AKTUELNO

„Perfect life” iz mog ugla (Nemačka)

Izabela „Levina” Luen je ovogodišnja predstavnica Nemačke na Pesmi Evrovizije. One je s pesmom Perfect life proslavljenih autora pobedila na nacionalnom takmičenju Eurovision Song Contest – Unser Song 2017 te tako stekla pravo da brani boje Nemačke 61. put na Evrosongu.

Levina je rođena 1991. godine u Bonu. Iako se pevanjem bavi od malena, tek je pobedom u pomenutom nacionalnom takmičenju za Evroviziju stekla afirmaciju. U šou je stigla izborom selekcione komisije među 2.493 prijava pristiglih na konkurs. Nemačka se, posle jako loših rezultata u poslednje dve godine, opredelila za već oproban i uspešan recept, angažovanjem anonimnih pevača i dokazanih proslavljenih autora, a sve u nadi da se vrati među 10 najboljih ili bar „odlepi” s dna tabele.

Kompozicija Perfect life govori o ohrabrivanju da se rizikuje i da svako treba da sledi svoje snove. Njeni autori su hitmejkeri iz SAD Lindi Robins, Lindzi Rej i Dejv Baset, koji su pisali pesme za Anastasiju, grupu „Backstreet Boys”, Šegija, Džejsona Derula, Olija Marsa, Davida Getu… Otuda i sličnost sa svetskim hitom Titanium, zbog koje su je optuživali za plagiranje.

Kako bilo, njeni autori i producenti spremaju doradu postojeće verzije koja će biti predstavljena javnosti u aprilu.

Na današnji dan, kladionice Levini i pesmi Perfect life ne daju velike šanse, pozicionirajući ih na 31. mesto (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1991 

Ta 1991. godina po mnogo čemu na ovdašnjim prostorima neće ostati upamćena po lepom. Kraj Jugoslavije i poslednji nastupi pod zastavom s petokrakom imali su košarkaši u Rimu, koji su osvojili zlato na evropskom prvenstvu, a Bebi Dol je, takođe u italijanskoj prestonici, bila poslednja evrovizijska predstavnica zajedničke države.

Ipak, mnogo pre svih, Monika Seleš je 11. marta dospela na vrh WTA liste, na kom je bila sve do napada nožem 30. aprila 1993. godine, u četvrtfinalu turnira u Hamburgu.

Poslednja, 82. epizoda kultne serije „Bolji život” emitovana je 16. juna, svega nekoliko dana pre početka raspada SFRJ, tako da je to zvanično i poslednja jugoslovenska televizijska serija.

Rok grupe „Nirvana” objavila je 26. septembra studijski album „Nevermind” koji predstavlja početak „grandž” ere na muzičkoj sceni devedesetih.

U novembru se pojavljuje prva reklama kondoma na američkoj televiziji Fox, u trajanju od 15 sekundi, a iste godine otvorena je i prva kafeterija Starbucks, u Kaliforniji.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 3 
Ovo je trenutak kada spoznaš da je jedna sila, kao što je Nemačka poslala pogrešnu pesmu, tačnije verziju, na Evrosong. Imali su odličnog Aksla i njegovo ubedljivije izvođenje ove pesme. U redu, nisu pogrešni ni izvođač, ni pesma, ali verzija… Verzija pesme je ta koja je pogrešna. Ovo je slika u mojoj glavi: gledam nemačku „Žikinu šarenicu” i tu je došla neka anonimna pevačica da otpeva neku pesmu, otpevala, otišla, emisija se završila, ja prebacio na drugi kanal. Pesma nije loša, ali… Taj „ali”…

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 5- 
Još jedna pesma kojom sam u početku bio veoma razočaran. Bogami, moram da priznam da mi se vremenom svidela. Sada je preslušam nekoliko puta čak. Opisao bih je kao kompoziciju „slatko-gorkog ukusa” jer kroz jednu poletnu, dursku melodiju Levina govori kako život uopšte nije tako savršen. By the by, Levinin glas zvuči fantastično. Pun pogodak! Držim fige! #prijatno

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 2 
Da, početak pesme zaista liči na daleko poznatiju pesmu Titanium. Ali, ova pesma ne poseduje ni stoti deo energije koju ima pomenuta numera. Mlako, dosadnjikavo, neinventivno. Prosto čovek ni ne primeti da je slušao ovu pesmu. Čak ni vokalno ne zvuči nešto posebno dobro. Ako Nemačka nije mogla dalje od dna tabele sa sasvim solidnim pesmama prethodne dve godine, ne znam šta će uraditi tek ove godine. Ovu bledunjavu pesmičicu prosto će progutati veliki broj brzih i energičnih numera, ali i dramatičnih balada.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 1 
Neke poznate i popularne izvođače je teško ubediti na učešće i ja to razumem jer ne žele da se obrukaju. Ali, potreba u Nemačkoj da se svake godine šalju pevači početnici je zaista postala malo monotona. Misle oni – ako je mogla Lena to da učini 2010, po istom receptu će to učiniti i ostali. Dragi Nemci, ovako ne može više! Napravili ste još jedan promašaj s pevačicom koja je otpevala radijski manir ove numere.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 1+ 
Je l’ Sia predstavlja Nemačku na Evroviziji ili je ideja pesme She wolf samo „pozajmljena“? Ma koliko ovo nekom bilo lepo i prijemčivo, sve što ja čujem u ovoj pesmi vrišti mi: PLAGIJAT. I to bar da je dobar… Svi elementi koji preostaju kad se isključi taj prepoznatljivi bit su tako mlaki i dosadni da nemam komentar. Samo zato što su našli dobar izvor inspiracije, ocena neće biti čista jedinica. Oprosti im, Sia, ne znaju šta čine.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 2+ 
Još jedan primer inventivnog skleparenja. Verovatno bi naučnici uspeli da objasne (ako već nisu) tu našu očajničku potrebu za prepoznatljivim gotovo arhetipskim melodijama. Kao u Pavlovljevim ogledima o uslovnoj reakciji, od nas se očekuje da zabalavimo kad čujemo prve taktove Titaniuma, pa i da oprostimo kada prvobitno obmanjeni shvatimo da to što smo tražili nismo dobili, a onda i da tapšemo jer mi volimo da nas šišaju. Biće vune za hladne zimske dane.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 2 
Pogrešna pesma, pogrešan izvođač. Imao sam tu nesreću da pratim nemačko finale i uživo gledam „ukopavanje” Nemaca. OK, možda Aksel nije bio harizmatičan, ali je njegovo izvođenje pesme Perfect life bilo dostojno vrhova top-lista. Verzija koju izvodi Levina za mene je kao višestruko razvodnjena limunada, pa još i topla. Dobiješ je, platiš i jedva čekaš da je iskapiš, a onda nikom ne smeš da pričaš šta si platio i zašto.

Prosečna ocena redakcije: 2,29
Prosečna ocena čitalaca: 2,26 (23 uvažene ocene)
Konačna ocena: 2,27

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 26. marta do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …