Balkan, Balkan! Evrovizija 2017

Definisan redosled izvođenja pesama. Tijana otvara drugo polufinale

[dropcap]P[/dropcap]redstavnica Srbije Tijana Bogićević nastupiće pod rednim brojem 1 u drugom polufinalu 62. Pesme Evrovizije 11. maja. Konačan redosled nastupanja u oba polufinala definisali su producenti takmičenja.

Šveđaninu Robinu Bengtsonu pripala je čast (ili nezahvalna uloga) da otvori prvo polufinalno veče 9. maja, dok će poslednji, 18. po redosledu, nastupiti predstavnici Letonije, te je izvesno da su se organizatori opredelili da dinamičnim pesmama otvore i zatvore to takmičarsko veče.

Drugo polufinale započeće malo umerenije, Tijaninom pesmom In too deep, posle koje nastupaju predstavnici Austrije i Rusije. To takmičarsko veče će, kao i prvo, zatvoriti brza pesma iz Izraela.

Evo i kompletnih redosleda u oba polufinala

[tabs type=”vertical”] [tabs_head] [tab_title] I polufinale [/tab_title] [tab_title] II polufinale [/tab_title] [/tabs_head] [tab]
 1. Švedska
 2. Gruzija
 3. Australija
 4. Albanija
 5. Belgija
 6. Crna Gora
 7. Finska
 8. Azerbejdžan
 9. Portugalija
 10. Grčka
 11. Poljska
 12. Moldavija
 13. Island
 14. Češka Republika
 15. Kipar
 16. Armenija
 17. Slovenija
 18. Letonija
[/tab] [tab]
 1. Srbija
 2. Austrija
 3. Rusija
 4. Makedonija
 5. Malta
 6. Rumunija
 7. Holandija
 8. Mađarska
 9. Danska
 10. Irska
 11. San Marino
 12. Hrvatska
 13. Norveška
 14. Švajcarska
 15. Belorusija
 16. Bugarska
 17. Litvanija
 18. Estonija
 19. Izrael
[/tab] [/tabs]

Konačan redosled nastupanja odredili su producenti takmičenja, kako bi TV šou bio uzbudljiviji i kako bi se svaka pesma mogla istaći. To je inače praksa koja je ustanovljena 2013. u Malmeu.

Prethodno je, u januaru, održan preliminarni polufinalni žreb kojim se samo odredilo u kom delu polufinalne večeri će predstavnici nastupiti, i on je izgledao ovako:

Preliminarni žreb I polufinale, 9. maj II polufinale, 11. maj
glasaju „Velika petorka” i domaćin Ukrajina Italija, Španija, UK Nemačka, Francuska, Ukrajina,
prva polovina Crna Gora, Finska, Gruzija, Portugalija, Belgija, Švedska, Albanija, Azerbejdžan, Australija Makedonija, Malta, Holandija, Srbija, Danska, Rusija, Rumunija, Mađarska, Austrija, Irska
druga polovina Kipar, Slovenija, Jermenija, Moldavija, Češka, Letonija, Island, Grčka, Poljska Švajcarska, Estonija, Izrael, Bugarska, San Marino, Litvanija, Hrvatska, Norveška, Belorusija

Nemačkom javnom servisu ARD (nem. Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland) EBU je i ove godine izašao u susret i omogućio im da prenose i glasaju u drugom polufinalu 11. maja. Još jedna zemlja kojoj je učinjena mala usluga je Švajcarska, koja će se takmičiti u drugom polufinalu (11. maj) povodom zahteva švajcarskog javnog emitera.

Kako se određuje konačan redosled u finalu?

Nakon što budu proglašeni finalisti posle svakog polufinala, na pres-konferenciji u njihovu čast se obavlja preliminarni žreb, tokom kojeg svaki izabrani finalista izvlači ceduljicu sa ispisom „prva polovina” ili „druga polovina” večeri. Kada se izaberu svi finalisti, producenti na osnovu preliminarnog žreba određuju konačan redosled nastupanja u finalu.

Takođe, poznato je da će predstavnici Ukrajine grupa „O.Torvald” nastupiti 22. po redu u finalu 13. maja, što je definisano direktnim žrebom na sastanku šefova delegacija 13. marta. Ovakav gest se primenjuje kako bi se izbeglo da producenti eventualno „naštimaju” povoljan redni broj domaćinu takmičenja.

4 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • I ja sam sada zabrinut. Ovo nam uopšte ne ide u prilog. Pogotovo što Makedonija ide četvrta, a pesma im je zaista odlična. Nju će zapamtiti sigurno.

  Glupo mi je i što su stavili Švedsku takođe, kao prvu. Pesma im je dinamična i fenomenalna. Umesto da su je stavili negde na sredinu, da se gledaoci malo “razdrmaju”, nakon sto balada, oni jednu od najboljih pesama “ispucaše” odmah na početku. Bezveze … .

  I Rusiju su ipak stavili na listu. Znači, EBU će naći rešenje.

 • Ne verujem da moze da se desi da neka drzava otvori polufinale i finale iste godine. To se nije desilo nikada od 2013 od kako se zreb odredjuje. Setimo se da je prosle godine namesteno da Belgija zatvori II polufinale i da su zahvaljujuci zrebu i najvise otisli u finale a onda im je EBU vratial da otvore finale za 2 dana i rezulatit su bili kontra od polufianla u polufinalu ih je do finala izgurali tv gledaoci a u fianlu su dobili mnogo vise poena od ziriaj i veoam malo od publike. Tako da u polufianu mislim da vise odlucje zreb i gledaoci nego ziri dok u finalu vise pobedu i dobar plasman donosi ziri i dobar zreb.

 • Pozicije koje je dobia Finska i Portugal u I polufianlu sam mislio da ce dobiti Svedska i Australija a da ce polufinale otvoriti Crna Gora ili mozda nekim slucajem Svedska. Gruzija i Albanija su dobile ocajan zreb u I polovin I polufinala, Finka je dobila super poziciju mislio sam da ce nju zrtvovati i da ce biti 2 po redu . Iznenadjen sam da je Grcka dobila da peva 10 ta tj oni i Poljaci su doblli ocajan zreb , mislio sam da ce Poljska pevati na kraju . U drugoj polovini I polufinala sjajan zreb za Letoniju i Sloveniju sa ovim zrebom Letonija otima nekom mesto mozda Australji, Poljskoj ili Moldaviji.

  Sto se tice drugogo polufinala logicnije je bilo da Rumunija iili Makedonija otvore polufinale nego Srbija. Srbija, Austrija, Rusija i Makedonija su dobili ocajan zreb , mislimo sam da ce Rusija pevati druga po redu . Prognozirao samo da ce Holandija i Danska pevati na 7 i 9 pziciji, ali nisam ocekvao da ce forsirart i Irsku koja je dobila najbolji zreb da pevaju 10 ti.
  Sto se tice druge polovine II polufinala ocajan zreb opet za San Marino, Hrvatsku a sjaja zreb za Belorusiju, Litvaniju, Estoniju, Izrael.
  Sada sam zabrinut za plasman Srbije u finale da nam se ne ponovi opet 2009,2013 tj da i 2017 bude falicna, jer ovim zrebom Irska, Belorusija. Madjarska mogu da otmu nekome mesto njima kladionice nisu davale sanse, Holandiaj je dobial sjaja zreb a kladionice su im nisu naklonejne ali sam siguran i pre zreba da bi one usle u finale.
  Pre zreba sam mislio da u Ii polufinalu idu Srbija, Rusija, Makedonija,Rumunija, Holandija, Danska, Norveska, Bugarska, Estonija i Izrael sada postoji velika sansa da umesto Srbije, Makedonije i Norveska se ubace Madjarska, Belorusija i Irska jer imaju super zreb.

 • Poštenije bi bilo da oni koji su u polufinalima izvukli “prva polovina” u finalu izvlače brojeve za nastup iz druge polovine večeri i obratno. Ovako se može desiti da Tijana otvara i polufinale i finale što nije baš taktički pogodno.