AKTUELNO

„Time” iz mog ugla (Ukrajina)

Bend „O.Torlvald” ima čast da brani evrovizijski tron na domaćem terenu. Pobedili su s rok numerom Time na nacionalnom izbornom takmičenju i tako postali 14. predstavnici svoje zemlje.

Zanimljivo je da pesma Time nije bila favorit ni publike ni žirija, pobedivši na način na koji je to pošlo za rukom njihovoj prethodnici u Stokholmu. Favorizovana pevačica Tajana je bila favorit žirija, a Melovin je dobio maksimalan broj bodova publike. Zbrajanjem bodova publike i žirija, izjednačeni su bili Tajana i grupa „O.Torvald”. Skupili su po 10 poena. Međutim, shodno pravilima, glasovi publike bili su važniji od glasova žirija. Kako je „O.Torvald” bio drugi, a Tajana tek treća prema glasovima publike, titulu pobednika dobili su momci iz grupe.

Ovaj sastav je osnovan 2005. u Poltavi i do danas ima objavljenih pet studijskih albuma. Interesantno je i to da predstavnička pesma Time nije bila prvi izbor članova benda – u poslednjem trenutku pre isteka roka za prijave odlučili su da se takmiče s njom. Inače, to je njihova prva pesma otpevana i snimljena na engleskom jeziku.

Tri člana grupe imaju vojno obrazovanje, dvojica su vegetarijanci, a gitarista i pevač su prijatelji pune 23 godine.

Kada je reč o prognozama, na današnji dan zauzimaju 23. mesto na kladionicama. (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 2005 

Ubrzo nakon sedmogodišnjeg braka sa Dženifer Aniston i raskida istog, američki glumac Bred Pit je otpočeo romantičnu vezu sa Anđelinom Džoli, jednom od najaktuelnijih i najatraktivnijih američkih glumica. Ovaj par je bio pojam „holivudskog bračnog para” godinama. Čak su zajedno glumili u nekim filmovima. Mediji su ih, radi lakšeg raspoznavanja, žargonski imenovali „Brenđelina”. Nažalost, nakon čak 11 godina braka ni ovaj holivudski duo nije uspeo da opstane. Par se razveo prošle godine.

Najprodavaniji album u 2005. bio je album Maraje Keri – „Emancipation of Mimi”. Prodato je oko pet miliona kopija ovog albuma. Ovaj album je ujedno deseti studijski album ove popularne američke pevačice velikog glasa. Kerijeva je prilikom snimanja pesama sa albuma sarađivala sa zvezdama poput Snupa Doga, Nelija i Farela Vilijamsa. Pesme sa ovog albuma su žarile i palile američkim top-listama. Pored Amerike, Marajin deseti album je bio među prva tri najslušanija još u Kanadi, Danskoj, Grčkoj, Japanu i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ta 2005. godina se može opisati i kao „godina naučne fantastike”. Filmovi naučnofantastičnog žanra doživeli su vrhunac uspeha. Među najgledanijima su se našli „Hari Poter i vatreni pehar”, „Ratovi zvezda 3: Osveta Sita i Rat svetova”. Nakon ove kulminacije, ekspanzija žanra naučne fantastike se nastavila i dan danas je baš ovaj žanr filma omiljen kako mladoj, tako i starijoj publici.

Možda i najznačajnija vest jeste da je 2005. godine kreiran najpoznatiji sajt za deljenje i gledanje video-snimaka – Jutjub (eng. Youtube). Autori ovog svetski poznatog sajta su Stiv Čen, Čed Harli i Džaved Karim. Zgrada Jutjuba se nalazi u gradu San Bruno, Kalifornija. U novembru 2006. godine Gugl (eng. Google) je kupio ovaj sajt za nešto više od jednog biliona američkih dolara. Na sajtu se, kao što već sigurno znate, mogu naći razne vrste video-snimaka, isečaka iz televizijskih emisija, muzičkih spotova, kratkih i dokumentarnih filmova, audio-snimaka, filmskih trejlera i ostalog usputnog sadržaja kao što su video-blogovi (iliti „vlogovi”), kratki privatni snimci, kao i edukativni snimci.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 3 
Da se odmah razumemo – fan sam dobre pesme, ma kog žanra bila. Volim dobru „rokačinu”, s gitarama, bubnjevima, gde sve pršti od energije. Ovo će, siguran sam, probuditi publiku iz prolećno-majskog sna, a vrlo verovatno i šokirati je 13. maja nakon bezbrojnih balada. Ali, baš to, publika će biti sanjiva, raščupana, izgužvana, tražiće kafu, možda neki „kroason” da prezalogaji, pa ovi rokeri neće uspeti ni da se približe prošlogodišnjem uspehu njihove zemljakinje. Ili nam treba nešto slično kao Turska 2004. ili 2010. Tad bi bila petica ko zgrada. Nedostaje li vama Turska?

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 2 
Da odmah na početku razjasnimo – Ukrajinci neće i sledeće godine biti domaćini Pesme Evrovizije. I naravno da sam to zaključio na osnovu ove kompozicije. Priznajem, prija mi mala promena žanra u rok, ali ovde nema mnogo toga što bi mi moglo privući pažnju. Sem nastupa možda. Ne kažem da je ovo kriminalno loše, ali potrebno mi je tu više lirike, više sofisticiranih, a manje sirovijih pokreta. Isto ovo važi i za pevanje. Grubo i ravno. #nezanimljivi_prosek

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 5- 
Ako se pesma zove Time, a uz to je u pitanju rok kompozicija, što se mene tiče odmah ima najveću ocenu. Šalu na stranu, uvek mi je drago kad čujem neku rok pesmu na Evroviziji, jer su retke, tako da ona mora da bude među mojim omiljenim. Vokalno odlično zvuče, oko teksta su mogli malo više da se potrude, ali progledaću im kroz prste. Meni ovo nalikuje na npr. „Linkin Park”. Moćno, energično i dinamično.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 2 
Bio sam ubeđen u to da će pobediti Tajana jer njena pesma odgovara Evroviziji, ali ni ova nije loša… Ali samo za radijski airplay. Za evrovizijsku scenu nikako nije. Volim moderan rok zvuk, ali koliko su se takve grupe potrudile maksimalno oko nastupa, malo koja je postigla veliki uspeh. Ako žele neki dobar uspeh, onda bi trebalo da se više baziraju na nastup. Nekada zaista dođe red na to da se prekine dominacija pobeda dama.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 2+ 
Uvek se radujem alternativnom zvuku na Evroviziji, pogotovo kad čujem neki rokerski prizvuk, ali majko moja!!! Jedino što se meni u ovom ludilu, nadvikivanju i skakanju dopalo jeste vizuelni element, izgledaju poprilično dominantno na sceni. Međutim, nekako mi sav taj paket nekako – ne ide. Dominantni rokeri, a prosipaju „time to shine” kliše, koji i pop izvođači sa iole kredibiliteta izbegavaju. Bezlično, naporno, kao i u većini drugih slučajeva kad roker pokuša da se prilagodi Evrosongu i stvori neku komercijalnu globalno mirotvorivu poruku.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 2+ 
Jedna od onih pesama sa kojom nisam načisto. Počinje obećavajuće, ali na tom obećanju sve i ostaje. Umesto eksplozije, dobijemo razvodnjeno i razvučeno rikanje u refrenima, gotovo kroz šapat, bez energije, mlitavo. I kraj je nekako neodređeno urađen, ni tamo ni ovamo, pa i uz scensko odbrojavanje koje gotovo da gubi smisao. Dobro je što ćemo ponovo čuti nešto tvrđi zvuk na evrovizijskoj sceni, ali je sve to prilično slabašno.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 3 
U nekim trenucima mi prija, u nekim mi je naporna. Strofe su mnogo bolje od refrena koji se, nažalost, nekako „gubi”, kao da ga promaja nekud odnese, a ja trčim za njim, ne bih li ga odslušao do kraja. Takođe, to pevanje u refrenu… Momci, ne može to tako neartikulisano da bude! Iskreno verujem da će to do finala malo da doteraju, a da će biti drugačiji – biće. Iako nisam ljubitelj rok zvuka, ovaj je generalno sasvim prijemčiv mom uhu. Sve u svemu, na nekoj smo nesigurnoj sredini.

Prosečna ocena redakcije: 2,71
Prosečna ocena čitalaca: 2,95 (21 uvažena ocena)
Konačna ocena: 2,83

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 4. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …