AKTUELNO

„World” iz mog ugla (Albanija)

Albanija će na Pesmi Evrovizije u Kijevu nastupiti 14. put, a njena ovogodišnja predstavnica je Lindita. Ona će u prvom polufinalu nastupiti s pesmom World, s kojom je i pobedila na nacionalnom muzičkom takmičenju Festivali i Këngës.

Lindita je rođena 1989. godine u Vitini na Kosovu i Metohiji, a afirmaciju je stekla pobedom na takmičenju Top Fest 2009. godine s pesmom Ëndërroj (Sanjam). Od 2013. živi u SAD, a prošle godine je učestvovala u poslednjoj sezoni talent-šoua American Idol, ali je eliminisana u fazi TOP 51.

Njena evrovizijska pesma zove se Svet. Originalni naziv je Botë, ali je za potrebe nastupa u Kijevu prevedena, prepevana i rearanžirana u World, što je praksa većine albanskih predstavnika. Kompozitor je Klodijan Ćafoku čiju je numeru Zjarr e ftohtë (Hladna vatra) 2006. na Evrosongu u Atini pevao Luiz Ejli.

Pesma World govori o prihvatanju sebe i drugih takvi kakvi jesu, o širenju ljubavi, bez obzira na nacionalnost, rasu, religiju ili seksualnu orijentaciju.

Na današnji dan, kladionice Linditu pozicioniraju na 36. mesto (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1989 

U evrovizijskom svetu 1989. godina će ostati upamćena po prvoj i jedinoj jugoslovenskoj pobedi na ovom takmičenju. I to sve zahvaljujući kultnoj zadarskoj grupi „Riva” koja je pevala kompoziciju Rock me autorskog tandema Rajko Dujmić – Stevo Cvikić. Spomenutom autorskom tandemu je to bilo treće uzastopno učešće na Evroviziji, pa se u njihovom slučaju pokazala stara narodna izreka „treća sreća”. Njihov prvi album s tom pesmom je ujedno bilo i prvo kompakt-disk izdanje tadašnjeg „Jugotona”, a današnjeg Croatia Recordsa.

U Evropi je te 1989. uspešno prodavan album imala Tina Tarner, dok je u celom svetu to bio hvaljen Madonin avangardni album „Like a Prayer” sa istoimenim hitom. Hitovi su bili i Eternal flame grupe „The Bangles”, Another day in paradise Fila Kolinsa, The Look švedske grupe „Roxette” i Love shack grupe „The B-52’s”.

Letelica „Voyager 2” se prvi put približila Neptunu i njegovom mesecu Tritonu, a u Sovjetskom Savezu počela je izgradnja prvog „Makdonalds” restorana.

Od novembra 1989. Evropa i svet više nisu isti. Rušenjem Berlinskog zida 9. novembra, srušena je epoha podela na kapitalizam i komunizam, a nestao je i simbol Hladnog rata i deo Gvozdene zavese. Zid je postojao između istočnog i zapadnog Berlina od 1961. godine. Od 9. novembra, kada je počelo njegovo rušenje, najpre je bio otvoren za slobodan protok ljudi, da bi potom bio u potpunosti srušen.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 3 
Pa da krenemo, i to s prvom odabranom pesmom, a među poslednje dorađenim. Iako neretko originalna pesma doživi masakr dok stigne do evrovizijske scene, ponekad Albancima i uspe zadatak. Ovaj put stiglo se do sredine. Mnogo je tu bespotrebne drame, dernjave pred kraj, a do sredine sve lepo teče. Pesma u refrenu (deo almost impooossiiible itd.) ima veoma lepu vokalnu gradaciju. Ali, tu se sve i završava. Refren spašava pesmu.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 4- 
Znači, priču počinjemo sa Albanijom. Albanci su napravili dobar izbor, to je sigurno. Sviđa mi se što je prilično malo deonica izmenjeno u odnosu na originalnu albansku verziju. World je jedna maestralna balada i ovakav tip pesama se može čuti isključivo na Evroviziji. Dramatična, velika, s velikom porukom. I zapravo ima pobednički karakter. #da_se_zapitaš

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 4- 
Bilo je očekivano da će neko poslati pesmu koja nalikuje na prošlogodišnju pobedničku. Po kvalitetu, ova pesma je mnogo mesta ispod Džamaline. Ipak, dopada mi se dramatičnost, takođe i to što pesma ima uočljivu kulminaciju, a i Lindita vokalno sasvim pristojno zvuči. Čitava priča oko sveta kao infernalnog mesta i oko toga kako ona želi da sve spaja ljubav, jeste kliše, ali ipak ne prelazi u bljutavu patetiku. Pristojno i solidno.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 5- 
Ne znam šta ostali misle, ali u evrovizijskoj verziji je u refrenu više pojačana matrica, a vokal prigušen, i to im je jedan jedini minus. Sve ostalo je dobro urađeno i vidi se da su producenti pri izradi dorade uspeli da na najbolji način zadrže dramatičnu atmosferu koju nosi sa sobom. U takvoj varijanti me malo podseća na prošlogodišnju pesmu naše Sanje.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 3 
Lindita deluje kao da ima solidne glasovne mogućnosti ali ju je ova kompozicija baš izmučila. Da li što mi muzika uživo deluje preglasno u odnosu na njen glas, da li što ne uspeva da otpeva deonice do kraja a da to ne zvuči kao da je na ivici snage, ne znam, ali ovo mi i nije baš prijalo. Previše drame (bukvalno) – premalo originalnosti. Peace in the world.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 3- 
Prividno i nategnuto dramatična, a zapravo hladna i neubedljiva – to je bio moj prvi utisak o ovoj pesmi. I nakon dužeg preslušavanja, utisak je, nažalost, gotovo identičan. Prvi „klavirski” deo pesme poseduje ipak naznake napetosti i iščekivanja, i daleko mi više prija od razvučenog, nabijenog i napornog ostatka, koji bi, po mom mišljenju, bio ubedljiviji bez toliko „ravnog deranja”. Muk i šapat su ponekad moćniji od buke (uprkos dobrom Linditinom glasu).

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 3- 
Albanci nastavlju tradiciju slanja melodramatičnih pesama, kao da se već do sada nisu opametili. World se za moj pojam samo nastavlja na niz neuspešnih kataklizmičnih numera u kojima vikati znači i umeti pevati. To, vala, nije uvek tako! Povrh svega, ovde je sve toliko mračno da mi se čini da to „širenje ljubavi” niko nikad neće naći. Nažalost, njihov festival je otvorio sezonu izbora na kojima najbolji nisu pobedili. Malo vedrine iz Albanije bi nam svima dobro došlo.

Prosečna ocena redakcije: 3,57
Prosečna ocena čitalaca: 3,10 (31 uvažena ocena)
Konačna ocena: 3,34

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 19. marta do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …