AKTUELNO

„Apollo” iz mog ugla (Švajcarska)

„Timebelle” je švajcarska grupa, tačnije trio, koji je na nacionalnom izbornom festivalu ESC 2017 – Die Entscheidungsshow pobedio s pesmom Apollo, čime su postali 58. predstavnici svoje zemlje na Evrosongu.

Grupa je osnovana 2010. u Bernu, i u početku je brojala više članova, među kojima se našao i jedan Srbin. Inspiracija za ime benda pronađena je u poznatom švajcarskom obeležju, ali i u „lepom vremenu” provedenom u Bernu, pre formiranja grupe. Sada ih je troje – Miruna Manesku (vokal) i Emanuel Danijel Andrijesku su Rumuni, a Samuel Forster je rođen u Nemačkoj.

Grupa je bila finalista nacionalno izbora i 2015. godine, kada je s pesmom Singing about love završila na 2. mestu. Ove sezone im se posrećilo s numerom čija je jedna od autorki Alesandra Gindhart, koja je takođe s timom autora napisala azerbejdžansku evrovizijsku numeru Start a fire 2014, a koju je pevala Dilara Kazimova. Prema rečima članova grupe i autora, Apollo je pesma o ljubavi i posvećenosti umetnosti, a otpevaće je u drugom polufinalu 11. maja.

Na današnji dan, kladionice sastav „Timebelle” pozicioniraju na 33. mesto (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 2010 

Ako se izuzme mnogo prašine koju je podigla evrovizijska predstavnica Nemačke Lena zbog pobede na Evrosongu u Oslu, te velike popularnosti numere Satellite, neke druge prašine podizale su se u drugim krajeva sveta – u bukvalnom i ne tako lepom smislu. U januaru 2010. godine karipsko ostrvo Haiti pogodio je razoran zemljotres magnitude 7.0 stepeni po Rihteru. Doslovno je uništena prestonica Port o Prens, a stradalo je 316.000 ljudi, po čemu je ovaj zemljotres svrstan na 7. mesto po razornosti.

Nešto kasnije, 14. aprila, iz glečera Ejafjadlajekidl na Islandu, eruptirao je vulkan nakon više hiljada manjih potresa u poslednja četiri meseca. U visinu do 8 km izbačena je velika količina prašine i pepela koja se širila prema zapadnoj Evropi i dalje prema Rusiji i Balkanu. To je uticalo na obustavljanje avio-saobraćaja, u prvom mahu u Ujedinjenom Kraljevstvu, Skandinaviji, Austriji, Francuskoj, Italiji, zemljama Beneluksa, na Baltiku i Rusiji, a 17. aprila zatvoreni su i vazdušni prostori iznad Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Velika tragedija pogodila je i Poljsku. U subotu 10. aprila avion Tupoljev Tu-154M 36. Specijalne pukovnije Poljske srušio se u prilazu na pistu vojne baze u Smolensku (Rusija) pri čemu je poginulo svih 96 putnika i članova posade, uključujući poljskog predsednika Leha Kačinjskog. Poljska delegacija bila je na putu na obeležavanje 70. godišnjice masakra u Katinjskoj šumi. Avion se srušio prilikom četvrtog pokušaja sletanja zbog udara u drveće pri gustoj magli. Iako je kontrola leta pokušala da let preusmeri na drugi aerodrom, piloti su to odbili.

Te godine preminuli su i poznati američki komičar Lesli Nilsen, te dugogodišnji predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Huan Antonio Samaran.

Kad smo već kod olimpijskih igara, Vankuver je bio domaćin zimske smotre sportista celog sveta u februaru 2010. Španija je osvojila titulu svetskog prvaka u fudbalu, na prvenstvu koje je održano u Južnoafričkoj Republici.

Lejdi Gaga je „zapalila” svet hit-numerom Fame, a ljubitelji priča i filmova o Hariju Poteru dočekali su ekranizaciju sedmog nastavka, pod imenom „Hari Poter i relikvije Smrti”.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 3 
Ne mogu da kažem da sam čuo nešto novo, inovativno. Ova pesma pored svih svojih kvaliteta (i mana) kao običnom slušaocu pruža mi samo trenutno sviđanje. Kao da sam je čuo na nekom radiju, dok sređujem sobu, otpevušim refren i kad se završi tražim neku drugu pesmu koja mi je prethodno zapala za uho. Slali su Švajcarci i bolje pop pesme, a ovo je samo to – obična pop pesma.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 4- 
Konačno i 574. verzija švajcarske pesme. Dobro je da su se držali glavne melodije i da su napravili samo minimalne promene u aranžmanu. Meni glas pevačice iz ove grupe skoro pa isti kao glas britanske predstavnice. A šta to znači? Znači da odlično prenosi poruku pesme. Veoma nežna i emotivna pesma, samo što ne shvatam baš u potpunosti „Apolo” kao lajt-motiv. Može dobro da prođe u Kijevu, samo je pitanje koliko dobro. #lepuškasto

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 3 
Odakle početi – dosadno, dosadno i dosadno. Iskreno, nije da su Švajcarci imali šta ni da izaberu na svom nacionalnom takmičenju, tako da treba kritikovati čitav način selekcije takmičara. Elem, red dosade, red klišea – tako vidim ovu pesmu i još jedan izostanak plasmana u finale. Vokalno odlično zvuči, ali ni dorada ne pomaže da ova kvazi moderna pop pesma zvuči bolje.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 3 
Od kada Švajcarci prave izborne festivale, jedine pobedničke pesme koje su mi se svidele su bile iz 2011, 2012. i 2014. Ova se meni nije nimalo svidela, za razliku od većine kojoj je izuzetno zarazna i dobro se pamti posle prvog slušanja. Ne zalazim u to da li je bolja prva ili druga verzija, ali meni se nije dopala kakva god da je. Tipičan radijski pop hit bez takmičarskog potencijala.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 5 
Ovogodišnji švajcarski paket me je potpuno oduševio, još na prvih deset sekundi prvog slušanja. Komercijalno, melodično, interesantno. Pesma ima „ono nešto” što me vuče da je iznova slušam, za razliku od drugih ovog tipa. Glas i muzika su savršeno uklopljeni – ni u jednom trenutku mi ništa ne zvuči naporno, dosadno ni pretenciozno (što je izgleda teško postići ove godine). Cenim da bi mogla dugo da dominira po top-listama na komercijalnim radio-stanicama, a ne bi mi smetalo ni da izdominira na Evroviziji ove godine.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 3- 
Komentar za Ujedinjeno Kraljevstvo mogao bih bez ikakvih problema ovde da prepišem, osim što mi je Appolo nešto lošija. Još jedna bezlična štanc-pesmica, koju će većina zaboraviti nakon nekoliko nedelja, ako već nije. Zbućkajte malo Jessie J (Nobody’s perfect) i Shontelle (Impossible), negde pred kraj malo šapnite ili zacvilite, a potom iz sve snage zarežite – i eto svima instant hita. Prosto da prostije ne može biti.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 3- 
Bezlično. To bi u najkraćem bio opis ove numere. Ne postoji ništa što bi Apollo izdvojilo od većine, osim ako bi možda svi članovi izašli goli na scenu. Radijskih pop balada vala „na kilo” ima, kao kad zagrabite mladi krompir ili boraniju na pijaci pa ne gledate ima li koji komad da ne valja. Svi liče i jednako mirišu. Bojim se da Švajcarskoj preti još jedan ostanak u polufinalu.

Prosečna ocena redakcije: 3,43
Prosečna ocena čitalaca: 4,08 (25 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 3,75

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 24. marta do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …