AKTUELNO

„Keep the faith” iz mog ugla (Gruzija)

Tamara Tako Gačečiladze je jubilarna 10. predstavnica Gruzije na Pesmi Evrovizije. U prvom polufinalu 9. maja otpevaće pesmu Keep the faith (Sačuvaj veru), s kojom je prilično ubedljivo pobedila na nacionalnom izboru, u konkurenciji čak 25 pesme.

Tako je rođena 1983. godine u Tbilisiju. Celog svog života se bavi muzikom, i to je sve potkrepila obrazovanjem – nakon završene srednje muzičke škole, diplomirala je na Državnom konzervatorijumu u Tbilisiju, na smeru dirigovanja horovima.

Pregršt nagrada stoji u njenim vitrinama, nastupala je širom sveta, čak i na koncertu u povodu posete Džordža Buša Mlađeg Gruziji, a pre ovogodišnjeg evrovizijskog izbora, tri puta je pokušavala da ode na Evrosong. Prvi put 2008, kada je na istom takmičenju nastupala s grupom 3G i kao solo izvođač. Već naredne je i pobedila s pomenutim sastavom 3G i pesmom We don’t wanna put in, ali zbog političke pozadine i otvorene provokacije igre rečima na račun ruskog predsednika Vladimira Putina, Gruzija je bila prinuđena da se povuče s takmičenja.

Sada joj se posrećilo, i to s kompozicijom koju je napisala u saradnji sa Anrijem Johadzeom, gruzijskim predstavnikom 2012. Prema njenim rečima, Keep the faith govori o periodu kada ti se događaju najgore stvari u životu. Tada, kaže Tako, treba sačuvati veru. Zanimljivo je da su tokom njenog nastupa u finalu na LED ekranu prikazivani isečci iz novina koji se tiču gruzijskog rata s Rusijom. Politika?

Na današnji dan, kladionice Tako Gačečiladze smeštaju na 23. mesto (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1983 

Prva računarska mreža na svetu ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) 1. januara zvanično je obustavila primenu NCP (Network Control Protocol) te uvela u primenu TCP/IP (Internet Protocol), što se smatra začetkom modernog interneta. Iste godine, ali 25. oktobra, na tržištu se pojavio prvi tekstualni program „Microsoft Word” pod imenom Multi-Tool Word, a kompanija „Motorola” je javnosti predstavila prvi mobilni telefon.

Poslednju epizodu čuvene američke serije M*A*S*H, koja je emitovana 28. februara, pratilo je rekordnih 125 miliona TV gledalaca. U bioskopima su premijerno prikazani kultni filmovi „Ratovi zvezda – epizoda VI: Povratak džedaja” i „Flešdens”.

Broj svetske populacije je 1983. godine dosegao do 4,7 milijardi, od kojih je samo u Kini bilo 1 milijarda.

Te 1983. 14. septembra rođena je bitanska pevačica Ejmi Vajnhaus, a čuveni španski umetnik – slikar, skulptor i keramičar – Đoan Miro, umro je 25. decembra.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 3 
Tako je krenula ova sezona s baladama, da sam mislio da ćemo slušati 43 balade u Kijevu. Sve je ovo lepo, odlično otpevano, pevačica kao da dolazi iz SAD, haljina je skupocena, šljašti, tu je i sva ta drama koju nose balade, ali… To „ali” sreću kvari. Ne upamtim melodiju. Pamtim dramu. I naslov pesme. I šta smo onda dobili na kraju? Prosek.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 2- 
Gruzijanci su mogli da izaberu nešto bolje. Tako je izvanredna pevačica, ali ova pesma je tako… Već viđena, isklišeirana, politički obojena. Ne znam ni dokle ću dodavati ovakve epitete pesmama. Ljudi, okanite se politike i „hvatanja” na sažaljenje! Šaljite nešto novo, ekstravagantno, pobedničko. Keep the faith će u budućnosti ostati upamćena samo kao još jedna „velika” evrovizijska balada, a možda ni tako. #plusić_pratećim_vokalima

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 3- 
Koliko prošle godine nije bilo balada, toliko ih ove godine ime. Vokalno pesma zvuči pristojno.
Što se muzike i teksta tiče, ovakvih dramatičnih pesama o miru u svetu i održanju vere u pobedu dobrog smo se milion puta naslušali na Evrosongu. Zamorno je, repetativno i previše dramatično, s obzirom da nema kulminacije.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 2- 
Još kada je objavljena lista učesnika, znalo se da će produkcija progurati njenu pobedu jer su želeli da se iskupe za neodlazak u Moskvu 2009.
Ona jeste sjajan vokal, ali na tematiku pesme se obraćalo najmanje pažnje pri favorizovanju i ocenjivanju, barem tako ja mislim. Prizivanje novog rata ničem ne vodi.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 3+ 
Nervira me to što početak Tamarinog nastupa na nacionalnom finalu mnogo podseća na Končitin pobednički, kao što i same teme „Rise like a Phoenix” i „Keep the faith” baš liče, da se ne lažemo. Nerviraju me političke vesti na ekranu iza nje, sa sve udarnom „Rusija napala Gruziju”. Nervira me što je ovako dobar vokal završio sa ovako prozaičnom teatralnom baladom i što je čak i pesma, kakva takva, dodatno srozana političkom pozadinom.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 3 
Pomalo repetitivna, pa imam utisak da pesma traje bar pet minuta, umesto tri, kao nekakav razvučeni uragan ili cunami. Uprkos otrcanom tekstu (i napadnom politički obojenom scenskom nastupu, kakve generalno ne volim), dopada mi se kako se pesma gradi, kako doziranom i ubedljivom interpretacijom, tako i odličnim instrumentalnom i horskom podrškom. Celokupan zvuk je veoma bogat i barokan, gotovo „rokokoičan”. Malo joj nedostaje da sklizne u kategoriju kiča.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 2+ 
Otrcano i očerupano. Ukratko, takav je moj utisak. Ova pevačica zaslužuje kud i kamo bolje, pa ako su se baš okomili na baladu, onda – dajte bre ljudi neki original! Dopada mi se vokalna i instrumentalna gradacija, kompozicija „raste”, tu je i drama, ali je ceo paket istrošen, bez mirisa i ukusa, pa ako ćemo iskreno – bez emocija. Ne volim nikako to političko provociranje i baš kao što napisah jednom – političke frustracije treba da se leče na drugom mestu.

Prosečna ocena redakcije: 2,57
Prosečna ocena čitalaca: 3,03 (28 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 2,80

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 20. marta do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …