AKTUELNO

„Origo” iz mog ugla (Mađarska)

Mađarska će se na 62. Pesmi Evrovizije u Kijevu predstaviti kompozicijom Origo koju izvodi Papai (Jozef) Joci. On je pobedio u šestom izdanju muzičkog takmičenja A Dal putem kojeg mađarski javni servis od 2011/2012. bira evrovizijskog predstavnika.

Joci je pre svega umetnik s mnogo lica. Vernik, borac, pevač, sanjar, kompozitor, otac i „samuraj”. Tako ukratko opisuje sebe Joci. Rođen je 1981, od malena se bavi muzikom, ali je put do slave i prepoznatljivosti bio težak i trnovit. Otac mu je bio vođa jednog romskog orkestra pa je već u četvrtoj godini „zgrabio” gitaru od koje se ne odvaja do dana današnjeg. Mogao je da bude i uspešan košarkaš, ali je na kraju odlučio da sledi svoje snove kao muzičar.

Potekao je iz siromašne porodice pa je, da bi stekao afirmaciju u svetu muzike, morao da se izbori sa raznim nedaćama. Prošao je kroz nekoliko šou-programa, tražeći put do slave, što mu je konačno uspelo 2005. kada je objavio svoj prvi studijski album. Ipak, tek nedavno je preoblikovao svoj stil i izražaj, kreirajući jedinstvenu i uzbudljivu kombinaciju autentične romske muzike i modernog popa.

Pesmu Origo je napisao sam i predstavlja kratak pregled njegovog života. „Ona 100% predstavlja mene”, ističe Joci koji je, komponujući ovu numeru, kombinovao razne muzičke stilove, stvorivši tako moderan world music pravac s fino uravnoteženim elektronskim bitovima i romskim zvucima.

Na današnji dan, pesma Origo nalazi se na 23. mestu na svetskim kladionicama (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1981 

Tačno u minut nakon ponoći 1. avgusta 1981. svoj program počela je da emituje muzička televizija MTV, sa sedištem u Njujorku. Emitovanje je počelo rečima: „Dame i gospodo, rokenrol”, (eng. Ladies and gentlemen, rock and roll!), uz pratnju muzike na gitari i snimak misije „Apolo 11”, odnosno sletanja čoveka na Mesec koji postavlja zastavu sa logoom MTV-a.

Taj snimak smatra se jednim od najpoznatijih trenutaka u istoriji televizije u celom svetu. Početak emitovanja stanice MTV imalo je priliku da gleda tek nekoliko hiljada ljudi u severnom delu Nju Džerzija koji su bili priključeni na kablovski distributivni sistem. Simbiločno, prvi muzički spot prikazan na MTV-u je pesma Video killed the radio star (Muzički spot ubio je radijsku zvezdu) grupe „The Buggles”.

Kompanija IBM na tržište je izbacila prvi personalni računar sa MS-DOS operativnim sistemom (Microsoft Disk Operating System).

U julu, u katedrali Svetog Pavla u Londonu, venčali su se Princ Čarls i Lejdi Dajana, a događaju je prisustvovalo više od 600 hiljada ljudi, dok je kraljevsko venčanje putem malih ekrana pratilo oko 750 miliona gledalaca širom sveta.

Bavarska nacionalna biblioteka u Minhenu otkrila je do tada nepoznatu Mocartovu simfoniju u F-duru, koju je iskomponovao u svojoj devetoj godini.

Te 1981. godine su rođeni neki od najuspešnijih u ovom veku: muzičari Bijonse Nouls, Džastin Timberlejk, Britni Spirs i Ališa Kiz, glumice Džesika Alba i Natali Portman, teniser Rodžer Federer, fudbaler Zlatan Ibrahimović, vozač Formule 1 Fernando Alonso i manekenke Adrijana Lima i Alesandra Ambrozio.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 5 
Od prvog momenta kad sam je čuo, znao sam da će ova pesma biti visoko na mojoj listi. Oduševljenje traje i do ovog trenutka, kada ispisujem komentar. Šta volim? Volim što je pesma na mađarskom, volim violinu koja je zaštitni znak Mađarske, volim moderan, svež ritam koji prati svetske trendove, a volim i što ima dodir s mađarskim folklorom. Šta ne volim? Repovanje. Sve ukupno bravo za mađarski A Dal i bravo za izbor.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 5 
Spoj orijenta i hip-hopa prošaran jednom neobičnom tematikom. Ovogodišnja mađarska pesma se umnogome razlikuje od svih ostalih. Joci je jedan izuzetan umetnik i uspeo je da stvori ono što niko pre njega nije. Vrlo daleka, egzotična, a opet tako bliska nama. Vokal nestvaran! Ja bih ovoj fantastičnoj kompoziciji dodelio titulu „Koštane 21. veka”. U svakom taktu se oseća strast i žar, isto kao što je mlada Ciganka Koštana doživljavala muziku. Kroz nju je umela da oslika i dočara najlepše boje. A kakav nam spektar boja dočarava neobični mađarski jezik… Neponovljivo. #umetnost

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 4+ 
Jedna od najoriginalnijih pesama na ovogodišnjoj Evroviziji. Osvežavajuće, drugačije i interesantno. Mađarska se zaista potrudila da iznenadi publiku nečim drugačijim. Etno-motivi uklopljeni sa modernim muzičkim elementima tvore ovu nesvakidašnju muzičku numeru. Veliki plus ide i za pevanje na maternjem jeziku. Vokalno zvuči solidno. Jedini problem sa ovom pesmom je činjenica da je ravna, pa pri kraju pomalo zvuči monotono.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 5 
Mađarska me ni ovaj put nije razočarala i kao veliki podržavalac očuvanja maternjeg jezika i kulture, pozdravljam činjenicu što je kao najbolja pesma njihovog festivala pobedila upravo na maternjem jeziku. Ne znam rad mađarskih kompozitora i tekstopisaca, ali mislim da, sudeći po nekim pesmama koje sam čuo sa ovogodišnjeg A Dala, oni umeju vešto da iskombinuju ono što se sluša u svetu sa maternjim jezikom. Veoma originalna i zanimljiva pesma.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 4 
Ova pesma poseduje ama baš sve evrovizijske kvalitete, ako se ja pitam, i što se mene tiče, definitivno je među najsmelijim i najoriginalnijim. Miks etno i modernog, muzički jako lepo, vizuelno interesantno, prijemčivo, zarazno! Rekao bi čovek, pet ko kuća! … A onda se Mađar previše zanese i počne da repuje. 🙁 To je jedino što me je sprečilo da dam najvišu ocenu. Svejedno, ova pesma ostaje jedna od onih koje su me ove godine zaista p(r)otresle!

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 5- 
Odlična džipsi/etno-elektro-soul-pop-rep stvar! Eto konačno primera inventivnog žanrovskog „skleparenja”, ali u najboljem smislu te reči. Neobično mi se dopada bogata, ali ne prenapadna doza eklektičnosti. Ritam, instrumenti, elektro-bit i vokal prepliću se i nadopunjuju nekako lako, bez napora, a atmosfera pesme uspeva da prenese snažnu poruku, bez obzira na moje nepoznavanje mađarskog jezika. Jedini višak, po mom mišljenju, jeste rep deonica, ali da ne cepidlačim…

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 5 
Najsmelija i najhrabrija kompozicija ovogodišnjeg Evrosonga. Ovde se nije podilazilo ukusu većine, već je Joci napravio pesmu po svom uverenju i senzibilitetu. Odavno već ne čuh nešto što je world music, a da istovremeno nije napadno, zanesenjački i nerazumljivo. Njegovo izvođenje moraće da bude savršeno, kako bi ceo paket „upecao” publiku iz prve jer je ovo dovoljno autentično i sigurno pamtljivo. Umetnički i gotovo pozorišno! Alal vera!

Prosečna ocena redakcije: 4,71
Prosečna ocena čitalaca: 3,30 (30 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 4,01

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 29. marta do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …