AKTUELNO

Pretnje Ukrajini sankcijama. Zvaničnici kritikuju i Rusiju

Rešenje problema oko učešća ruske predstavnice Julije Samojlove se ne nazire. Predstavnici Evropske radiodifuzne unije traže rešenje za novonastalu situaciju.

Kao što je od ranije poznato, ruska evrovizijska predstavnica Julija Samojlova možda neće moći da učestvuje na takmičenju u Kijevu. Zbog nastupa na Krimu, na koji je došla nepoštujući ukrajinske granice, vlasti zemlje domaćina zabranile su joj ulazak u Ukrajinu u naredne tri godine.

Nakon toga EBU joj je ponudio učešće putem satelita, što su ruske vlasti odbile. Ukrajina je ostala čvrsta u svojoj odluci i ponudila Rusiji da u ukrajinu pošalje nekog drugog predstavnika, što je takođe odbijeno. Jon Ola Sand, izvršni supervizor Pesme Evrovizije, izjavio je da će dati sve da svi učesnici nastupe na ovom takmičenju u Kijevu, a da se Juliji zabrana pomeri na period posle Evrovizije.

U međuvremenu, nekoliko muzičara iz Rusije i okolnih zemalja je podržalo Julijino učešće, između ostalog i bivšu evrovizijski učesnici „Arsenium” (Moldavija 2006) i Dmitrij Koldun (Belorusija 2007). S druge strane, prva ukrajinska evrovizijska pobednica Ruslana izjavila je da su oni koji su birali Juliju i te kako znali za sporni ukrajinski zakon te da su izborom Julije isprovocirali situaciju, zbog čega je Ukrajina morala da reaguje.

Slično je reagovao i šef zabavnog programa nemačkog javnog servisa ARD Tomas Šrajber, kritikujući i Ukrajinu i Rusiju zbog ove situacije, ali i EBU zbog toga što se rasprava o ovom problemu vodi javno, a ne direktnim pregovorima.

Predsednica EBU Ingrid Deltenre je u intervjuu za švajcarski tabloid „Blick” istakla da je ponašanje ukrajinskih vlasti apsolutno neprihvatljivo.

Duboko žalim zato što se takmičenje za Pesmu Evrovizije koristi u političke igre. Ono ne služi za huškanje ljudi, jednih protiv drugih – zapretivši dalje da će nametnuti sankcije Ukrajini, uključujući i privremeno isključenje te zemlje iz takmičenja.

Ingrid Deltenre je saopštila i da trenutno vodi razgovore s predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom i premijerom Volodimirom Grojsmanom, kako bi se pronašlo mirno rešenje, jer samo oni mogu da ukinu zabranu ulaska Samojlove ili učine da ona bude na snazi nakon nastupa ruske pevačice.

Pogledajte i:

EBU oštro kaznio Ukrajinu zbog Evrosonga

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da je finansijski kaznila ukrajinski javni servis NSTU zbog ozbiljnih …