AKTUELNO

„Requiem” iz mog ugla (Francuska)

Kao članica „Velike petorke” Francuska će se takmičiti direktno u finalu 13. maja. To će biti 60. evrovizijski nastup „Trikolora” na Evrosongu, a njihova predstavnica ovog puta biće Alma koja je naznačena kao jedna od najperspektivnih mladih umetnica u 2017. godini.

Alma se rodila 1988. godine i do pre pet godina njen život je bio totalno drugačiji – išla je u poslovnu školu i gradila sebi neki drugačiji put. Govori četiri jezika jer je živela u SAD, Italiji, Brazilu, Belgiji i Francuskoj. Tek nedavno je odlučila da se posveti svojoj velikoj strasti – muzici. Preselila se u Pariz, upoznala kompozitora Nazima Haleda koji je ujedno napisao većinu pesama za njen album prvenac, a samim tim i evrovizijsku numeru Requiem.

Reč je o brzoj modernoj pop pesmi koja, uprkos naslovu, ima optimističnu poruku – govori o potrazi za beskrajnom ljubavi. Alma kroz pesmu iskazuje veru da uz ljubav zaista mogu da se prevaziđu sve nedaće. Kroz svoje pesme i muziku, Alma se bavi univerzalnim temama (ljubav, smrt i slično), ali im daje vrlo ličan pristup kroz svoj unikatan glas.

Kompozitor Nazim Haled napisao je i nekoliko numera za Amira, prošlogodišnjeg predstavnika Francuske, koji je u Stokholmu zauzeo visoko 6. mesto te vratio Francusku posle šest godina u TOP 10.

Na današnji dan, Alma zauzima 10. mesto na kladionicama (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1988 

Zimske olimpijske igre održane su u Kalgariju u Kanadi od 13. do 28. februara, a iste godine, od 17. septembra do 2. oktobra, održane su i letnje olimpijske igre u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje. To je bio pretposlednji put da su u istoj godini održane i zimske i letnje igre.

Banazir Buto izabrana je 1. decembra za premijerku Pakistana, i tako postala prva žena na čelu jedne postkolonijalne islamske države. Angloindijski romanopisac i esejista Salman Ruždi izdaje svoj četvrti i najpoznatiji kontroverzni roman „Satanski stihovi”, a fizičar Stiven Hoking svoju prvu knjigu pod naslovom „Kratka istorija vremena” (eng. A Brief History of Time), koja se na listi bestselera „Sandej Tajmsa” nalazila rekordnih 237 nedelja.

Te godine snimljena je i emitovana humoristička serija Živka Nikolića i Miodraga Karadžića „Đekna još nije umrla, a ka’će ne znamo”, u produkciji Radio-televizije Titograd.

Prodaja kompakt-diskova (CD) prvi put u istoriji nadmašila je prodaju gramofonskih ploča.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 4 
Grrrr! Tako ću da započnem komentar za Francusku. Podržavam dorade, ubaciti neke instrumente, pojačati prateće vokale i sl., ali naknadno ubacivati engleske reči i to tamo gde uopšte nije mesto – kriminalno je. Užasavam se takvog „muzičkog Frankenštajna”. Ne mogu da uživam u prelepom francuskom jeziku. Ne, oni to namerno, uplašili se pobede, šta drugo da pomislim. Kao da Indila nije napravila „bum” na svetskoj sceni, upravo i isključivo s francuskim jezikom. Ne, mora engleski… Ma ne mora bre!

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 3+ 
Zašto ste pobogu utrpali ovaj engleski deo u refren? Svaki put kad u moru prelepog francuskog jezika čujem deonicu na engleskom, toliko se iznerviram da mi dođe da isključim pesmu. Engleski deo i one minimalne izmene su uništile i malo onoga što se meni sviđalo u originalu. Meni je, na primer, najzanimljiviji delić pesme bio ono „crkveno” pevanje pred poslednji refren. Sada nema ni toga. Prosto, detalji i pevanje na jednom jeziku su činili ovu pesmu zanimljivom i privlačnom za slušanje. #vratite_original

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 5+ 
Još jedan moj favorit. I još jedan dokaz da ne moraju sve pesme da liče jedna na drugu. Prva verzija me je podsećala na pesme belgijskog muzičara Stromea. Ova nova verzija je dramatičnija, a jedino što para uši je onaj umetak na engleskom. Amirova pesma je bila dvojezična, ali je to nekako zvučalo koherentno, u ovoj pesmi to pomalo para uši. Dinamično, dramatično i zarazno. Alma zvuči odlično na snimku, ali je upitno izvođenje uživo. Najverovatnije se Francuskoj smeši još jedan visok plasman.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 4- 
Ja ne razumem potrebu, ne samo Francuske nego i još nekih zemalja, da menjaju aranžmane i prevode pesmu na određeni jezik po svaku cenu, i to onih čije originalne verzije zvuče bolje od prerađenih. Melodija i aranžman jesu zanimljivi, ali Francuzi su se u zadnji čas dosetili da dorade pesmu te prevedu i jedan njen deo na engleski. Deonica na engleskom mi se nikako nije uklapala te smatram da je trebalo ostati pri tome da pesmu peva na maternjem.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 4 
Verovatno najsimpatičnija stvar u vezi sa ovom pesmom je taj frenglish koji me je potpuno očarao. Alma nema samo zanimljiv glas već i neverovatnu harizmu – odiše neposrednošću i savršeno iznosi čitavu pesmu, što čini da verujem da bi mogla lepo proći u finalu. Nisam mislila da ću ovo ikada reći, ali posle mnogo vremena, Francuska je napravila izbor koji je umnogome po mom ukusu. Ništa ja ovde ne bih dirala – uglavnom!

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 3 
Podseća li i vas ova pesma na zvuk lima na vetru? Bubna opna postaje zbunjena od obilja zvonkih zvukova, zvončića, violina, rrrrrrrrr, tapšanja, pucketanja prstiju kastanjeta, zvečki, klavira, bubnjeva, rrrrrrrrrrrr, prosto ne zna uz koje da vibrira. Pri tom ne znam da li bih zaplesao tango ili sambu ili ča-ča-ča. Kao da me je neko ubacio u luna park, gde svaka vožnja zahteva još jednu turu šećerne vune ili bar šećernu jabuku. Zbunjen.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 4+ 
Ne, ne, ne… Ne taj engleski na taj način i na tom mestu! Ako izuzmem taj detalj koji je moju inicijalnu ocenu snizio za jedan, vrlo sam zadovoljan. Neko u francuskoj delegaciji konačno ima smisla za savremeno i sluha za potrebe slušalaca. Melodija odgovara nekom frankofonom pop trendu, zavodljiva je bez kompleksnih deonica… Na sve to, ne mogu da se ne otmem utisku Almine lepote i širokog osmeha koji pleni. Evrovizija ima svoju „miss”, a nadam se da će i za pesmu biti mesto među prvih 10.

Prosečna ocena redakcije: 3,86
Prosečna ocena čitalaca: 4,50 (28 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 4,18

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 25. marta do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …