AKTUELNO

„Occidentali’s karma” iz mog ugla (Italija)

Frančesko Gabani „zapalio” je italijansku i svetsku javnost svojom simpatičnom i catchy pesmom Occidentali’s karma s kojom je pobedio na 67. festivalu italijanske kancone Sanremo. Prihvatio je ponudu TV RAI i izazov da predstavlja Italiju na Evrosongu u Kijevu, što se ispostavilo kao pun pogodak.

Frančesko je rođen u malom mestu u Toskani 1982. godine i od malih nogu bilo mu je predodređeno da se bavi muzikom. Naime, njegovi roditelji držali su jedinu muzičku prodavnicu pa je Frančesko stalno bio okružen instrumentima, pločama i naravno – zvukom. Od četvrte godine učio je da udara u bubnjeve, od devete gitaru, a adolescentski period učinio je da shvati da je muzika njegov život. Takođe, učio je da svira bas, klavir, a radio je i kao inženjer zvuka te tehničar na sceni.

Zanimljivo je da je do 2010. bio član jedne grupe, imali su čak potpisan i profesionalni ugovor, ali je onda naprasno odlučio da napusti bend, kako bi započeo svoju solo karijeru. Međutim, ubrzo se posvetio isključivo radu u studiju, radeći kao kompozitor i producent, a onda je usledila i objava njegovog prvog studijskog albuma 2013. Dve godine kasnije dobio je ponudu svog izdavača da konkuriše s pesmom na Sanremu u kategoriji „novih izvođača”, što se ispostavilo kao presudan potez.

S pesmom Amen pobedio je 2016. u kategoriji Nuove proposte, s kojom je dostigao platinasti tiraž i koja je postala veliki hit. Već sledeće sezone, na minulom festivalu, takmičio se s numerom Occidentali’s karma s kojom je i pobedio u glavnoj kategoriji. Tematika pesme, nastup i ples s gorilom, zaludeli su svet, a zvanični video na Jutjubu pogledalo je preko 50 miliona ljudi!

Pesmu Occidentali’s karma napisao je sa svojim bratom Filipom, te jednim od najcenjenijih i najnagrađivanijih kompozitora i producenata u Italiji Lukom Kjaravalijem. Frančesko kaže da je reč o pesmi s kojom se svako, svih starosnih dobi, može povezati na više načina, bilo muzikom, bilo rečima, te pojašnjava njen smisao:

To je prava papazjanija reči. Stiče se utisak da su nabacane, ali to naravno nije tako. Pesma ironično govori o stavu da ljudi sa Zapada traže mir, zbližavajući se sa istočnjačkim vrednostima, onima koje po definiciji tragaju za dobrotom. Međutim, poenta je da mi, Zapadnjaci, tome pristupamo površno i često samo radi pomodarstva, kao kada tražimo super modernu odeću da bismo išli na jogu. Poruka je da moramo biti više samokritični, da ne shvatamo sebe previše ozbiljno i da budemo sposobni da na svoje ponašanje gledamo i sa ironične strane. Gorila je tu kao poređenje. Predstavlja ono iskonski, da smo samo ljudi, ogoljeni, naspram pevača koji reprezentuje taj moderan svet.

Frančesko će u Kijevu nastupiti u finalu 13. maja kao 43. predstavnik Italije i ima veliku šansu da svojoj zemlji donese treći evrovizijski trofej, budući da je na kladionicama nedeljama ubedljivo na 1. mestu (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1982 

Ta 1982. godina bi se mogla okarakterisati kao godina filmskih hitova. Gledaoci su imali prilike da premijerno pogledaju legendarni fimski hit „E. T. Vanzemaljac” u režiji Stivena Spilberga. Među popularnima su se, između ostalog, našli i „Oficir i džentlmen”, „Tutsi”, „48 sati”, mjuzikl „Eni”, treći deo kultne priče o bokseru Rokiju Balboi i „Zvezdane staze 2: Kanov bes”.

Na svetskoj muzičkoj sceni je sve bilo u znaku roka, pošto su svetskim top-listama harali hitovi Eye of the tiger grupe „Survivor”, Down under grupe „Men at Work”, I love rock’n’roll od Džoan Džet, Come on eileen sastava „Dexy’s Midnight Runners” i duet Pola Makartnija i Stivija Vondera Ebony and Ivory.

Domaća rok muzika je bila smatrana kulturnim dobrom socijalističke države, a remek-delo u domenu tog muzičkog žanra je te godine napravila grupa „Idoli” čiji je konceptualan album „Odbrana i poslednji dani” više puta bio proglašavan za najbolji domaći rok album svih vremena.

Najgledaniji domaći filmski hitovi su bili prvi deo „Tesne kože”, značajnog po glumačkoj postavi, i crnohumorna komedija „Maratonci trče počasni krug”, a pamti se i po pesmama „Riblje čorbe” i Lepoj Breni koja je otpevala hitove Duge noge i Mile voli disko.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 5 
Dakle, da ponovim. Imamo zadatak: komentar u 70-80 reči. Da krenem: pobednik, pobednik, pobednik, pobednik Pesme Evrovizije, pobednik… Šalim seee. Nisam baš toliko (ne)ozbiljan. Elem – pobednik! Da! Ovo će biti pobednik Pesme Evrovizije 2017. Italija je uvek slala sjajne pesme i izvođače, ali ovaj put su ga „zakucali”. Prvo, Frančesko je jedan frajer, one italijanske vrste i šarma, i ima pesmu perfektnih reči kritike Zapada i njihovog načina života. Puno simbolike, odlična muzika sanremovskog kalibra i maskota. Pobednik! Zapamtite moje reči. Omašim li, više se nikad neću baviti prognozom niti komentarima.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 4- 
Nisam načisto sa ovom pesmom, i to zato što je baš precenjena trenutno. Voleo bih da mogu svaku reč da prokljuvim i skontam o čemu tačno peva, ali primećujem da pesma ima duboko značenje zapravo. Frančeskov nastup na Sanremu mi je baš zabavan i savršeno prenosi energiju. Pevanje zanemarljivo, čuje se da je čovek više u rok fazonu. U globalu, veoma šarenoliko, zabavno i tera na igru. Ne smeta mi previše. Moglo bi da se svidi i žiriju. #gorila_car

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 5+ 
Šta god Italijani pošalju na Evroviziju, to ne može da bude loše. U to smo se uverili prethodnih godina. A, takođe, što se takve pesme više slušaju, postaju sve bolje. Ova pesma je dokaz da može da se stvori nešto što je bržeg ritma, što čak ima i svoju koreografiju, da bude zarazno, ali da istovremeno ima i vrlo interesantnu i ozbiljnu poruku (a da nije mir u svetu, voljeni/a me ostavio/la i idemo na žurku). Sofisticirano, moderno i kvalitetno. Takođe, Frančesko ima specifičnu nazalnu boju glasa i to zvuči veoma interesantno. Jedan od mojih favorita. Vrlo je moguće da se naredne godine Evrosong seli u Rim. I stvarno bi to bilo zasluženo.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 5 
Na Sanremu pobeđuje pobeđuju uglavnom oni koji pevaju „kancone”. Ova numera nije klasična italijanska kancona, nego je to nešto zaista moderno i u skladu s vremenom u kojem živimo. Zapadnjački mentalitet je takav da svi vole da gledaju ono što im se servira i zato mu skidam kapu što je Frančesko skupio hrabrosti da napravi jednu takvu pesmu, zbog čega se ona opasno izdvaja. Bio bi red da konačno pobede, ali pod uslovom da eks-SSSR lobi ne ojača.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 3 
Na prvu loptu, ali i na deseto slušanje, Italija u epizodi „Evrovizija i zapadnjačko naravoučenije” zvuči i izgleda veselo, simpatično, dovitljivo čak, ali što se mene tiče, ni nakon stotog slušanja ne može se porediti sa onime na šta nas je ova zemlja navikla u pogledu emocije i ozbiljnosti ranijih godina. Sva moja osećanja povodom ove pesme svode se na: OK, zanimljivo je, idemo na sledeću. Ne bi mi bio problem da u toku ovog izvođenja odem do frižidera.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 5- 
Iako me neverovatno nervira Frančeskov izgovor (pa možda i njegova pomalo arogantna pojava), ova pesma poseduje iskreni humor, pozitivnu energiju i zarazan ritam. Instrumental mi je naročito zanimljiv, pre svega u deonicama pri kraju refrena, koji pesmi daju izvestan šarm. Pesma je i štos, i nije. Ko kako interpretira. U svakom slučaju, biće prepoznatljiva u moru bezličnog mejnstrima. Boje i radost.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 5 
Italijanska pesma ove godine ima sve ono što je stvarno potrebno da „upali iz prve”. Zarazno, zabavno, veselo a nije sprdačina, plus ima vrlo ozbiljnu poruku, s poučnim tekstom i nastupom. Frančesko i Occidentali’s karma su poput dramskog komada u kojem je svaki detalj pažljivo osmišljen, ništa nije bez veze i ma kako da ste rasterećeni i radosni tokom pesme, ne možete da se ne zapitate nakon nje. Ovako nešto Evrovizija nije imala.

Prosečna ocena redakcije: 4,57
Prosečna ocena čitalaca: 4,32 (31 uvažena ocena)
Konačna ocena: 4,45

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 28. marta do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …