AKTUELNO

„Where I am” iz mog ugla (Danska)

Anja je prošle godine na nacionalnom takmičenju u Danskoj osvojila, ili bolje reći zauzela 2. mesto, a ove se vratila i zakoračila na stepenicu više, čime je stekla pravo da brani boje svoje domovine u Kijevu, u drugom polufinalu 11. maja.

Anja Nisen je rođena 1995. godine u Australiji, gde je i odrasla, ali su joj roditelji Danci. Afirmisala se 2014. pobedom u trećoj sezoni popularnog talent-šoua The Voice of Australia.

Pesmu Where I am je napisala sa svojim saradnicima, i kako kaže, oseti razliku između onih numera koje joj urade drugi i ove na kojoj je i sama radila. Za sebe kaže da ima moćan vokal i autentičan „prizemljen” nastup, što smatra svojim adutima ove godine.

Kladioničari Anju na današnji dan smeštaju na visoko 11. mesto. (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1995 

Evropsko prvenstvo u košarci u Atini bilo je prvo veliko takmičenje na kojem su učestvovali sportisti tadašnje Savezne Republike Jugoslavije nakon ukidanja sankcija. Košarkaši su, predvođeni Dušanom Ivkovićem, nastavili tamo gde su stali 1991. godine, osvojivši zlatnu medalju i vrativši se u sam evropski vrh. Prvi put je upriličen i doček sportistima na platou ispred Gradske skupštine Beograda, što je praksa i dan danas.

Ne tako lepe vesti stizale su iz sveta. Rusiju je pogodio jak zemljotres u kojem je stradalo 2.000 ljudi, ubijen je premijer Izraela Jicak Rabin, od nervnog gasa u tokijskom metrou poređene su hiljade ljudi, dogodio se i masakr u Ruandi, a u Dejtonu je 21. novembru konačno sklopljen mir između Srbije, Hrvatske i BiH, što je dovelo do okončanja građanskog rata.

Te 1995. godine američka kompanija „Microsoft” pokrenula je novi softver – Windows 1995, koji je promenio i pojednostavio način razumevanja i korišćenja personalnih računara.

Američki rok bend „Grateful Dead” objavio je prestanak rada, a filmska publika uživala je u projekcijama filmova „Hrabro srce”, koji je te godine dobio i nagradu Oskar, zatim „Kasper”, „Džumandži”, „Apollo 13”, i novom ostvarenju o Džejmsku Bondu „Zlatno oko”.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 5 
„Kako seješ tako žanješ”, ova stara poslovica mogla bi da se primeni kad su u pitanju Danci. Samo treba pogledati danski nacionalni izbor i sve je jasno. Oni (Danci, Šveđani, Norvežani) od svojih izbora prave male Evrovizije. Bezmalo puta pobeđuje i prava pesma. Odlična pesma. Kao ove godine u Danskoj. Od prvog susreta s njom, do sada, toliko mi je prirasla za srce da mi je čak u trenucima padalo na pamet da može i da pobedi u Ukrajini (šašav ja!). Anja je prelepa, sjajno peva i ima modernu pesmu. Ceo paket uvijen u crveno. Na radost. Zamerke: nula.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 4- 
Danci su napravili sasvim OK izbor, iako su imali mnogo boljih pesama. Anja je sjajan izvođač, peva i razbija kako to radi, da se ne lažemo. Mislim da ne postoji osoba koja više od mene obožava razorne i moćne vokale, ali Anjin nekako ne mogu da svarim u ovoj kompoziciji. Treba praviti razliku između vikanja i pevanja. Ovo ne da je vikanje, ovo je dranje, pogotovo kad dođe ona famozna promena tonaliteta (key change) pri kraju pesme. Para mi uši, iritira i užasno me nervira njeno izvođenje. Kao celina, ovo je fina jedna evrovizijska balada, odlično osmišljena i odlično aranžirana, mada pomalo i precenjena. Dakle, do Kijeva doći sebi, pribrati se i smiriti taj drečavi glas. Nimalo milozvučno. #smiri_strasti

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 4 
Danska je ove godine odlučila da pošalje nešto ozbiljnije na Evroviziju, posle dva velika neuspeha. Moram priznati da je to uspešno okončano. Nije ovo nikakvo remek-delo, ali jeste pristojno i prijatno za slušanje. Ova pop balada je pružila mogućnost Anji da iskaže svoje vokalne mogućnosti i ona je to uspešno i prikazala. Tematika pesme je sto puta viđena, ali dobro, ovo takmičenje toliko dugo traje, pa pop pesme moraju da se recikliraju. Vrlo moguć plasman u finale.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 5 
Drago mi je zbog činjenice da Anja ide na Evroviziju. Ona je jedan vrhunski vokal i zaista je prošle godine bilo sramota što je izgubila od jednog boj-benda koji se skupio za jednu priliku. Što se pesme tiče, nije nimalo avangardna, nego je rađena za neke široke narodne mase, ali je izvlači njen „američki vokal”. Ja ne znam šta još više da napišem o njoj i njenoj pesmi, toliko je čarobno.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 4- 
Okej, pesma kao takva ne odstupa mnogo od tipičnog baladičnog kalupa koji smo imali prilike da čujemo do sad, ali mi ova pesma, u odnosu na mnoge druge, zapravo prija. Postoji nešto u Anjinom nastupu što me baš nekako naježi. To definitivno nisu one naporne deonice sa dramatičnom kulminacijom, ali mi se sviđa energija kojom izgara na sceni i mislim da baš zato ova pesma ne bi trebalo da prođe nezapaženo.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 4- 
I u ovoj pesmi, kao i u moru drugih sličnih, prepoznajem taktove svega i svačega, ali je refren ipak dovoljno ubedljiv, te prepoznatljiv i zapamtljiv, da je ponekad i zapevušim. Odlično otpevano, sasvim pristojno upakovano, s blagim retro aranžmanom. Ne smeta, ali ni ne skreće previše pažnje na sebe. Ne očekujem je u finalu.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 4- 
Imali su Danci i boljih i originalnijih pesama od ove na nacionalnom takmičenju, da se razumemo. Ova devojka, zapravo njena boja glasa, oduvek mi je bila iritirajuća, te bih se u tome u potpunosti usaglasio s Markom. Neki stručnjaci kažu da oni pevači koji viču, koji se naprežu, u stvari ne umeju da pevaju. Kompozicija je pak korak napred u odnosu na prethodne kandidate iz Danske, ali ne izaziva u meni nikavu reakciju osim prijatnosti zbog melodičnosti.

Prosečna ocena redakcije: 4,29
Prosečna ocena čitalaca: 4,10 (29 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 4,19

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 3. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …