AKTUELNO

„Blackbird” iz mog ugla (Finska)

„Norma John”, indi-pop duo, predstavljaće Finsku na Evrosongu u Kijevu. Pobedničku pesmu Black bird nacionalnog izbornog takmičenja Uuden Musiikin Kilpailu otpevaće u prvom polufinalu 9. maja.

Duo su oformili 2008. godine dugogodišnji prijatelji Lena Tironen i Lase Pirainen. Lena je skrenula pažnju javnosti 2010. godine učešćem u finskom izdanju X Factora, a Lase je studirao pop i džez muziku. Ujedinili su ih čudan smisao za humor i ista muzička interesovanja. Njihova muzika je puna jakog filmskog naboja, vizualnosti i skandinavske neistražene lepote.

Za pesmu Black bird kažu da je moćna, dramatična i pomalo sumorna balada o još jednom gubitku. Pesma otkriva razliku između činjenica i anksioznosti, kada su svi podsetnik prošlosti. Kada želite da zaboravite na postojanje. Melanholično je ali i osnažuje na jedan lep način, pojašnjavaju Lena i Lase, koji su ujedno i autori pesme.

„Norma John” je 51. predstavnik Finske na Evroviziji, a kladioničari ih smeštaju na 19. mesto (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 2008 

Bez svake sumnje 2008. će u Srbiji ostati upamćena po organizaciji spektakularnog 53. takmičenja za najbolju pesmu Evrope. Na tzv. beogradskoj Evroviziji oboren je rekord broja zemalja učesnica – bilo ih 43, najviše do tada, pored toga ustanovljene su dve polufinalne večeri. Trijumfovao je Rus Dima Bilan u svom drugom pokušaju da se domogne evrovizijskog trona, ovog puta s pesmom Believe. Srbija je tada zauzela 6. mesto zahvaljujući pesmi Oro Jelene Tomašević.

U to vreme svetskim top-listama je vladala Leona Luis s pesmom Bleeding love. A tada mlada nada svetske pop scene Rijana započinje svoju vladavinu svojim hitovima sa aktuelnog albuma „Good Girl Gone Bad”.

Još jedna dama je obeležila ovu godinu – Tina Tarner je specijalnom turnejom obeležila 50 godina karijere. I Bijonse je te godine zahvaljujući singlu Single ladies vladala top-listama i time stekla epitet najuspešnijeg izvođača decenije.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 5 
E ovo je balada! Jeste, balada #576, ali kakva balada! Pre svega mračna. Škorpion sam u horoskopu, a škorpije vole mračno. Mistika, seta, tuga, crnilo, mrak, melanholija. Interpretacija besprekorna. Zakači mi se za srce u trenu. A taj „Nocturno”, „Enya” zvuk, atmosfera obogaćena klavirom… Kad krene pred poslednji refren taj klavirski solo – otputujem. Letim. Svemir. Beskonačnost. Fantazija. Joooj, ljudi kako ja uživam u ovoj pesmi.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 3 
Ukoliko se pitate kako zvuči tipična skandinavska balada – evo odgovora. Mistično, crno, a opet tako dirljivo. Čini mi se kao da slušam liriku Edgara Alana Poa kada čujem ovu pesmu. Vrlo sofisticirano. Pevačica ima sjajan vokal, vrlo umešan. Ko god kaže da je ova kompozicija depresivna, neka dobro posluša još koji put. #mračna_elegancija

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 5+ 
Ova pesma jedna je od mojih favorita. Lepo je to što među svim tim baladama i brzim klupskim pesmama imamo i jednu ovakvu kompoziciju. Melanholično, mračno, zloslutno (pogotovo spot), ali istovremeno i čarobno. Divna muzika ukomponovana sa odličnim vokalom je stvarno pun pogodak, mada verovatno neće ostvariti neki visok plasman. Jedna od meni najdražih ovogodišnjih pesama, ali i finskih evrovizijskih uopšte. Poseban plus za priču koju ova pesma nosi, što je dokaz da ne mora sve da bude kliše.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 5 
Iako u početku nisam favorizovao ovu pesmu, već jednu sasvim drugu s njihovog izbora, vremenom je krenula da mi se dopada. Bila je dosta upečatljiva, a nastup je bio skroman i u skladu s pesmom. Međunarodnim stručnjacima se dopala, ali je publika do tog trenutka forsirala upravo spomenutu drugu pesmu Circle of light koju je otpevala Ema. Tradicija pokazuje da ne mora da pobedi neko ko je favorit, već onaj ko ima bolji dan.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 4- 
Pevačicin divni opuštajući vokal je zadovoljstvo slušati. Svako veče bih se uspavljivala ovom melodijom, što je u isto vreme i dobro i loše. Već rekoh zašto je dobra, a loša je, evidentno, jer niko na Evroviziji ne želi da spava. Osim kada je reč o lepoti vokala i prijatnosti melodije, na ovu pesmu sam ostala ravnodušna. Ništa sem njenog glasa me nije dotaklo, niti povuklo da ovu pesmu ubacim u svoju plejlistu, iako bih je u finale ipak ubacila.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 5 
Od prvih taktova ova pesma viče: „Slušaj!”, i ja slušam. Kao poslušni dečak, prepuštam se svakom tonu, dok puštam papirne brodove da plove po starom Atlantskom lavoru. Kao mornar čiji se brod razbio o stenu začaran glasom prelepe Lorelaj. Kao huk toplog vetra u hladnoj pećini. Kao zrak sunca iznad Arktika, dok se ledena santa lagano topi. Atmosferom me neodoljivo podseća na pesmu Lykke Li Possibility. Ima tu nešto tragično, gotovo religijsko, a toplo i omamljujuće.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 5 
Ova pesma bi na svaku osobu svojim prvim taktovima skrenula pažnju. Sa saznanjem da je reč o Evrosongu, pažnja bi popustila već na polovini kompozicije. Šteta za one koji misle još uvek postoje „pesme za Evroviziju”. Filmska i gotovo epska, mistična atmosfera je na savršen način dočarana kroz note. Bajkovit i kristalan glas. Klavirski solo je originalan način da pesma dobije i potreban „key change”, nakon čega note nastavljaju da „lelujaju” dinamikom s početka. Divno.

Prosečna ocena redakcije: 4,57
Prosečna ocena čitalaca: 3,20 (30 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 3,89

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 23. marta do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …