AKTUELNO

„Never give up on you” iz mog ugla (Ujedinjeno Kraljevstvo)

Lusi Džouns će u velikom finalu kijevskog Evrosonga otpevati emotivnu baladu Never give up on you. Ona je 60. predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva i pokušaće da s numerom bivše evrovizijske pobednice iz Danske Emeli de Forest vrati svoju zemlju među „evrovizijsku elitu”.

Lusi je rođena 1991. godine u malom selu nadomak Kardifa, glavnog grada Velsa, a od 2009, kada se takmičila u talent-programu X Factor, stekla je znatno scensko iskustvo. Zanimljivo je da od tada nije krenula stazama svojih kolega takmičara, tražeći mesto među svojim popularnim i komercijalnim pevačicama, već je gradila pozorišnu karijeru glumice-pevačice u mjuziklima. Les Miserables, The Prodigals, We Will Rock You World Arena Tour, American Psycho The Musical i Ghost, The Musical – samo su neki od uspešnih mjuzikala u kojima je učestvovala i s kojima je nastupala širom sveta.

S pesmom Never give up on you pobedila je na nacionalnom izboru, a interesantno je da ne želi da otkrije o čemu ili o kome peva u pesmi. Kaže, značenje pesme samo je njoj znano i dopada joj se što svako ima svoje viđenje tog značenja.

Na današnji dan, Lusi Džouns zauzima 18. mesto na kladionicama (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1991 

U toj godini se jedna epoha rok muzike završila, a počela je jedna sasvim druga. Jedna epoha je završena s grupom „Kvin” koja je objavila album „Innuedo” s mega hitom The show must go on. Devet meseci posle izlaska albuma je preminuo glavni vokal Fredi Merkjuri. Druga epoha je počela s grupama „Nirvana” i „Pearl Jam” koje su izbacile hvaljene albume „Nevermind” i „Ten”.

Lepa Brena jeste te godine objavila album, ali on je ostao u senci njene svadbe s legendarnim teniserom Slobodanom Bobom Živojinovićem. Velikoj svadbi u prestoničkom hotelu „Intercontinental” je prisustvovalo preko 600 zvanica. Za razliku od nje, godinu u folk muzici je obeležila Dragana Mirković koja je svoj osmi album, a prvi nakon razlaza sa „Južnim vetrom”, prodala u 700.000 primeraka.

Što se tiče svetske filmske scene, bio je popularan film „Terminator 2: Sudnji dan”, a među popularnima su se našle i filmske adaptacije priče o Petru Panu i Kapetanu Kuki, kao i film o ubistvu predsednika Kenedija „JFK”.

Sa svetskim muzičkim hitovima je započeta ova priča, s njima se i završava. Popularne su bile pesme Everything I do Brajana Adamsa, Majkl Džekson je izdao album „Dangerous” koji se prodao u četiri miliona kopija za dva meseca, a promociju je počeo hitom Black or white. U to vreme je rok sastav R.E.M. izdao kultni album „Out of Time” s čuvenom pesmom Losing my religion, dok su titulu svetskih evergrin hitova ponele pesme Wind of change legendarnih „Scorpionsa” i Joyride grupe „Roxette”.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 4 
Balada. Kažem ja, imao sam utisak da ćemo ove godine prespavati Evrosong uz uspavanke. Dobro, nije klasična balada, a opet je – balada. Pevačica odlično izvodi pesmu. Postoji gradacija, uvod, razrada, zaključak. Da je izdvojim i da kažem: „E, ovo je nešto posebno”, dovoljan mi je i mali detalj, koji pesmu čini posebnom. Ovde to nikako da osetim. Od dosadašnjih balada za ovu jedino mogu reći da je moderna i odlično otpevana.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 5- 
Jedan od mojih ovogodišnjih favorita. Lusi ima čaroban glas, pesma „vrišti” od emocija. Emeli de Forest se pokazala kao odličan kompozitor, moram da priznam. Meni lično se više sviđala originalna verzija, jer stvori takvu atmosferu da ti dođe da brizneš u plač svakim sledećim stihom. Ova nova je možda previše „načičkana”, jer nije to to. Veoma emotivno, Lusi ume savršeno da prenese bol, koliko god to paradoksalno zvučalo. Naježilo me je. #prelepo

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 4 
Veliki pomak za Britaniju što se evrovizijskog učešća tiče. Ovog puta smo dobili jednu modernu, nepretencioznu pop baladu koju krasi odlični i prelepi vokal mlade Lusi Džouns. Može sve to i bolje, ali ovo je remek-delo, ukoliko se sećamo šta smo prošle godine imali u ponudi iz Britanije. Nova verzija je zaista bolja od prethodne, pesma je modernizovana, a primetna je i gradacija u drugoj polovini pesme, u odnosu na prvu, što smanjuje monotonost pesme.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 5 
Kada sam na njihovom izboru čuo tu pesmu, nisam bio svestan njene pobede, ali sam posle nekoliko trenutaka shvatio da pesmi zaista nešto fali da bi bila ubedljiva. U ovoj drugoj verziji se vidi da je uloženo puno truda i vremena da bi zvučala onako kako je zamišljena te nimalo nije izgubila na atmosferi, a dobila je na kulminaciji i vrhuncu.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 4 
Ma koliko tekst na momente bio kliše, da ne kažem patetičan, meni je ova pesma oličenje jake (originalne) evrovizijske balade. Prosto se uhvatim kako plešem uz boju njenog glasa. Mnogo mi se dopada vokal, dopada mi se nepretencioznost muzičkih deonica i što više slušam neke druge ovogodišnje numere sporijeg ritma, utoliko više volim ovu. Nenapadno, efektno, dostojanstveno, pristojno i iznad svega – Lusina emocija se oseti u svakoj reči! UK ove godine definitivno ima čime da se hvali.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 3+ 
Vrlo pitka i komercijalna pesma. E sad, treba ispiniti ove redove, ali kako, kada nema gotovo ničega za šta možete da se uhvatite. Sve je tu nekako fino, uglađeno, pedantno, nenapadno, sasvim fino otpevano, a opet slabašno i već viđeno. Mogao bih se zakleti da sam pesmu čuo bar nekoliko stotina puta, a nisam. Opšti utisak je prijatan, ali ova pesma nije, niti će se naći na nekoj od mojih plejlista.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 4 
Dokle god Britanci ne budu na Evrosong poslali nešto što je autentičan primer njihove aktuelne muzičke ponude, ja neću biti zadovoljan izborom. Ipak, ovoj pesmi zaista nemam šta da zamerim, osim da mi je originalna verzija „iskrenija” od evrovizijske – klavir i prodoran Lusin glas koji puca od emocija bili su sasvim dovoljni. Imam utisak da su potrčali za poboljšanjem po svaku cenu, ali su skliznuli u kliše i komercijalizaciju. Šteta.

Prosečna ocena redakcije: 4,14
Prosečna ocena čitalaca: 3,97 (31 uvažena ocena)
Konačna ocena: 4,06

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 22. marta do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …