Evrovizija 2017

Ukrajina: „Nema izuzetaka!” EBU insistira da ruska pevačica nastupi u Kijevu

[dropcap]V[/dropcap]jačeslav Kirilenko, zamenik premijera ukrajinske vlade i ujedno zamenik predsednika radne grupe Pesme Evrovizije, poručio je da Ukrajina neće praviti nikakve ustupke u sprovođenju svog zakona. Zajednica evropskih javnih servisa (EBU) i dalje insistira da Julija Samojlova zapeva u Kijevu.

Nakon što je generalna direktorka Evropske radiodifuzne unije Ingrid Deltenere poslala oštro pismo i upozorenje premijeru Ukrajine Volodimiru Grojsmanu povodom zabrane ulaska u Ukrajinu ruske predstavnice Julije Samojlove, ukrajinska vlada saopštila je da neće praviti nikakve izuzetke u pogledu sprovođenja zakona po kojem se zabranjuje ulazak svakom ko je ušao na Krim mimo kontrolnog punkta ukrajinske carine.

Mogu da ponovim da Rusija može da učestvuje na Pesmi Evrovizije, ali s predstavnikom koji nije u sukobu sa ukrajinskim zakonodavstvom. Mislim da bi bilo koja druga članica EBU postupila na isti način. Neprihvatljivo je i bez presedana da se od Ukrajine traži da promeni odluku u korist Rusije, kršeći time sopstveni zakon i, na kraju, međunarodno pravo – istakao je Kirilenko.

On je dalje naglasio da Ukrajina sledi ne samo sopstvene zakone već i međunarodne, podsetivši da međunarodna zajednica, nijedna organizacija u svetu, nije priznala rusku anekciju Krima. S tim u vezi, ako Rusija pošalje drugog izvođača, on će imati jednak tretman i punu zaštitu, kao i svi drugi učesnici. U suprotnom, Evrovizija 2017. će brojati 42 učesnika.

EBU odbio da popusti pred vlastima Ukrajine pa je ponovo zahtevao da se ruskoj pevačici dozvoli da dođe u Kijev u maju, u skladu sa, kako je navedeno, pravilima i tradicijom tog takmičenja.

Evrovizija smatra da svim umetnicima koji učestvuju na takmičenju ove godine treba da bude omogućeno da to i urade u gradu domaćinu Kijevu, u skladu s pravilima i tradicijom takmičenja – rekao je za AFP portparol EBU.

Za sve ovo vreme, TV ekipa nesmetano je snimila deo video-razglednice koja bi trebalo da najavi nastup Julije Samojlove 11. maja.

Kakav će krajnji ishod ovog prepucavanja biti, ne može da se pretpostavi, a najgori scenario koji bi mogao da usledi jeste oduzimanje domaćinstva Kijevu, i to samo mesec dana pre početka takmičenja.