AKTUELNO

„Hey mamma” iz mog ugla (Moldavija)

Još znanih lica na ovogodišnjoj Evroviziji. Grupa „Sunstroke Project” se vraća na najveće muzičko takmičenje nakon sedam godina. Te 2010. u Oslu sve su opčinili svojim šarmantnim nastupom i pesmom Run away, a saksofonista Sergej Stepanov je postao internet senzacija na Jutjubu, poznat širom sveta kao Epic Sax Guy.

Njihov muzički stil je prepoznatljiv. Oni kombinuju violinu, saksofon i dens muziku, i kako šaljivo ističu, po tome su prvi u svetu. Sastav je osnovan 2007. godine, njegov član je bio i Paša Parfeni, jedan od moldavskih predstavnika na Evrosongu, a od pet pokušaja da pevaju na evrovizijskoj bini, dva su im bila uspešna: 2010. i 2017, dok im 2009, 2012. i 2015. to nije pošlo „za notama”. Izdali su do sada dva studijska albuma, a u avgustu 2015. osnovali su svoju izdavačku kuću.

Za njih je Pesma Evrovizije izuzetno dragocena platforma na kojoj mogu pred milionskim gledalištem širom sveta da iskažu šta i kako rade. Nastupiće u prvom polufinalu 9. maja.

Kladioničari ih na današnji dan pozicioniraju na 35. mesto. (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 2007 

Srbija je te godine ostvarila prvu i do sada jedinu pobedu na takmičenju za Pesmu Evrovizije, i to zahvaljujući Mariji Šerifović i kompoziciji Molitva autora Vladimira Graića i Saše Miloševića Mareta. Njenu pobedu je ispratilo 3,5 miliona gledalaca, a ispred Gradske skupštine je dočekana u prisustvu 80.000 ljudi, na isti način kako su dočekivani i naši najbolji sportisti.

Jutjub je u to vreme postao jedino merilo popularnosti muzičkih hitova na Balkanu, potisnuvšu televiziju i radio. Ta godina se pamti po najvećim hitovima u domenu pop-folk muzike: Miljacka Halida Bešlića, Nikome ni reč Dženana Lončarevića, dok su prvi klipovi s rekordnom gledanošću zabeleženi upravo te godine – u pitanju su bile pesme Život moj Dragane Mirković i Danijela Đokića i Usne boje vina Bobana Rajovića. Prva od potonje spomenute dve pesme je do 2011. godine držala rekord najgledanijeg srpskog videa na toj mreži.

Hit albume u domenu tog muzičkog žanra su izbacile Dara Bubamara i Seka Aleksić, koja je zahvaljujući numeri Aspirin uspela da kao autore afirmiše danas traženi tandem Filip Miletić – Miloš Roganović. Od muških izvođača su isto tako uspešne albume izbacili Jovan Perišić i Nedeljko Bajić Baja.

O popularnosti ovog žanra govori i to da je proleće 2007. donelo veliki uspeh treće generacije „Zvezdi Granda”. Ta emisija je te godine prvi put bila emitovana kao samostalna i zabeležila je veliku gledanost. Pobedio je Subotičanin Dušan Svilar, vicešampion Beosonga 2013, ali veću karijeru od njega su do danas napravili srpski predstavnik iz 2010. Milan Stanković i danas tražena atraktivna pevačica Rada Manojlović.

U domenu pop-rok muzike su te godine uspešne i hvaljene albume imali Nina Badrić, grupa „Neverne bebe”, Kristina Kovač i Toše Proeski. Toše je te godine, u toku promovisanja hvaljenog albuma „Igra bez granica” tragično okončao svoj život, poginuvši u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra kod Nove Gradiške, što je bio veliki gubitak za regionalnu muzičku scenu.

Željko Joksimović je uradio takođe uspešan album za crnogorsku pevačicu Milenu Vučić, upamćenog po pesmama Da l’ ona zna i Luče, ali je isto tako za sebe uradio hit singlove Nije do mene i Devojka.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 4 
Ako ništa drugo, Moldavci umeju da naprave dobar paket za Evrosong. Svakako će razmrdati publiku u Kijevu i pored malih ekrana. Vesela, letnja, zarazna melodija i lako pamtljiv refren biće zabava za sve koji vole dobar provod. Za fanove takmičenja tu je i „poslastica” u vidu legendarnog saksofoniste. Saksofon uvek daje poseban, klupski šmek. I još nešto. Da li Moldavci nesvesno imaju fetiš prema nogama? Pogledajte video, nastup, ranije koreografije moldavskih predstavnika. Svi nešto mlataraju nogama. Smešno i zabavno.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 4 
Sviđaju mi se ovi moldavski pajaci. Baš ne odustaju od Evrovizije i sa svakim pokušajem da ponovo odu bili su sve bolji i bolji. Frontmen grupe poseduje stravično dobar vokal, koji podseća na vokal Adama Levina, iz grupe „Maroon 5”. Ovo poigravanje i nadmetanje diskaća, violine i saksofona je genijalno. Uz sve to, sama numera je stavljena u kontekst „dečka koji osvaja devojku tako što očarava njenu majku”. Ne sumnjam u to da nas čeka epohalan nastup. Veoma moderno i baš zanimljivo, kao i spot za pesmu. #seksi

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 3 
O ovoj pesmi nema mnogo šta da se kaže. Vesela pesmičica uz koju može da se đuska, i to je to. Ovakvih pesama je oduvek bilo na Evroviziji i zauvek će ih i biti. Nije iritantna, ali ni ne ostavlja neki poseban utisak. Mogli su Moldavci mnogo bolje. Prosto, ova pesma spada u kategoriju onih koje mogu da poslušam, a i ne moram. O pevanju i tekstu pesme nema šta specijalno ni da se kaže.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 4 
Epic Sax Guy je zaista izazvao veliko oduševljenje 2010. u Oslu, pa nije ni čudo što se evropska publika obradovala njegovom povratku. Ali, niko nije mogao da očekuje numeru u stilu Run away zato što im zvuk s vremenom sazreva u skladu s godinama. Upravo zbog toga su nešto manje zanimljivi publici. Nastupom sa izbora i nisam oduševljen baš, ali mislim da će do Kijeva malo doterati tako da liči na jedan pravi šou.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 4 
Ma koliko ovo zvučalo bezobrazno, Moldavija od mene ima ocenu više u startu jer nije poslala trećerazrednu baladu, za razliku od dobrog dela svoje konkurencije. A istini za pravo, stvarno nemam ni preteranih zamerki na ovu pesmu. Oni deluju kao da se super zabavljaju na sceni, numera je vrcava, zanimljiva, razbuđuje, razmrdava… Okej, ne bih rekla da je materijal za pobedu, al’ materijal za jutarnju gimnastiku definitivno jeste! A to nam dobro dođe nakon pomenutih uspavanki.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 2- 
Jao, mene živog pojede stid dok slušam ovu pesmu. Pesma, priznajem, ima izvesnu dozu (čitaj „mrvicu”) simpatičnosti i razdraganosti, te su i scenski pokreti nekako blesavo zarazni, ali sve deluje nekako nabacano i recitatorski, u „ćihu-ćihu” stilu, bez ikakve potke, te s očajnim pratećim vokalima. Nisam pametan, čak mi ni usisavanje tepiha s ovim u pozadini ne bi išlo glatko…

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 3- 
Recimo da je simpatično, i ništa više. Pevač ima dobru boju glasa, saksofon dobro zvuči gde god da se „metne”, i otprilike se tu moj utisak o pesmi završava. Čuo sam je, a da je nisam, ne bih mnogo propustio. Tu je, postoji, ne smeta mi. Ipak, čini mi se da moje mišljenje o ovome nije još uvek „sazrelo”. I dalje je neistražena teritorija. Uveren sam da će napraviti neki dobar šou na sceni, i to će privući pažnju više nego sama pesma.

Prosečna ocena redakcije: 3,43
Prosečna ocena čitalaca: 3,48 (23 uvažene ocene)
Konačna ocena: 3,45

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 2. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …