AKTUELNO

„Running on air” iz mog ugla (Austrija)

Nejtan Trent je 50. austrijski predstavnik na Evrosongu, koga je izabrao tim muzičkih stručnjaka predvođen Eberhardom Forherom i Kristofom Štraubom. Njih dvojica su i ove sezone adekvatnog predstavnika tražili među mladim i nedovoljno afirmisanim talentima, s tom razlikom što je ove godine, za razliku od prošle, izbor sproveden internim modelom, a ne selekcijom više kandidata.

Nejtan je rođen 1992. godine u Inzbruku. Pevač je i tekstopisac i žanrovi koji ga prevashodno interesuju su pop i R’n’B. S tri godine je krenuo na časove violine i klavira. Potiče iz umetničke dvojezičke porodice, tako da se s lakoćom služi i nemačkim i italijanskim jezikom. S obzirom da mu je otac član orkestra Narodnog pozorišta u Inzbruku, kao dečak je imao priliku da se upozna i sa ovom vrstom umetnosti.

Nejtan je četiri godine pohađao školu za pevanje, ples i glumu i to žanrovski i stilski prilagođenu džez, savremenoj i komercijalnoj muzici. Išao je i na časove pevanja kod poznatog profesora Previna Mura. Takođe je zabeležio i uloge u Theater in der Josefstadt i u kratkom filmu Eisland.

Ovaj talentovani Austrijanac je svoju prvu pesmu napisao s jedanaest godina, a od tada je neumorno radio na razvitku svog muzičkog talenta. Danas on piše, komponuje, aranžira i producira svoju sopstvenu muziku. Muzički profesionalci ga opisuju kao darovitog muzičara jedinstvenog senzibiliteta.

Evrovizijska numera Running on air je u celosti napisana na engleskom jeziku, a njeni autori su Nejtan Trent i Bernhard Pencijas. Na kladionicama na današnji dan zauzima 35. mesto (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1992 

Švedski grad Malme je bio domaćin Pesme Evrovizije na kojoj je poslednji nastupila „stara Evropa”, a i država pod imenom Jugoslavija, u krnjem sastavu. Extra Nena smatra se poslednjim predstavnikom nekada zajedničke države u čijem izboru nisu učestvovale TV Ljubljana, TV Zagreb i TV Skoplje. Iako se njena kompozicija Ljubim te pesmama smatrala jednom od najlepših, u Malmeu je zauzela „samo” 12. mesto.

Ta godina je u svetu bila prepuna loših događaja. Rat u Hrvatskoj je već uveliko trajao, počeo je i u Bosni i Hercegovini, a i Somaliju je pogodio građanski sukob. Bil Klinton je izabran za predsednika SAD, a princ Čarls i princeza Dajana su se i zvanično razveli.

Kompakt-diskovi su te godine prevazišli audio-kasete, postavši tako prvi željeni materijal na kojem su se izdavali audio i video-sadržaji, a kreiran je i prvi veb-pregledač (eng. web browser).

Oskara za najbolji film dobilo je ostvarenje „Kad jaganjci utihnu” koji se do danas smatra jednim od najboljih psiholoških trilera u svetu filmske industrije, a ljubitelji ove umetnosti uživali su u projekcijama „Aladina”, „Sam u kući 2”, „Povratak Betmena”, „Telohranitelj” i drugi.

Iste godine rođena je danas svetska zvezda Majli Sajrus.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 4 
Austrija je ove godine pravi primer kako se može bez dranja, drame, epskih bojeva na sceni, konjice, vitezova, vatrometa i slično. U stvari, imamo viteza dobrog srca. I imamo vrlo laganu, nepretencioznu pesmu, finog ritma i prijatnog vokalnog izvođenja. Mogu da zamislim njen život nakon Pesme Evrovizije kako odzvanja po kafićima, šoping-centrima. To je valjda i neki krajnji cilj, da pesma živi. Dugo i berićetno.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 2- 
E ovako nešto polako počinje da se prevazilazi na Pesmi Evrovizije. Verujem da Nejtanov tanani glasić najbolje može da se istakne u pesmi ovakvog tipa, ali molim vas – dosta sa ovim pesmuljcima. Zamišljam dečicu u igraonici i u pozadini se čuje ova pesma. Ili sebe kako sedim u kafiću, i onako neobavezno poslušam samo refren ove pesme. Prosto, pesma služi za upotpunjavanje neke neobavezne, opuštene atmosfere. I pitanje je da li bi ikome „ušla u uho”, što bi se reklo. Jadno i slabašno. Ne može ovako. #traćenje_vremena

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 5 
Guilty pleasure. Ovo je jedna vesela pesmičica, pomalo nalik na maltešku pesmu iz 2013. Tommorow. Neće pobediti, možda čak neće imati ni solidan plasman, ali koga briga?! Prosto volim ovakve pesme – pozitivne, opuštajuće i vesele (ne onako napadno vesele kao beloruska). Sve je sklopljeno u jedan fin nepretenciozan paketić sa sve pomalo dečačkim glasom Nejtana Trenta. P.S. Odlična pesma za putovanja.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 4 
Tokom zime se Nejtan nauživao putovanja po austrijskim planinama, tako da pitanje gde će se provoditi leti ostavljam za drugu priliku jer je glavna tema pesma. Šta vam ja znam, pesma je ok, diže na dobro raspoloženje i drži te ceo dan u tom fazonu. Nejtan će prikupiti dobar deo ženskih glasača jer na njih i cilja očigledno, ali u njoj ne vidim nikakav takmičarski potencijal. Doći će da promoviše sebe, otpeva usput i to je to.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 3 
Iskreno, dugo sam se opirala porivu da i ovom slatkastom pesmičuljku dam peticu. Šalje neku pozitivnu energiju i tera da se smeješ i da đuskaš i podseća na Eda Širana. Šarmantno i blesavo. Al’ pošto mi kolege već neko vreme suptilno sufliraju da će me izbaciti iz redakcije nastavim li da podležem šarmu nasmejanih dečaka sa limunada pesmicama… Izvini, Nejtane. Mada bih svakako volela da čujem Nejta u duetu s Manuom iz Španije. Sećate se, onaj čupavi, duit forjur lovr bejb? Ne, a?

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 4- 
Fina radijska stvar, savršena za putovanja, neopterećujuća, ali opet nedovoljno upečatljiva i zapamtljiva. Ipak, dopada mi se dovoljno ležerna i na momente „džezi” armosfera i interpretacija pesme. Iskreno se nadam da će se dovoljno svideti i žiriju i publici, te da ćemo Austiju slušati i u finalu, mada mi se čini da su šanse prilično tanke.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 4- 
Prilično netakmičarska pesma, pa se bojim da neće biti dovoljno autentična. Pitam se, šta bi nateralo publiku da pošalju sms glas za ovu pesmu? Ali, ako izuzmemo tu „običnost”, za mene je ovo jedna vrlo prijatna, vedra pesma koja popravlja raspoloženje i doživljavam je kao „neevrovizijsku”. Nejtan sam po sebi nije posebno harizmatičan, ne prenosi mi takvu energiju, tako da najčešće slušam pesmu u audio-verziji. U finale možda „na mišiće”.

Prosečna ocena redakcije: 3,71
Prosečna ocena čitalaca: 3,26 (23 uvažene ocene)
Konačna ocena: 3,49

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 6. aprila do 19.30 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …