Iz mog ugla 2017

Sedmi put zajedno! Dobro došli u rubriku „Iz mog ugla”

[dropcap]D[/dropcap]ragi čitaoci, dobro došli u novo, sedmo po redu izdanje rubrike „Iz mog ugla”. Redakcija našeg sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs je i ove godine, nakon izbora svih evrovizijskih predstavnika i pesama, na poseban način upriličila druženje sa svojim čitaocima i svima koji prate najpopularnije svetsko muzičke takmičenje.

Mi nismo muzički stručnjaci, već evrovizijski fanovi i poznavaoci evrovizijskih prilika, koji svojim višegodišnjim iskustvom pokušavaju da se lepo zabave i utiču na kreiranje mišljenja javnosti. To je rečenica koju iz sezone u sezonu ponavljamo, ne da bismo opravdali sebe, već da bismo upoznali i nove ’sagovornike’ kojima ponekad nije jasno s kojim pravom smo surovo iskreni u našim komentarima i ocenama. Bogatiji smo i srećniji kada postoje razlike između nas i s jednakim uživanjem svake godine pratimo vaša razmišljanja i komentare.

Verujemo da se ni ova godina po tome neće razlikovati od prethodnih.

Propozicije rubrike

Naša rubrika će trajati punih 45 dana, počevši od današnjeg dana, a završni tekst – Rezime – u kojem ćemo i zvanično proglasiti pobednika te napraviti analizu i rang-listu, objavićemo u nedelju 30. aprila. Svakog dana od 19.00 časova ocenjivaćemo po jednu pesmu ovogodišnjih kandidata, izuzev pesme Srbije, kako bi se izbegla pristrasnost i neravnopravnost.

Kao i prethodnih godina, sve pesme se ocenjuju školski – ocenama od 1 do 5. Jedinica se dodeljuje pesmi koja je po našem/vašem ukusu najmanje lepa, a petica favoritu. Prelazne ocene nećemo uvažavati, a radi nijansiranja, dozvoljeni su plusevi i minusi kraj ocene.

Svaki čitalac ima mogućnost da i sam prokomentariše pesmu i da da svoju ocenu od 1 do 5 koju ćemo uzeti u obzir prilikom donošenja konačnog suda. Dakle, treba nam i vaše mišljenje!

Pored vašeg komentara, obavezno ostavite ocenu od 1 do 5. Potrudite se da svaku vašu ocenu potkrepite adekvatnim opisom jer nam svakako nije u interesu da iz dana u dan ređate samo određene cifre od 1 do 5. Uverili smo se proteklih godina da takvih čitalaca ima. Njima ćemo ovog puta poslati jedan prijateljski imejl, a ako i dalje nastave sa istom praksom, nažalost neće dalje moći da učestvuju u rubrici.

Stoga, računaćemo samo one ocene uz koje budete ostavljali odgovarajući komentar i koje budete ostavili u roku od 24 sata od objave jedne analize. Posle isteka 24 sata, odnosno po objavljivanju nove analize, nove ocene neće biti uzimane u obzir.

Svi imaju jednakog uticaja na konačnu, prosečnu ocenu određene pesme. Srednju ocenu vas čitalaca sabraćemo sa srednjom ocenom članova redakcije. Zbir te dve srednje ocene podeljene sa dva daće konačnu, prosečnu ocenu pesme.

U slučaju izjednačenog rezultata, prednost ćemo dati onoj pesmi koja bude dobila više ocena, tj. onoj koju bude ocenio veći broj čitalaca, a ako i tad rezultat bude izjednačen, računaće se veća prosečna ocena čitalaca.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Komentarisanje pesama i ocenjivanje može da bude vrlo osetljivo. Mnogo je sujete i slobode u javnom iskazivanju, kada postoji mogućnost prikrivanja svog identiteta. Da bismo izbegli neželjene rasprave koje često prerastu u uvrede, posebno skrećemo pažnju da bilo kakve prozivke i uvrede na račun tuđeg mišljenja ili izgleda izvođača, kao i ružne reči na nacionalnoj, verskoj, polnoj ili seksualnoj osnovi – ovde neće biti tolerisane. Pre nego ostavite komentar, pažljivo razmislite kako ćete i koga komentarisati, jer u suprotnom, takvi komentari neće biti objavljivani, a „nezgodni” čitaoci i „spameri” banovani sa sajta. Nastojaćemo i da sprečimo bilo kakve zloupotrebe, prijave iste osobe s više različitih imejl adresa, budući da nam nova platforma DISQUS omogućava uvid u to. Potpuno je u redu da vam se nešto ne svidi ili svidi – za to postoje ocene od 1 do 5 te vas ljubazno molimo da ova rubrika protekne u prijateljskoj atmosferi, kakva je oduvek vladala na ovom sajtu.[/box]

Koncept i identitet rubrike

Rubriku „Iz mog ugla” smo i ove godine obogatili karakterističnim vizuelnim identitetom za koji se pobrinuo naš saradnik Zdravko Trivić. Evrovizijski predstavnici i nacionalni cvetovi zemalja koje predstavljaju biće u fokusu prikaza naših razglednica.

Šareno, veselo – sve na jednom mestu. 🙂

Laki edukativni sadržaj rubrike inspirisan je prošlogodišnjom pobedničkom pesmom 1944. Godina rođenja predstavnika ili formiranja grupa poslužila nam je kao lajt-motiv za ovaj „obrazovno-zabavni” segmentu rubrike, pa će čitaoci imati priliku da se, kao kroz vremeplov, podsete najzanimljivijh događaja iz sveta šou-biznisa.

Potraga za omiljenom pesmom, ne za potencijalnim pobednikom

Svrha ove rubrike nije predviđanje pobednika i predviđanje rezultata. Cilj je pronalaženje omiljene pesme naših čitalaca i članova redakcije, a pre svega dobra zabava i poneka nova saznanja.

Iskreno verujemo da ćemo se i ove godine pre svega lepo družiti i zabaviti. Zahvaljujemo vam se unapred – na razumevanju, poštovanju pravila i na međusobnom uvažavanju.

U iščekivanju sedmog pobednika vaše omiljene rubrike „Iz mog ugla”, zapevajmo ponovo uz pesme naših dosadašnjih laureata.

Slobodan Todorović
Osnivač i glavni urednik

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] 2016 [/tab_title] [tab_title] 2015 [/tab_title] [tab_title] 2014 [/tab_title] [tab_title] 2013 [/tab_title] [tab_title] 2012 [/tab_title] [tab_title] 2011 [/tab_title] [/tabs_head] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [/tabs]