AKTUELNO

„Do it for your lover” iz mog ugla (Španija)

Tinejdžerska zvezda Manel Navaro predstavljaće Španiju na 62. Pesmi Evrovizije s pesmom Do it for your lover, čiji je koautor. Evrovizijski nastup Španije u Kijevu biće 57. po redu, a kao članica „velike petorke” ima direktno mesto u finalu.

Manel je na sebe skrenuo pažnju javnosti akustičnim obradama popularnih svetskih pesama koje je objavljivao na Jutjubu. Prepoznatljiv je po svom izgledu, frizuri i ležernim „tropical heat” košuljama, a stručnjaci kažu i da je žanr koji neguje u svojim pesmama blizak tropical popu. Muziku piše sam, a inspiraciju traži u delima Boba Dilana i Eda Širana. Ne odvaja se od gitare i nastupa u stilu Džejmsa Beja i Pesindžera.

Kao i većina današnjih mladih pevača, veću afirmaciju stekao je pobedom u jednom talent-šouu za tinejdžere 2014, što mu je dalo priliku da potpisuje profesionalne ugovore s velikim i poznatim producentskim kućama. Poslednja u nizu je Sony Music Entertainment.

Ipak, njegova pobeda na nacionalnom takmičenju za Evrosong izazvala je mnogo nezadovljstva i kontroverzi zbog načina na koji je došao do naslova evrovizijskog predstavnika. Naime, njegova pesma Do it for your lover proglašena je najboljom tek nakon tročlanog sudijskog nadglasavanja jer je u regularnom delu rezultat bio izjednačen. S dva glasa za i jednim protiv, Manel je osvojio kartu za Kijev, ali istovremeno i navukao gnev na fanove i širu javnost, a ceo slučaj dosegao je i do poslanika u španskom parlamentu.

Kako bilo, Manel ipak ide u Kijev, ali mu kladionice ne daju previše šansi da tamo i uspe – na današnji dan zauzima tek 38. mesto. (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1996 

Početkom jula 1996. godine rođena je ovčica Doli, prvi uspešno klonirani sisar na planeti Zemlji. Doli je klonirana iz somatske (telesne) ćelije, a klonirali su je stručnjaci sa instituta „Roslin” iz Škotske. Prva klonirana ovca je živela šest godina. Uginula je 2003. godine, a njeno telo je preparirano i izloženo u „Kraljevskom muzeju” Škotske. I dan danas Doli nosi titulu najpopularnije ovce na svetu.

Nemački hemičari su 1996. godine otkrili još jedan hemijski element i dali mu naziv ununbijum (Uub). Naziv elementa je 2010. godine u čast astronoma Nikole Kopernika promenjen u kopernicijum (Cn). Kopernicijum je prelazni metal iz dvanaeste grupe periodnog sistema elemenata. Najpoznatiji njegov izotop jeste kopernicijum-285 i on je prilično kratkog veka, jer u proseku traje oko 29 sekundi. Jedan atom kopernicijuma se može ostvariti masenim brojem od 277.

Te 1996. godine, tadašnja Savezna Republika Jugoslavija vratila se na olimpijske igre nakon godina provedenih pod embargom i sankcijama koje su od 1992. važile i za muzičare i sportiste. Američki grad Atlanta dobio je organizaciju tzv. „vekovnih Igara”, budući da je Međunarodni olimpijski komitet obeležavao 100 godina od pokretanja modernih igara.

Mnogo je prašine bilo zbog toga što je MOK dodelio Atlanti, a ne Atini, tu organizaciju, a pojedini mediji i analitičari „okrivili” su kompaniju Coca Cola, čije je sedište upravo u Atlanti i koja je sponzorisala Igre. To je inače bio prvi put da je primenjen princip po kojem su se kompletne Igre finansirale bez ikakve pomoći javnih fondova (države ili grada), već su se svi troškovi pokrili od prodaje ulaznica, reklama i iz privatnih fondova.

Igre su imale i tragičnu stranu jer je u eksploziji postavljene bombe na olimpijskom stadionu 27. jula poginuo jedan gledalac, a još stotinak ih je povređeno.

Naši sportisti osvojili su četiri medalje: jedno zlato (Aleksandra Ivošev u streljaštvu), jedno srebro (košarkaši) i dve bronze (odbojkaši i takođe Aleksandra Ivošev u streljaštvu).

Kanadsko-američka rok pevačica Alanis Moriset je 28. februara ove godine na 38. „Gremi” dodeli nagrada osvojila priznanje za „album godine”. Kao dvadesetjednogodišnjakinja je nosila epitet najmlađeg nosioca „Gremi” nagrade, dok 2010. njen rekord nije pobila atraktivna plavuša Tejlor Svift. Morisetova je karijeru otpočela kao dens-pop izvođač, ali je od 1995. postepeno menjala žanr, koji se kasnije uobličio u nekakav alternativni rok. Ova rok diva poseduje izuzetno snažan vokal – emotivni mecosopran. Do danas je prodala više od 60 miliona sopstvenih albuma. Kao najpoznatije pesme joj se izdvajaju sledeće: Ironic, Hands clean, Thank u i Everything.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 1 
Imali smo zadatak da napišemo komentar, ali da naše mišljenje ne prelazi 70-80 reči. Napisaću onda ovako: ovo je loša pesma, pesma je loša. Pesma je loša, loša je pesma, loše. Loše, pesma je loša, loša je pesma. Pesma je mnogo loša. I da li biste me prihvatili za ozbiljnog da ovako napišem ceo komentar u dužini od 70-80 reči? Naravno da ne bi. Onda apelujem i da ovu kvazi pesmu ne shvatite za ozbiljno. Mislim, je l’ ovo neka moderna verzija one njihove iz 60 i neke „Laaaa la la laaa la la laaaa la la laaaa laaaaa la la laaaa aaaaaaaa”?!

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 1 
Španci su ove godine morali da biraju najmanje zlo od ponuđenih šest na nacionalnom izboru. I izabrali su onako, osrednji poluamerikanizovani pesmuljak, na momente simpatičan, a na momente užasno iritantan. Za razliku od francuske pesme, ovde mi ne smeta pevanje na dva jezika. Tupavo i zanemarljivo. Ne privlači me. Toliko. #smorić

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 2- 
Sviđa mi se Manelova frizura, a da, treba pesmu da komentarišem. Šalu na stranu, ovo je zaista očajno. Ako niste voleli Say yay! prošle godine, onda ćete ovo definitivno mrzeti. Iritantna, repetativna pesma sa refrenom čije reči kao da je napisalo dete koje je tek savladalo nekoliko reči engleskog jezika. Jedna od dve meni najomraženije pesme ove godine. Španija bi ovoga puta trebalo da završi poslednja bez bodova. Šteta što ova pesma nekome zauzima mesto u finalu.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 1 
Malo kog starijeg danas zanima Evrovizija. Danas ovaj festival prati samo mlađa populacija koja u masovnom broju glasa za tinejdž-idole. Izbor je najviše gledala upravo takva grupacija koja je navijala za Manela, koji se progurao samo zahvaljujući žiriju jer je bio staložen. Ali kopirati hit Bruna Marsa je nešto što se ne može oprostiti. Nisu imali baš nešto jak nacionalni izbor, a mislim da su se previše ulenjili po traganju najbolje pesme.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 5 
Možda sam pristrasna jer je reč o mojoj Španiji, ali slušala bih ovu stvar u hodu, gradskom prevozu, vozu, krevetu, i što je najbitnije, uživo u Kijevu, sa velikim zadovoljstvom, da mogu. Sviđa mi se kombinacija španskog i engleskog, sviđa mi se zaraznost ritma, sviđa mi se što već imam omiljenu vrcavu pesmu za leto 2017. Ne očekujem da se ovakva pesma plasira ne znam kako u finalu, ali očekujem da Manu nastavi da nas šarmira, i glasom i stasom!

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 2+ 
Verujem da je po obdaništima (a možda i jaslicama) ova stvar već pravi hit. Deca se verovatno uz kikotanje pitaju šta je to „la-la-laver”, dok se skrivaju od svojih prvih simpatija. Termin „bejb(i)” su već odavno apsolvirali. Na prvom času sviranja gitare, svi su razočarani jer umesto Man(u)ela uče prve akorde uz tamo nekog Boba Marlija. Moglo li je sladunjavije i repetitivnije?!

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 1 
Silne nedelje raznih selekcija, predtakmičenja ovih-onih, da bi na kraju izabrali ovu fantastičnu, angažovanu, filozofski utemeljenu numeru! Ja je još uvek često slušam ne bih li konačno prozreo smisao njene kompleksnosti, kako melodijske, tako i liričke, ali mi ne ide. Previše sam ja banalan. I baš zbog toga, ne mogu da nagradim ovu pesmu čak ni plusom. Ne zamerite mi. Jedva čekam od Španije nešto rasterećenije, vrcavije. Ali ne umeju. Toliko već ne umeju, da mi postaju sažaljivo simpatični.

Prosečna ocena redakcije: 1,86
Prosečna ocena čitalaca: 1,63 (27 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 1,74

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 27. marta do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …