Evrovizija 2017

EBU uputio oštro pismo predsedniku ukrajinske vlade

[dropcap]G[/dropcap]eneralna direktorka Evropske radiodifuzne unije Ingrid Deltenere poslala je oštro pismo i upozorenje premijeru Ukrajine Volodimiru Grojsmanu povodom zabrane ulaska u Ukrajinu ruske predstavnice Julije Samojlove.

Samo dan nakon što su ukrajinske vlasti i zvanično zabranile predstavnici Rusije ulazak u Ukrajinu u naredne tri godine, Ingrid Deltenere je 23. marta uputila pismo predsedniku vlade Ukrajine u kojem od njega zahteva da razreši „urgentni” problem u vezi s nastupom Julije Samojlove na Pesmi Evrovizije u Kijevu.

Ukoliko Vaš kabinet bude potvrdio ovu zabranu, to će sigurno imati veliki negativni uticaj na međunarodnu reputaciju Ukrajine kao moderne i demokratske države. Da ne govorimo o tome koliko smo zabrinuti zbog štete koju će takva odluka naneti Pesmi Evrovizije i EBU.

U pismu se dalje navodi da je nastala situacija izazvala bes među članicama EBU.

Primili smo brojna saopštenja od njih u kojima se kritikuje Vaša odluka i u kojima se razmatra njihovo povlačenje s takmičenja.

Ingrid Deltenere je takođe podsetila Ukrajinu da nijedna zemlja koja je bila domaćin nije zabranila nekom izvođaču da nastupi na Evrosongu, istakavši da EBU ne želi da načini takav presedan 2017. godine.

Mi smatramo da je zabrana ruske umetnice neprihvatljiva. Kao posledicu, NSTU bi mogao biti isključen iz svih budućih događaja (prim. aut. pod okriljem EBU).

Ona je podsetila premijera Ukrajine Volodimira Grojsmana na nedavno javno saopštenje u kojem EBU izražava razumevanje i poštovanje prema ukrajinskim zakonima, ali mu je istovremeno dala do znanja da su ukrajinske vlasti, još od dijaloga u junu 2016, dale čvrsto uverenje zvaničnicima EBU da će učiniti napor da svi učesnici budu u mogućnosti da prisustvuju događaju i da će im bezbednost biti garantovana, i to pod uslovima koji im neće predstavljati pretnju.

Na kraju pisma generalna direktorka EBU istakla je da ta organizacija čini sve kako bi Pesmu Evrovizije „ogradila” od politike, zbog čega je novonastala situacija frustrirajuća za sve.

Zapravo, ljuti smo zbog toga što je ovogodišnje takmičenje iskorišćeno kao alat za konfrontaciju uzmeđu Ukrajine i Rusije, koja je u toku. Molimo Vas da budete svesni da će, ukoliko ne pronađemo odgovarajuće rešenje po ovom pitanju, to nesumnjivo dovesti učešće Ukrajine na Pesmi Evrovizije pod znak pitanja. Uvereni smo da razumete urgentnost ove situacije i da ćete brzo pronaći rešenje.

Ovo pismo nesumnjivo podiže kredibilitet Evrospkoj radiodifuznoj uniji koja je ranije bila optuživana da nije donosila oštrije mere i koja snažno nastoji da zaštiti od politike najdugovečnije i najpopularnije muzičko takmičenje u svetu.

Originalno pismo pročitajte u nastavku.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] 1. deo [/tab_title] [tab_title] 2.deo [/tab_title] [/tabs_head] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [/tabs]

[button color=”gray” size=”small” link=”http://kievvlast.com.ua” icon=”” target=”true”]Izvor: Kiev Vlast[/button]