dodam. Moderna, komercijalna, ali neupečatljiva i čak dosadna. Podeseća po mnogo čemu na Human Rag’n’Bone Mana, ali nije ni to strašno. Prosto mi zvuči izveštačeno i neiskreno, te na momente i iritantno zbog Hovigovog izgovora i boje glasa. Nedostaje tu malo boje u ovoj krompir salati, ili možda ipak – krompira?

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 3+ 
Hm hm… Prvo što zapažam ovde jeste intrigantan i obećavajući početak. Drži pažnju, uviđam da je urađena dobra produkcija, i sve tako do kraja prvog refrena. Potom, osećam da je sve već predvidiljivo i da se ništa spektakularno neće dogoditi do kraja. I to je glavni problem – držanje pažnje. Moguće je da će Hovig i delegacija Kipra taj nedostatak nadomestiti nastupom, a moguće je i da ću se ja nakon takmičenja pokajati što nisam dao malo veću ocenu.

Prosečna ocena redakcije: 3,57
Prosečna ocena čitalaca: 3,71 (21 uvažena ocena)
Konačna ocena: 3,64

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 7. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …