AKTUELNO

„Flashlight” iz mog ugla (Poljska)

Jubilarni 20. evrovizijski predstavnik Poljske biće Kasja Moš koja je na nacionalnom takmičenju Krajowe Eliminacje pobedila s kompozicijom Flashlight, čiji je ujedno u koautor.

Kasja Moš je rođena 1987. u porodici umetnika i muzičara pa je njen put, reklo bi se, od samih početaka već bio određen. U školi je naučila da svira violončelo i klavir, a 2009. je diplomirala na muzičkoj akademiji.

U 2002. godini snimila je svoj prvi demo, a od tada kreće njena afirmacija do popularnosti. Nastupala je na brojnim festivalima, bila deo raznih muzičkih i TV projekata, a zanimljivo je da je pre pobede na nacionalnom izbornom festivalu ove godine pokušala da se domogne evrovizijske bine i 2006. i 2016. godine.

Do sada je objavila jedan studijski album, a trenutno, pored priprema za nastup u Kijevu, radi i na svom drugom albumu.

Njenu evrovizijsku pesmu Flashlight otpevaće u 1. polufinalu 9. maja, a kladionice je na današnji dan rangiraju na 20. mesto (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1987 

Ova godina je bila izuzetno značajna za jugoslovenski sport. Na svetskom U-19 prvenstvu za košarkaše, održanom u italijanskom gradu Borniju, naša reprezentacija je osvojila zlatnu medalju. Četvoro igrača iz tog sastava: Vlade Divac, Toni Kukoč, Dino Rađa i Aleksandar Đorđević, pre toga bili su zaslužni za osvajanje bronzane medalje na seniorskom evropskom prvenstvu u Atini. Da su omladinci u potpunosti dominirali jugoslovenskim sportom u toj godini, govori i činjenica da su fudbaleri do 20 godina osvojili titulu prvaka sveta u Čileu, a istu tu titulu su poneli i rukometaši.

Od aktuelnih sportskih zvezda su te godine rođeni teniseri Novak Đoković, Ana Ivanović, Endi Mari i Marija Šarapova, košarkaš Miloš Teodosić, srpski vaterpolisti Filip Filipović i Andrija Prlainović, argentinski fudbaler Lionel Mesi i vozač Formule 1 Sebastijan Fetel. Ostale značajne ličnosti medijske scene današnjice koje su rođene u toj godini su glumci Blejk Lajvli i Zek Efron i reper Wiz Khalifa. Te godine je preminuo i legenda art pop scene Endi Vorhol.

Ubedljivo najpopularnija jugoslovenska TV serija u toj godini je bio „Bolji život”, rađena u produkciji Radio-televizije Beograd, po scenariju Siniše Pavića. Od domaćih filmova su veliku popularnost te godine stekli prvi deo filmske sage „Hajde da se volimo” i drugi deo još jedne kultne filmske priče „Tesna koža”.

Od stranih filmova, najveću popularnost su, između ostalih, stekli i „Prljavi ples”, „Predator”, „Dobro jutro, Vijetname”, „Robokap”, „Tri muškarca i beba”, „La Bamba”, prvi deo „Smrtonosnog oružja” i drugi deo „Policajca sa Beverli Hilsa”.

Najznačajniji albumi na svetskoj muzičkoj sceni su bili „The Joshua Tree” grupe U2, „Appetite for Destruction” sastava „Guns’n’Roses” i „Bad” Majkla Džeksona. Svetskim top-listama su harali Rik Estli sa hitom Never gonna give you up, grupa „Los Lobos” i hit La Bamba, a slušale su se i pesme I wanna dance with somebody Vitni Hjuston, It’s a sin od „Pet Shop Boysa” i Madonina Who’s that girl.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 3 
Prva reč koja mi pada na pamet je – bezličnost. Pevačica i njene vokalne sposobnosti su sjajne, zaista nemam zamerke. Asocirala me je u trenutku na našu Aleksandru Radović. Problem je u pesmi. Ne mogu da joj nađem neke veće zamerke, tu je odličan vokal, drama, uzbuđenje koje stvaraju gudači, sve je to dobro, no, nešto uvek zafali da me emotivno raznese, razbuca, da se naježim. I sve imam utisak: „A ha, evo ga, sad će, evo, ide, evo, SAD!” I – završi se pesma. I moj komentar.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 5 
Sve evrovizijske nacije bi trebalo da se čuvaju Poljakinje ove godine. Reč je o još jednoj mladoj i atraktivnoj, a toliko talentovanoj umetnici. Čak bi mi bilo glupo da je oslovim kao „pevačica”. Ono čime će se Kasja Moš predstaviti u Kijevu je duboko, oštro i ledi krv u žilama. Veoma poetično i veoma direktno kritikuje svaki oblik diskriminacije. To je srž svake umetnosti – da pokaže put i podari pouku. Njen duboki i na momente jezivi kontraalt će buknuti u kijevskoj dvorani i siguran sam da će ova balada imati odjeka. I te kakvog. #pazite_se

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 5 
Mračno, mistoriozno i dramatično. Ova pesma je i bila moj favorit sa poljskog nacionalnog. Možda i najbolja pesma koju su Poljaci ikad poslali na Evroviziju. Violina i gudački orkestar na kraju ovoj numeri daju elemente prave filmske kompozicije. Jedino što me brine jeste izvođenje uživo, budući da Kasja nije baš dobro zvučala na nacionalnom takmičenju. Svakako, ovo je jedna od mojih pesama favorita.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 3- 
Narod voli da gleda golotinju, pa bi i za našu javnost taj spot bio dobro poželjan i propraćen nekim senzacionalističkim nazivom. Šalu na stranu, vidi se da Poljaci u zadnje vreme vrlo dobro shvataju taj festival, te se trude da pošalju što kvalitetniju ponudu koja će biti primećena. E sad, što se tiče pesme, ništa posebno, to je nešto što smo čuli bezbroj puta. Odličan vokal, ali je balada prijemčljivija širim masama.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 2 
Još jedna balada koje se niko više neće sećati kad Evrovizija prođe. Okej, možda neko zapamti tu iritantno isforsirano rimovanje i želju pevačice da napravi dramu. Ja bih ovde napravila dramu samo oko činjenice da je još jedan vokal propao u vokalnom i instrumentalnom siljenju da se Evrovizija dogodine održi u Poljskoj. Ova balada mi je u rangu one iz Albanije i Gruzije. ’Oće sve, al’ ne ide ništa… Već viđeno, i previše puta.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 4 
Jedna od, pom mišljenju, najinterensantnije isproduciranih pesama ove godine. „Raštimovani” početak instiktivno alarmira moje bubne opne. Odlični šaptavi prateći vokali, dinamični instrumentalni prelazi, bubnjevi, polumračna i dramatična atmosfera – sve to stvara prilično pozitivan i ubedljiv utisak. Ipak, pesma se čini na momente ravna ili isforsirana, te joj još malo nedostaje za najvišu ocenu.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 4 
Poljska šalje ove godine verovatno najprepoznatljiviju baladu. Dopada mi se dramatičnost i „mrak” u ovoj pesmi, dopadaju mi se šaputavi prelazi iz strofa u refren i naravno sam kraj koji ima onaj poželjni „big bang”. S druge strane, sve to daje prostora za dobro osmišljen scenski nastup, svetla, strobove i slično, pa bi utisak na kraju mogao da bude bolji nego što je sama pesma. Sve u svemu, Poljska ima dobre šanse za još jedno finale.

Prosečna ocena redakcije: 3,71
Prosečna ocena čitalaca: 3,82 (28 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 3,77

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 30. marta do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …