AKTUELNO

Predstavnici Rusije zabranjen ulazak u Ukrajinu!

Rusija prvi put od uvođenja polufinalnih nadmetanja najverovatnije neće nastupiti na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije. Razlog je, pogađate, političke prirode jer je Ukrajina zabranila Juliji Samojlovoj da uđe u državu zbog kršenja ukrajinskog zakona.

Zakon definiše da u Ukrajinu ne mogu ući oni umetnici koji nisu na Krim došli preko ukrajinskog kontrolnog punkta. Ruska predstavnica Julija Samojlova to nije učinila, a pevala je na gala koncertu u gradu Kerč na tom poluostrvu 27. juna 2015. Ukrajinci takvu odluku smatraju prekršajem pa joj je ukrajinska služba bezbednosti zabranila ulazak u Ukrajinu u naredne tri godine.

Ukrajina je u skladu s tim zakonom zabranila javno pojavljivanje pojedinih ruskih umetnika (njih 140), zbog „delovanja i izjava koje su u suprotnosti sa interesima države i koji kao takvi narušavaju sigurnost i bezbednost”. Ovo se mahom odnosi na one osobe koje su u nekom momentu javno istupile i podržale aneksiju Krima i koje su kročile na to poluostrvo kao na svoju teritoriju, a ne na teritoriju druge zemlje – dakle, bez dozvole Ukrajine.

Odluka je, prema saopštenju portparola ministra unutrašnjih poslova Elene Gitlanske, donesena na osnovu dobijenih podataka o zloupotrebi važećih zakona Ukrajine. S druge strane, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov smatra da, ako se ne nađe rešenje, Rusija neće biti u mogućnosti da nađe zamenu za izvođača, te da bi u tom slučaju mogla preskočiti ovogodišnje takmičenje.

Povodom ove odluke EBU se oglasio saopštenjem u kom piše da ovakva odluka nije nimalo u duhu slogana Celebrate Diversity (Slavimo različitosti) kao i celokupne ideje na kojoj je utemeljena Pesma Evrovizije, ali da poštuju odluke zemlje domaćina. Takođe, napomenuli su i da će nastaviti dijalog sa ukrajinskim vlastima, kako bi se omogućio nastup svim predstavnicima.

Ruski nacionalni TV servisi, Ratio-televizija Rusije i Kanal 1, koji se smenjuju prilikom izbora evrovizijskog predstavnika, povodom odluke ukrajinskih vrasti da zabrani ulazak u zemlju Juliji Samojlovoj, saopštili su da će Julija Samojlova predstavljati Rusiju na Pesmi Evrovizije 2018, ukoliko Ukrajina ne preokrene svoju odluku i dozvoli Juliji da nastupi u Kijevu.

Postoji mogućnost da lista od 42 zemlje neće biti konačna, zato što se pred diskvalifikacijom nalazi i jermenska predstavnica Arcvik iz istih razloga jer je ona takođe posetila Krim, o čemu smo već pisali.

Julija je trebalo da se takmiči s pesmom Flame is burning u drugom polufinalu 11. maja. Da li će Rusija u međuvremenu dobiti kratak rok da pronađe novog izvođača ili će se prvi put od 2004. povući, ostaje da se vidi.

Pogledajte i:

EBU oštro kaznio Ukrajinu zbog Evrosonga

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da je finansijski kaznila ukrajinski javni servis NSTU zbog ozbiljnih …