AKTUELNO

„Priča mog života” iz mog ugla (Belorusija)

Grupa „Navi” je sa kantri-pesmom na beloruskom jeziku Priča mog života pobedila na beloruskom nacionalnom izboru za Evrosong, postavši tako 14. predstavnik u svoje zemlje. Oni će u Kijevu pevati u prvom polufinalu 9. maja, a zanimljivo je da će zadržati izvorni tekst pesme na maternjem jeziku. To će biti prvi put da se beloruski jezik čuje na Pesmi Evrovizije.

Sastav, koji se stilizovano potpisuje kao NAVIBAND, čine Ksenija Žuk i Artjom Lukjanenko, i autentičan su primer beloruskog indi-benda. Njiho dvoje su se upoznali 2013. godine na Dan zaljubljenih, i od tada se ne razdvajaju. Kreiraju svoju autentičnu muziku, pevaju isključivo na beloruskom jeziku, imaju koncerte na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, a tokom četvorogodišnjeg rada i postojanja stekli su i brojna priznanja i nagrade; poslednju u nizu dobili su u januaru na Nacionalnoj dodeli muzičkih nagrada u Minsku, i to za najbolju pesmu na beloruskom jeziku i najbolju grupu.

Pobedi na nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije prethodila su dva učešća na istom takmičenju. I dok 2014/2015. nisu prošli audicije za nastup na finalnoj večeri, naredne su dobili status evrovizijskog kandidata.

Njihova muzike se karakteriše kao „prvo prolećno zelenilo”, odiše mladalačkim šarmom i pozitivnim pogledima na život. Takva je i evrovizijska pesma – o verovanju u svetlu budućnosti, u dobro, o sreći i slavlju, o uživanju u životu. Želja im je da evrovizijska publika prepozna njihove tople emocije i smisao radosti življenja.

Na današnji dan, kladionice duo „Navi” pozicioniraju na 29. mesto (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 2013 

Te 2013. godine, kada je oformljena indi-pop grupa „Navi”, na svetskoj javnoj sceni su takođe zabeležene neke nove forme i formacije za pamćenje. Ipak, one su bile mahom plesne prirode.

Ne tako davnog februara 2013, Bijonse nas je „oduvala” svojom energičnom plesnom formacijom u finalu Superboula, ali i svojim seksi kožnim trikoom. Svega nekoliko meseci kasnije, dogodio se i famozni nastup razuzdane Majli Sajrus, zbog kog se o MTV WMA pričalo dugo nakon samog događaja. Za one koji se ne sećaju, Majli je tog avgusta na nastupu s Robinom Tikom „doktorirala” na temu prljavog tverkovanja.

Pored plesnih atrakcija, 2013. ćemo pamtiti i po urnebesnim momentima, kao što je dugo prepričavani pad Dženifer Lorens, do kog je došlo dok je pokušavala da dođe do svog Oskara za najbolju glumicu (za ulogu u filmu „Silver Linings Playbook”). Ipak, 2013. godinu obeležili su i tužni momenti, među njima pre svega odlasci velikih imena iz sveta glume, kao što su Ričard Brajers, Ričard Grifits i Džejms Gandolfini, kao i smrt planetarno popularnog muzičara Lua Rida.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 4 
Konačno da neko otpeva pesmu na svom jeziku. Što se tiče Pesme Evrovizije, tradicionalista sam, volim kada zemlje pošalju pesme na maternjem jeziku. Glasam i za povratak orkestra. Čini mi se da je ovo prvi put da slušamo beloruski jezik. Pesma je poletna, vesela, razdragana, a tome doprinose i zanimljivi izvođači. Sve u svemu, fina pesma. Ne smeta mi da je slušam, ali to činim jedino kad pustim celu listu ovogodišnjih evrovizijskih pesama.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 3- 
E, ovo je već nešto. Kad sam preslušavao ovogodišnje beloruske kandidate, samo je ova pesma odisala originalnošću i izuzetnom simpatičnošću, dok su ostale bile i ostale ravne, blede. Ovaj dvojac ima izvanrednu energiju na sceni – vrlo temperamentno, tradicionalno i zabavno. Čuje se miks svega i svačega – i pop i možda delić američkog kantrija. Mogu da kažem je da će se Belorusi zasigurno istaći u Kijevu, ali pesma baš i nema pobednički potencijal. Veliki plus za pevanje na maternjem jeziku! #presimpatično

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 4 
Konačno neko peva na maternjem jeziku i to je što se mene tiče veliki plus. Ovo je jedna slatka, poletna i vesela pesmica, a izvođači će zaista na sceni publici doneti pozitivnu energiju.
Vokalno oboje zvuče odlično. Nekako ova pesma čoveka kao da svojom energijom prenosi u neku šumu, baš kao što je ova iz spota.
Ipak, previše je ovo veselo za moj ukus.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 5 
Ne znam šta bih rekao, ali moje mišljenje je da je ovo tek druga pesma od Belorusije koja mi se dopada posle one iz 2004!
Izuzetno vesela, nosi dobro raspoloženje, plus Belorusi su napravili dobar potez odlučivši se na promociju svog jezika i kulture.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 3 
Moj opšti utisak o ovoj pesmi je hihihi. Pevljivo, zabavno, nekako – ne možeš da se bar ne osmehneš, pogotovo kad uključiš i vizuelni aspekt, što spot što nastup uživo. Ovaj veseli duo je prava mala evrovizijska šećerlema. Ipak, uprkos svojoj pozitivnosti i lepršavosti, kao i činjenicama da je prepoznatljiva i da odskače od ostalih pesama koje se takmiče, ne vidim ovu numeru na nekoj visokoj poziciji u finalu – pod uslovom da do njega dođe.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 2- 
Koliko god se trudio da ovoj pesmi dam šansu, malo toga lepog i prijatnog pronalazim u njoj. Dok je slušam, sve se nekako vrpoljim na stolici, kao da me bocka na stotine komaraca i gricka hiljadu mrava istovrmeno, a vezan. Da se razumemo, nije to onaj osećaj kad vam se ritam uvuče pod kožu pa morate da đuskate. Ovo je više nalik očaju da preko trnja i vrelog kamenja pređete bosi a bez ožiljaka. Nakon svega osetite iscrpljenost i konačno zadovljstvo kada pakleni vergl stane.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 2 
Dajte mi neke druge uši pa da čujem i ja ono što drugi čuju! Pokušavao sam, stvarno, ali nikad i ništa lepo nisam ovde čuo. Ja sam realista i smara me kad neko pokušava da me ubedi da „mislim veselo” jer ću tako i da „prizovem radost”. E tako je i sa ovom pesmom. Pokušajte da otplešete uz ovo? Ne može? E, o tome pričam! Draga gospodo, ne verujem vam! Ne verujem u tu vašu usiljenu pozitivnost. Voleo bih da vidim tu vašu sreću kad ispadnete u polufinalu.

Prosečna ocena redakcije: 3,29
Prosečna ocena čitalaca: 3,47 (30 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 3,38

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 21. marta do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …