AKTUELNO

Evrovizijski koncerti u Amsterdamu i Londonu najmasovniji. I jermenska predstavnica pod sumnjom da je bila na Krimu

Utisci o sezoni nacionalnih izbora još se nisu sasvim slegli, a pripreme za promotivne evrovizijske koncerte se privode kraju. Zato su u ovom izdanju potpurija postavljene vesti o učesnicima koncerata koji se održavaju u Amsterdamu, Londonu, Rigi i Moskvi.

S druge strane se ispostavilo da je odlazak Julije Samojlove u Kijev političko pitanje visokog rizika koje je teško rešivo.

O svemu tome, kao i o još ponečem sledi u narednim redovima…

Evrovizijski koncerti: Riga i Moskva imaju skroman broj učesnika, u Amsterdamu i Londonu tradicionalno najmasovnije

U Moskvi će po sedmi put u dvorani „Vegas Siti” 21. aprila biti održan promotivni evrovizijski koncert. Organizatori su se i ovaj put odlučili za jedno skromno okupljanje na kojem će pored Julije Samojlove pevati i DiHaj iz Azerbejdžana, Arcvik iz Jermenije, bugarski predstavnik Kristijan Kostov, grčka predstavnica Demi, izraelski predstavnik Imri Ziv, Italijan Frančesko Gabani i grupe „Sunstroke Project” i „Timebelle” iz Moldavije, odnosno Švajcarske. To je ujedno i kompletna lista učesnika.

Pošto je ovaj koncert poslednji u rasporedu promotivnog kalendara, najpre će ove subote biti održan prvi takav koncert u Rigi. Od ranije je poznato da će program voditi letonski predstavnik iz 2007. i 2008. Roberto Meloni, te da će kao specijalni gosti nastupiti pobednica iz 2004. Ruslana i prošlogodišnji letonski predstavnik Jusc. Za sada su od ovogodišnjih učesnika, pored domaće grupe „Triana Park”, pojavljivanje potvrdili i Martina Barta iz Češke, poljska predstavnica Kasja Moš, beloruski indi-pop duo „Navi” i norveški sastav „Jowst”.

U Amsterdamu će 8. aprila biti prisutan gotovo svaki učesnik ovogodišnjeg takmičenja, pošto je za sada potvrđena lista od 28 učesnika. Nakon što su Lusi Džouns iz Ujedinjenog Kraljevstva i Alma iz Francuske potvrdile učešće, time je postalo poznato da će kompletna „velika petorka” biti prisutna i ove godine. I tu će biti prisutni predstavnici Poljske, Jermenije, Moldavije, Češke, Bugarske i Izraela, kao i predstavnici Rumunije, Makedonije, Slovenije, Mađarske, Ukrajine, Danske, Finske, Litvanije, San Marina i Malte.

London će pored ovogodišnjih učesnika tog 8. aprila pored ovogodišnjih učesnika okupti i nekadašnje evrovizijske pobednike, a to su Ukrajinka Ruslana, irska predstavnica Linda Martin, kao i evrovizijska pobednica iz 2014. Končita Vurst. Od ovogodišnjih učesnika su svoj nastup u međuvremenu potvrdili i predstavnici Danske, Crne Gore, Albanije, Belgije, Slovenije, Makedonije, Rumunije, Ukrajine, Finske, Bugarske i Švedske.

Jermenska i ruska predstavnica pod sumnjom

Anton Gerašenko, savetnik ministra spoljnih poslova Ukrajine, još kada je Ukrajina postala domaćin doneo je uredbu po kojoj na Evroviziji mogu da se pojave izvođači koji ne podržavaju pripajanje Krima Rusiji, ali se pored ruske predstavnice Julije Samojlove u sličnom problemu nalazi i jermenska predstavnica Arcvik.

Jermenski Armenpress je objavio da je Arcvik posetila Krim te da je zbog toga pod istragom ministra unutrašnjih poslova Ukrajine i Gerašenka. Ukoliko ovi izveštaji budu tačni, to bi moglo da dovede do diskvalifikacije.

I ruska predstavnica Julija Samojlova je pod istragom ukrajinske vlasti. Ruska delegacija tvrdi da ona neće biti diskvalifikovana te da će cela Evropa imati prilike da čuje njenu životnu priču, što je preneo i ruski dnevni list „Izvestija”.

Međutim, načelnik službe bezbednosti Ukrajine Vasil Hristak je naveo da je dokument pripremljen te da će on uskoro biti dostavljen delegaciji. Smatra da osoba poput nje, koja je posetila Krim i na društvenim mrežama govorila o Ukrajini, njenim organima i evro-atlanstkoj integraciji, ne treba da poseti Ukrajinu.

Sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je odbacio mogućnost zamene izvođača, pošto ona ne postoji, te da nikakav zvaničan dopis nije dospeo na rusku adresu.

Videćemo kako će se ova sapunica završiti…

Estonija objavila finalnu verziju „Verone”

Poput većine ovogodišnjih učesnika, i Koit Tome i Laura iz Estonije su svoju pesmu Verona poslali na doradu. Ona je predstavljena uz spot, a u pesmi se primećuje promena u instrumentalnom delu, kao i to da su u pojedinim delovima dodati Koitovi vokali.

Beloruski predstavnici sa četiri prateća vokala

Beloruski predstavnici, indi-pop duo „Navi”, na sceni u Kijevu će nastupiti sa četvoro pratećih vokala, a to su ženski trio „Beatris” u sastavu Olga Rozaleon-Sašalska, Ana Čet i Alena Verbicka, koje su poznate po tome što su učestvovale u ukrajinskoj verziji X Factora. Njima će se pridružiti i Mikail Sosunov koji je učestvovao na prošlogodišnjem beloruskom izboru kao član gruope „The EM”.

Vokalni trener će biti Aleks Panaji koji i sam ima pozamašno evrovizijsko iskustvo, jer je dva puta učestvovao kao izvođač pevajući za Kipar (1995. i 2000. godine), a radio je i sa Elenom Paparizu, Anom Visi, Sergejem Lazarevim i Fabricijom Fanijelom u pripremama za njihove evrovizijske nastupe.

Pripreme gruzijske predstavnice

Nastup ovogodišnje gruzijske predstavnice Tamare Gačečiladze će režirati Šveđanka Saša Žan-Baptist koja će istu tu ulogu imati i za makedonsku predstavnicu Janu Burčesku. Ovo će joj biti treća saradnja s gruzijskom delegacijom jer je prethodne dve godine radila nastupe za Ninu Sublati i Niku Kočarova i grupu „Young Georgian Lolitaz”.

Pored toga što će promovisati pesme na koncertima u Tel Avivu, Amsterdamu i Madridu, u narednih nedelju dana će objaviti i spot u kojem će biti predstavljena i nova verzija pesme, a koji je režirao Temo Kvirkvelija.

Moldavski predstavnici na prijemu kod predsednika

Moldavski predsednik Igor Dodon je u svoj kabinet primio moldavske predstavnike grupu „Sunstroke project”. Razgovaralo se o promotivnoj turneji koju će i sam predsednik podržati.

Pored pojavljivanja na koncertima u Amsterdamu i Moskvi, u listu svojih evrovizijskih aktivnosti su upisali i Madrid i Tel Aviv. Prethodno su nastupili kao gosti na nacionalnim izborima u Grčkoj, Rumuniji i Litvaniji, gde su dali i intervjue za lokalne medije.

Mađarska učesnik takmičenja za „Hor godine”

Kao što smo već pisali, 22. jula će u Rigi biti održano međunarodno takmičenje horova pod nazivom „Hor godine”. Takmičenje je dobilo i svog osmog učesnika, a to je Mađarska. Ranije su učešće potvrdili domaćin Letonija, Austrija, Belgija, Danska, Estonija, Nemačka i Slovenija.

Voditelji dvosatnog programa će biti Erik Vitakre i Eva Ikstena. Erik je kompozitor i dirigent koji je nagrađen „Gremijem”, dok je Eva Ikstena poznato letonsko TV lice.

Pogledajte i:

EBU oštro kaznio Ukrajinu zbog Evrosonga

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da je finansijski kaznila ukrajinski javni servis NSTU zbog ozbiljnih …