AKTUELNO

„On my way” iz mog ugla (Slovenija)

Omar Naber je evrovizijskoj javnosti dobro znan. Predstavljao je Sloveniju 2005. godine na Evrosongu s pesmom Stop, i to u Kijevu. Sada je na istom putu, ali se nada da će ishod biti drugačiji.

Rođen je 1981. godine, ali za razliku od većine svojih ovogodišnjih konkurenata, muzikom je počeo da se bavi u 16. godini, a ne od „malih nogu”. Interesantno, po struci je zubni tehničar, a čak ima i jednogodišnje radno iskustvo u tom poslu.

Pobedio je 2004. u jednom talent-šouu, čime je stekao pravo da se takmiči na nacionalnom izboru Slovenije za Evroviziju 2005. i – pobedio! Iako je bio jedan od miljenika fanova, Omar je nažalost takmičenje završio u polufinalu. Takmičio se na slovenačkom izboru i 2009, 2011. i 2014, ali bez uspeha, da bi ove ponovo pobedio s pesmom koju je sam napisao – kako kaže, pre 10 godina i čuvao je za posebnu priliku. On my way je vrlo intimna pesma, upućena direktno ljudima za koje je siguran da mogu da se identifikuju s njenim rečima.

Osim što sam komponuje, Omar i aranžira i producira svoje pesme, uz to svira gitaru, bas gitaru i bubnjeve. Njegova muzika se može opisati kao melodičan pop i pop-rok sa akcentom na snažno vokalno izvođenje. Živi na relaciji Ljubljanja–London, a u britanskoj prestonici održava i svirke i mini-koncerte.

Kladioničari ne daju previše šanse Omaru da ponovo uspe u Kijevu – na današnji dan zauzima poslednje, 43. mesto. (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1981 

Producentska kuća „Hana i Barbera” je na televizijsko platno prenela najpopularnije strip likove stvorene u Belgiji, a to je u piranju mali plavi narod zvan Štrumpfovi. Do 1989. godine je urađeno 256 epizoda ove popularne animirane serije, a 1983. je nagrađena „Emijem” u kategoriji najboljeg crtanog filma.

Domaću muzičku scenu je obeležio dugovečan srpski rok sastav „Riblja čorba” koji je te godine u roku od osam meseci objavio dva albuma koja su ih ustoličila na sam vrh srpske rok scene. Prvi, „Pokvarena mašta i prljave strasti” se prodao u 200.000 primeraka, ali je zato naredni „Mrtva priroda” bio najbrže prodavani album u istoriji jugoslovenskog roka, i to tako što se za tri nedelje prodao u 100.000 primeraka, a konačan broj prodatih primeraka je bio 580.000. Objavljen je i još jedan podjednako značajan album „Paket aranžman” kojim je započet New wave pravac u Jugoslaviji, a na kom su se našle grupe „Šarlo akrobata”, „Električni orgazam” i „Idoli”.

Najpopularniji domaći film je bio „Sjećaš li se Doli Bel” Emira Kusturice, dok je svetskim bioskopskim blagajnama harao prvi film o poznatom istraživaču Indijani Džonsu „Indijana Džons i otimači izgubljenog kovčega”.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 4 
Ovo je bio jedan od retkih nacionalnih finala koje sam uspeo da ispratim. Sećam se da mi je ova pesma odzvanjala u ušima dok sam neke druge pesme smatrao za favorite za pobedu. Da li se u Sloveniji dogodila nostalgija pa Omara ponovo šalju u Ukrajinu (kao 2005) da popravi ondašnji rezultat i uvede svoju zemlju u finale, to ne znam. Znam samo da je Omar ovu pesmu otpevao savršeno, koliko god ona zvučala staromodno. Možda će upravo zbog toga još nekom te majske večeri odzvanjati u ušima. A da li će dati glas?

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 1 
Ne znam kako i na koji način sam pokušao da se nateram da ovu baljezgariju odslušam do kraja. Šta bi Slovenci, čemu ovo? Tačno ćete ponoviti poraz iz 2005. i to sa istim izvođačem. Takav izbor, takve pesme… I na kraju dobismo ovaj banalni pop pesmuljak. Nimalo inventivan, totalno staromodan, beskonačno dosadan i, na kraju, i antipatičan. Postoji nekoliko zemalja za koje mogu skoro pa sigurno da potvrdim da će slatko poljubiti patos u polufinalu i tamo ostati. Pogodili ste, među njima je i Slovenija. #fujčina

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 3 
Meni je i sada žao što se Omar nije plasirao u finale te daleke 2005. godine, a ta njegova pesma mi je jedna od najboljih slovenačkih kompozicija. Što se ove pesme tiče, moram istaći da su ovakve balade verovatno bile popularne na Evroviziji devedesetih. Jedan od najboljih ovogodišnjih vokala potrošen je na bledunjavu, klišeiranu i monotonu baladu. Velika šteta. A zaista je moglo mnogo bolje. Verovatno još jedan loš plasman Slovenije na Evroviziji.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 3- 
Iz trke je 2005. izbacio popularne Rebeku Dremelj i Sašu Lendero, 2009. ga je izbacila Martina Majerle, dok je 2011. i 2014. ispao u prvom krugu glasanja jer su u drugi ušli kandidati s velikom impresijom. Sada kao da je došao na red da iz trke izbaci Niku Zorjan i Rejven, koje su dale veću impresiju od njega. Kada sam čuo pesmu, od tog trenutka sam najmanje verovao u pobedu, ali žiriju se dopalo.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 2+ 
Uuuu, nakon najraznovrsnije mešavine dramatično dosadnih, krajnje predvidljivih i vrlo verovatno ne pobedničkih ženskih balada… došao je red i na jednaku dozu dosade, predvidljivosti i prosečnosti u muškom izvođenju. Da bar tekst odstupa od ustaljene „život je težak, ne odustaj, ne predaj se, drži se čvrsto, bićeš okej” varijante, pa da me bar nešto zaintrigira u ovoj pesmi… Al’ pošto je život težak a Omar je „na svom putu”, nadam se da ga moja ocena neće preterano potresti.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 2 
Slušam ovo s nevericom. Zar je moguće da neko još uvek komponuje ovakve pesme i to za Pesmu Evrovizuje u 21. veku? Neinspirativno, dosadno, lepi se za đon cipela kao žvaka istopljena na asfaltu. Toliko mi je ova pesma neinpirativna da ne umem ni da je iskomentarišem kako zaslužuje. Ali nema veze, zapevajmo svi „e-je-ije-e-je-ije-je”. Nek’ ide život!

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 1 
Ne znam da li iko može da razume koliko je teško onima koji su pratili izbor u Sloveniji da se „odmetnu” od drugih pesama i sasvim neutralno prokomentarišu ovu pesmu? E, meni je đavolski teško! Toliko teško, da još uvek nisam prežalio Niku Zorjan, BQL ili Rejven. Pored toliko zanimljivih, drugačijih (da, to je prava reč!) pesama, Slovenci izglasaju (i to ne samo žiri, ne!) – OVO! Kaže Omar, napisao je pesmu pre 10 godina i čuvao je za „posebnu priliku”. Možda je mislio na neku proslavu 30 godina mature, ipak.

Prosečna ocena redakcije: 2,29
Prosečna ocena čitalaca: 2,03 (28 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 2,16

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 1. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …