AKTUELNO

Jermenija konačno predstavlja pesmu. Italijan objavio evrovizijsku verziju

Nakon kraće pauze „evrovizijski potpuri” je ponovo tu. Definitivno najvažnija vest koju je pripremila redakcija sajta je ta da počinje nova sezona naše tradicionalne rubrike „Iz mog ugla” o kojoj opširnije možete čitati u našem izdvojenom tekstu:

Sedmi put zajedno! Dobro došli u rubriku „Iz mog ugla”

Izvođači ovih dana sprovode promotivne evrovizijske aktivnosti, pa samim tim donosimo informacije o dorađenim ovogodišnjim pesmama, o najavi jermenske pesme kao i o prvom koraku o ukidanju propratne emisije u kojoj se predstavljaju evrovizijske pesme.

Jermenija danas predstavlja pesmu

Subota 18. mart će ostati upamćen kao dan kada će Jermenija kao poslednja zemlja učesnica predstaviti svoju pesmu. Poznato je da je ranije izabrana predstavnica Arcvik pobedom u talent-šouu Depi Evratesil (srp. Na Evroviziju) stekla pravo da predstavlja Jermeniju, a kompozicija Fly with me je izabrana s javnog poziva za sve zainteresovane kompozitore i tekstopisce.

Nju će publika danas imati prilike prvi put da je čuje preko „Jutjuba”, a da bi se publici uskratilo vreme, na oficijelnoj jermenskoj Fejsbuk stranici je postavljen teaser u trajanju od 30 sekundi.

Objavljena evrovizijska verzija italijanske pesme

Najpopularniji od ovogodišnjih učesnika je italijanski predstavnik Frančesko Gabani čija kompozicija Occidentali’s karma obara sve rekorde gledanosti na Jutjubu. Oficijelni spot na italijanskom kanalu svetske globalne muzičke mreže Vevo ima preko 57 miliona pregleda, dok je na zvaničnom kanalu takmičenja za Pesmu Evrovizije donedavno bio dostupan samo snimak njegovog nastupa sa „Sanrema” koji ima preko četiri miliona pregleda, što ga čini najgledanijim videom od svih ovogodišnjih pesama na tom kanalu.

Kao što je već pisano, Gabani je za potrebe evrovizijske scene isekao suvišnih 37 sekundi iz pesme. Iako nijedan deo pesme nije preveden na engleski, što je jedno vreme bilo razmatrano kao mogućnost, u videu, koji je isti kao i za originalnu verziju pesme, „nalepljen” je i engleski titl u nameri da strana publika shvati o čemu se radi u pesmi.

Premijera nove verzije Levinine evrovizijske pesme 14. aprila

Najviše osporavana učesnica je bila nemačka predstavnica Levina čija je pesma Perfect life bila optuživana za plagijat. Međutim, pošto su takve nezvanične tužbe bile odbacivane od strane nemačke delegacije, u nameri da pesma zvuči još bolje, a i možda i drugačije od prvobitne verzije, pesma je poslata na doradu.

Istovremeno je Levina radila i na svom debitanstkom albumu koji će se na tržištu pojaviti 28. aprila. Na njemu će se naći i finalna verzija gorespomenute evrovizijske numere koja će biti prezentovana tek 14. aprila.

SVT otkazao promotivnu evrovizijsku emisiju

U vreme dok internet nije bio u tolikoj meri rasprostranjen, javni servisi su pred takmičenje za Pesmu Evrovizije gledaocima pripremali emisije u kojima su se upoznavali s konkurentskim pesmama. Sada su gotovo svi javni servisi otkazali takve programske sadržaje, pa nema nijedne takve emisije na programu. Jedan takav poslednji program je imao i švedski javni servis SVT koji je nakon 15 godina kontinuiranog emitovanja odlučio da otkaže tradicionalnu emisiju pod nazivom Inför Eurovision, i to zbog slabe gledanosti poslednjih izdanja, kao i zbog drugih prioriteta švedskog javnog servisa.

Prvi put je ova emisija bila emitovana 1983, a kontinuitet u emitovanju je imala između 2002. i 2016. U periodu od 2004. do 2007. je ova emisija bila rađena u pan-nordijskoj koprodukciji sa Islandom, Danskom, Norveškom, Švedskom i Finskom.

Pogledajte i:

EBU oštro kaznio Ukrajinu zbog Evrosonga

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da je finansijski kaznila ukrajinski javni servis NSTU zbog ozbiljnih …