AKTUELNO

„Breathlessly” iz mog ugla (Malta)

Maltežani su konačno poslali Klaudiju Fanijelo na Evroviziju. Najveću podršku publike na nacionalnom festivalu dobila je njena pesma Breathlessly s kojom će jubilarni 20. put predstavljati Maltu na Evrosongu u drugom polufinalu 11. maja.

Klaudija je inače sestra dvostrukog evrovizijskog predstavnika Malte – Fabricija. Ona je već više puta pokušavala da pobedi na ovom takmičenju, ali joj se tek ove godine posrećilo. Preko dana je obična devojka iz komšiluka, a uveče se, popu Pepeljuge, pretvara u glamuroznu muzičku divu. Iako se muzikom i pevanjem bavi od malih nogu, proboj na muzičku scenu Malte dočekala je 2005. kroz šou za mlade talente.

Malteška predstavnica radi kao asistent za podršku u učenju deci i osobama ometenim u razvoju. Veći deo svoje mladosti provela je na klinikama, lečeći se od bulimije, a danas drži predavanja deci u školama, omladinskim centrima i bolnicama, podižući svest o toj bolesti.

Pesmu Breathlessly napisali su proslavljeni autori: Filip i Šon Vela te Džerard Džejms Borg koji je napisao tekst za pet malteških evrovizijskih pesama, uključujući i 7th wonder Ire Losko 2002. s kojom je osvojio 2. mesto u Talinu. Takođe, bio i jedan od autora pesme Shine sestara Tolmačov koje su predstavljale Rusiju 2014.

Ipak, kladionice su kompoziciju Breathlessly na današnji dan svrstale tek na 35. mesto (OddsChecker.com), pa se čini da će Klaudijin dug i trnovit evrovizijski put biti okončan već u polufinalu.

 Vremeplov | 1988 

Ponovo se podsećamo događaja iz 1988. godine. Već smo spomenuli da su te godine održane i Zimske i Letnje olimpijske igre, najpre u Kalgariju (Kanada) a onda u Seulu (Južna Koreja). Otvaranje letnjih igara spada u red najgledanijih događaja u svetu, ali ono što se dogodilo u Seulu svakako će ostati zapisano u analima kao najveći promašaj organizatora.

Naime, nekoliko trenutaka pre paljenja olimpijskog plamena, tradicionalno su pušteni golubovi mira koji su obletali stadion. Neki od njih stali su na gorionik te je prilikom paljenja vatre pred očima milijardu gledalaca širom sveta spaljeno nekoliko belih golubova! Do koščica! To je bio poslednji put da su u ceremoniji otvaranja olimpijskih igara korišćeni živi golubovi.

Svetsku muzičku scenu su obeležili Džordž Majkl koji je izbacio uspešan solo album „Faith”, dok je veliki hit bila i pesma Bobija Makferina Don’t worry be happy.

Najveći svetski filmski hit je bio prvi deo kultne akcione franšize „Umri muški” s Brusom Vilisom u glavnoj ulozi, dok su bili popularni i filmovi „Koktel” s Tomom Kruzom, „Odrastao” s Tomom Henksom i Oskarom nagrađen „Kišni čovek” o odnosu autistične i neautistične osobe.

U narodnoj muzici je hit album imala Vesna Zmijanac čija se ploča „Istina” prodala u 900.000 primeraka, a duetska pesma s Dinom Merlinom Kad zamirišu jorgovani je postala mega-hit. Tada se na muzičkoj sceni pojavila i Ceca Veličković (danas Ražnatović), a u rok muzici je prodavan album imala grupa „Crvena jabuka” čije je izdanje „Sanjati” doneo velik broj hitova.

