AKTUELNO

Definisan redosled izvođenja pesama. Tijana otvara drugo polufinale

Predstavnica Srbije Tijana Bogićević nastupiće pod rednim brojem 1 u drugom polufinalu 62. Pesme Evrovizije 11. maja. Konačan redosled nastupanja u oba polufinala definisali su producenti takmičenja.

Šveđaninu Robinu Bengtsonu pripala je čast (ili nezahvalna uloga) da otvori prvo polufinalno veče 9. maja, dok će poslednji, 18. po redosledu, nastupiti predstavnici Letonije, te je izvesno da su se organizatori opredelili da dinamičnim pesmama otvore i zatvore to takmičarsko veče.

Drugo polufinale započeće malo umerenije, Tijaninom pesmom In too deep, posle koje nastupaju predstavnici Austrije i Rusije. To takmičarsko veče će, kao i prvo, zatvoriti brza pesma iz Izraela.

Evo i kompletnih redosleda u oba polufinala

 • I polufinale 
 • II polufinale
 1. Švedska
 2. Gruzija
 3. Australija
 4. Albanija
 5. Belgija
 6. Crna Gora
 7. Finska
 8. Azerbejdžan
 9. Portugalija
 10. Grčka
 11. Poljska
 12. Moldavija
 13. Island
 14. Češka Republika
 15. Kipar
 16. Armenija
 17. Slovenija
 18. Letonija
 1. Srbija
 2. Austrija
 3. Rusija
 4. Makedonija
 5. Malta
 6. Rumunija
 7. Holandija
 8. Mađarska
 9. Danska
 10. Irska
 11. San Marino
 12. Hrvatska
 13. Norveška
 14. Švajcarska
 15. Belorusija
 16. Bugarska
 17. Litvanija
 18. Estonija
 19. Izrael

Konačan redosled nastupanja odredili su producenti takmičenja, kako bi TV šou bio uzbudljiviji i kako bi se svaka pesma mogla istaći. To je inače praksa koja je ustanovljena 2013. u Malmeu.

Prethodno je, u januaru, održan preliminarni polufinalni žreb kojim se samo odredilo u kom delu polufinalne večeri će predstavnici nastupiti, i on je izgledao ovako:

Preliminarni žreb I polufinale, 9. maj II polufinale, 11. maj
glasaju „Velika petorka” i domaćin Ukrajina Italija, Španija, UK Nemačka, Francuska, Ukrajina,
prva polovina Crna Gora, Finska, Gruzija, Portugalija, Belgija, Švedska, Albanija, Azerbejdžan, Australija Makedonija, Malta, Holandija, Srbija, Danska, Rusija, Rumunija, Mađarska, Austrija, Irska
druga polovina Kipar, Slovenija, Jermenija, Moldavija, Češka, Letonija, Island, Grčka, Poljska Švajcarska, Estonija, Izrael, Bugarska, San Marino, Litvanija, Hrvatska, Norveška, Belorusija

Nemačkom javnom servisu ARD (nem. Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland) EBU je i ove godine izašao u susret i omogućio im da prenose i glasaju u drugom polufinalu 11. maja. Još jedna zemlja kojoj je učinjena mala usluga je Švajcarska, koja će se takmičiti u drugom polufinalu (11. maj) povodom zahteva švajcarskog javnog emitera.

Kako se određuje konačan redosled u finalu?

Nakon što budu proglašeni finalisti posle svakog polufinala, na pres-konferenciji u njihovu čast se obavlja preliminarni žreb, tokom kojeg svaki izabrani finalista izvlači ceduljicu sa ispisom „prva polovina” ili „druga polovina” večeri. Kada se izaberu svi finalisti, producenti na osnovu preliminarnog žreba određuju konačan redosled nastupanja u finalu.

Takođe, poznato je da će predstavnici Ukrajine grupa „O.Torvald” nastupiti 22. po redu u finalu 13. maja, što je definisano direktnim žrebom na sastanku šefova delegacija 13. marta. Ovakav gest se primenjuje kako bi se izbeglo da producenti eventualno „naštimaju” povoljan redni broj domaćinu takmičenja.

Pogledajte i:

Poslušajte hit „Kad voliš” u izvođenju Tošeta Proeskog

Izdavačka kuća „Mascom” s ponosom predstavlja jedinstveni demo-snimak pesme Kad voliš iz 2002. godine u …