AKTUELNO

Evrovizijske pesme na vinilu. Prikazan dokumentarac o Dinu Merlinu „Sredinom” (VIDEO)

U centru pažnje proteklih dana nalaze se Ukrajina i Rusija zbog spora oko učešća ruske predstavnice Julije Samojlove, kojoj su organi ukrajinske vlasti zabranili odlazak u Kijev. O razlozima zabrane, kao i o potonjim dešavanjima, čitajte u našim izdvojenim tekstovima.

Predstavnici Rusije zabranjen ulazak u Ukrajinu!

EBU ponudio Rusiji nastup preko satelita. Rusija odbija da čak i prenosi Evrosong

Ipak, za ovo izdanje potpurija izdvajamo nešto vedrije teme iz raznih krajeva Evrope.

Evrovizija i na vinilu

Da, dobro ste pročitali. Prvi put otkako se objavljuju oficijelni evrovizijski albumi, jedno takvo izdanje biće objavljeno u formi gramofonske ploče! U specijalnom limitiranom izdanju, koje će u prodaju biti pušteno 23. juna, naći će se četiri raznobojne ploče na kojima su raspoređene sve 43 pesme, plus dva zvanična CD-a, knjiga o takmičenju na 56 strana i vaučer za digitalnu verziju albuma. Svaka kolekcija će imati zaseban serijski broj, a koštaće 140 evra.

Od 28. aprila će u prodaji biti i CD koji će koštati 20 evra, dok će se na zvaničan DVD po ceni od 25 evra čekati do 23. juna. Takođe, prvi put će u prodaju biti pušteno i Blu-Ray izdanje takmičenja, a prodavaće se i majice, baloni i zvaničan poster ovogodišnjeg takmičenja.

Demi objavila detalje o nastupu

U intervjuu za grčku televiziju „Alfa”, ovogodišnja predstavnica Demi je otkrila detalje o nastupu u Kijevu, koji osmišljava Fokas Evangelinos. Nije otkrila tačan broj izvođača na sceni, ali sigurno će ih biti manje od propisanih šest.

Navela je i da će nastup biti sasvim nesvakidašnji, što smo i navikli od Fokasa. Ona će biti impresivan „prekidač” između sporog i bržeg dela pesme, a ostala iznenađenja su u sredini pesme i malo pre njenog završetka. Ali, neće biti obučena u crveno u noći, čemu su se mnogi nadali po objavljivanju spota.

Plan organizacije promotivnog koncerta Israel Calling

Ovogodišnje izdanje izraelskog promotivnog koncerta Israel Calling neće trajati samo jedan dan, već čak četiri! Ovaj događaj će biti održan od 3. do 6. aprila i na njemu učesnici neće samo pevati, već će ići i u obilazak najvećih izraelskih gradova.

Ove godine će događaj okupiti predstavnike iz 25 zemalja. Za sada je zvanično potvrđeno učešće predstavnika Francuske, Poljske, Finske, Belorusije i Gruzije; Makedonci, Moldavci i Španci su za sada samo najavili pojavljivanje, bez zvanične potvrde. Ostala imena će biti objavljena u narednom periodu.

Već je spomenuto da to neće biti samo koncertni događaj, već će imati i turistički karakter, jer će učesnici obići Tel Aviv, Jerusalim i Herziliju. Tamo će održati pres-konferencije u prisustvu lokalnih i stranih medija i posaditi drveće u delu „Predsednikove šume” koji je simbolično nazvan „Evrovizijska šuma”, a sve to povodom 115 godina postojanja Jevrejskog nacionalnog fonda.

Centralni događaj će biti koncert u „Pozorišnom klubu” u Tel Avivu 5. aprila.

Izrael i za 2018. bira predstavnika putem talent-šoua

Dugonajavljivani i zakonom određeni novi izraelski javni emiter IPBC, koji će biti pravni naslednik IBA, s radom startuje 30. aprila, a pripreme za novu sezonu šoua Rising Star for Eurovision već su počele. Za sada još nije zvanično potvrđeno, ali su čelni ljudi producentske kuće „Teddy” izjavili da će se putem tog šoua birati izraelski predstavnik i za 2018.

Alma objavljuje debitanstki album

Paralelno s pripremama za Kijev, francuska predstavnica Alma najavila je i izlazak svog debitanstkog albuma koji će se u prodaji pojaviti 5. maja pod nazivom „Ma peau aime”.

O prvom albumu nemačke predstavnice Levine smo već pisali, a novi album je najavio i italijanski predstavnik Frančesko Gabani za 28. april. To će biti njegovo treće studijsko izdanje.

U fokusu: Dino Merlin i dokumentarni film „Sredinom”

Bosanskohercegovački predstavnik iz 1999. i 2011. i jedna od istinskih muzičkih zvezda na području bivše Jugoslavije Edin Dervišhalidović, poznatiji kao Dino Merlin, nedavno je u produkciji balkanskog ogranka svetski uglednog njuz-kanala „Al Džazira” snimio dokumentarni film „Sredinom” u kojem je fanovima otkrio sve činjenice koje mnogi nisu znali o njemu.

Televizijska premijera je bila 19. marta, a Dino je na jedan iskren i dirljiv način govorio o osvrtu na svoju pozamašnu karijeru dugu preko tri decenije.

Tako je otkrio da se po dolasku u Sarajevo bavio teškim fizičkim poslovima kako bi prikupio pare za snimanje prvih pesama, a nije mogao ni da zadrži suze kada se prisetio prvog koncerta u Sarajevu, dana kada se svuda čula pesma Bosnom behar probeharao. Objasnio je i šta je radio kao član umetničke čete u Bosni i kako je došlo do toga da 1992. godine napiše pesmu Jedna si jedina koja je do 1998. bila službena himna Bosne i Hercegovine.

Mnogo komentara su privukla njegova gostovanja u Beogradu, a on je izjavio da ga je srce vuklo tamo, kako bi se video sa starim prijateljima.

Na samom kraju dokumentarca je bio upitan da li je bio srećniji pre 30 godina, kada je raspadnutim kombijem dva dana putovao do Bitolja na koncert, ili sada kada ga u narednih 30 godina čekaju bolest, starost i smrt.

Pogledajte i:

Pravila „Melodifestivalena” ostaju ista. Bugarski predstavnici prigrabili nagrade

Da li vredi počinjati uvod činjenicom da se leti najmanje razmišlja o Evroviziji? I sami …