Domaći filmski hitovi su bili „Dom za vešanje”, treći deo filma „Tesna koža”, drugi deo „Balkan ekspresa”, kao i film Darka Bajića o mladima iz doma za nezbrinutu decu „Zaboravljeni”.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 2 
Potpuno neinspirativno za komentarisanje. To je ona stvar kad nemate zašta da se uhvatite pa da onda hvalite ili kudite. Potpuna ravna linija. Već vidim da ću za to vreme, dok Malta troši svojih, nadam se samo tri minuta, služiti goste ili ako budem gost, prozboriti koju reč o nečemu drugom. Drago mi je samo što će Klaudija ugledati svetla evrovizijske scene. Mora joj se odati počast za upornost. Ali, pošto-poto biti tamo nije uvek pohvalno.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 2- 
Ajme, Klaudija Fanijelo konačno na evrovizijskoj sceni! Sve stoji, cenim ekstremno njen trud i pokušaje da predstavi svoju domovinu, ali ne sa ovim tipom pesme. Poredeći je sa njenim prethodnim pokušajima, ovaj „baladuljak” zaista ne može da se meri sa onim istim pesmama sa kojima nam je Klaudija od ranije poznata. Ne dotiče me, kvazi-emotivna pesma dočarana vokalom koji zvuči kao da će svakog trenutka da se pokida i pukne. Gde je ona pop-rok Klaudija koju znam od ranije? #razočarenje

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 3- 
Ovo je jedna od onih pesama koje gotovo da slušate na ovom takmičenju svake godine. Zaleđena u prostoru i vremenu, ova emotivna balada, koja to ipak i nije, spada u onaj red pesama za koje vam je svejedno da li ste ih čuli ili ne. Vokalno zvuči solidno. Posle milion pokušaja da dospe na Evroviziju, zaista je šteta što će Klaudija svoje učešće na istom najverovatnije završiti u polufinalu. Dosadno, klišeirano, monotono i bledo. A tu je i uvek prisutna patetika.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 4 
Kada je objavljeno da će publika da odluči o pobedniku, bilo je jasno ko dan da Klaudija pobeđuje jer je ona tamo velika zvezda, a samo jedno takvo ime privlači gledalište u toj zemlji. E sad, ona jeste sjajna pevačica, ali balada zvuči previše staromodno i uklopljivo za odjavnu špicu neke dramske serije, ili za scenu u mjuziklu kada se preispituje ljubavni odnos. Ali je zato za „doviđenja, prijatno”. Malta može mirno da počiva.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 3- 
Možda malkice toplija, prijatnija i manje usiljena od balada iz Poljske ili Albanije – ali i dalje jedna od onih pesama koje su mi pozadinska tema za odlazak do frižidera ili toaleta. Nema drame koliko u već pomenutim pesmama, ali teatralno nadvikivanje sa instrumentalom i dalje nije ono što ja želim da slušam, ma koliko vokal dobar bio. Imam utisak da sam ovu baladu slušala na Evroviziji svake godine, proteklih 10 godina. I da se nikad nije plasirala u finale.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 3 
Iako je moj utisak o ovoj pesmi generalno pozitivan, sva je nekako staromodna, kao soba nekog starog hotela s četiri zvezdice, pomalo bajata i zagušljiva, s foteljama čiji su se rukohvati počeli sijati i jastucima koji su izgubili svoju punoću od višegodišnje upotrebe. Kao stoljnjaci sa onih reklama za prašak za veš čije „belo nije više tako belo”. Eto, ne baš bez karaktera, ali bledo…

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 2+ 
Ooo, 21. vek a ja i dalje ne mogu da verujem da se ovakve pesme prave! Ne znam samo šta me čudi jer je reč o – Malti! Najdosadnija evrovizijska država šalje još jednu u nizu svojih dosadnih i „malokrvnih” pesama, jednako ne odustajući ni od svog „duvadžijskog” pristupa na Evrosongu. Meni je ovo kao nedovoljno sladak domaći sok od višanja. Ima taj staromodan i „bezbrižan” šmek o kojem ponekad setno razmišljam. Ta stvar me upravo i natera da pesmu odslušam do kraja, da je konzumiram. Sve ostalo je patetično i déjà vu.

Prosečna ocena redakcije: 2,71
Prosečna ocena čitalaca: 2,68 (25 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 2,70

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 31. marta do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …