AKTUELNO

Norvežani i Šveđani saopštili rezultate glasanja publike

U ponedeljak i utorak, 13. i 14. marta, održan je sastanak šefova delgacija u Kijevu sa organizatorima 62. Evrosonga. Tom prilikom potvrđeno je da je svih 43 učesnika uredno prijavilo svoje predstavnike i pesme, a tokom dnovenog boravka u glavnom gradu Ukrajine predočeni su im organizacioni detalji predstojećeg takmičenja.

Današnjem „potpuriju” dodajemo i informacije iz Švedske i Norveške, gde su nacionalni emiteri otkrili rezultata glasanje publike u njihovim procesima nacionalne selekcije.

Organizatori otkrili lokacije pratećih događaja i koncept video-razglednica

Ukrajinska nacionalna televizija NSTU otkrila je na sastanku šefova delegacija lokacije na kojima će se održati prateći evrovizijski programi i događaji.

Kako je naš sajt pisao još u oktobru prošle godine, EuroClub, mesto okupljanja akreditovnih novinara, delegacija, učesnika, organizovanja tematskih žurki i mini-koncerata, organizatori će smestiti u Kongresno-izložbeni poslovni centar „Parkovi”. Kapacitet ovog zdanja je 2.000 – 2.2500 posetilaca, što je oko 2.000 manje u odnosu na EuroClub u Stokholmu prošle godine.

Ovaj prostor će ujedno biti i mesto svečanog otvaranja Pesme Evrovizije koje će uslediti nakon ceremonije defilea na „crvenom tepihu”.

„Evrovizijsko selo” organizovaće se u glavnoj kijevskoj ulici Hreščatik, dugoj oko 1,3 km. Ona počinje od Evropskog trga, ide preko Trga nezavisnosti (popularnog „Majdana”) i završava se kod Besarapskog trga. U njoj se nalaze brojne prodavnice, državna i gradska zdanja, poput sedišta Gradskog veća (Gradska kuća), Gradske državne administracije, Ministarstva agrarne politike i slično.

„Evrovizijsko selo” će biti ključna tačka sastanaja i okupljanja fanova s takmičarima i umetnicima koji će u ulici Hreščatik tokom dve evrovizijske sedmice organizovati koncerte i druge performanse. Takođe, plan je i da na istoj lokaciji sponzori takmičenja imaju svoje izložbene štandove.

Gradske vlasti će u narednom periodu pristupiti uređenju ulice i „Majdana”.

Marinski park, u kojem se nalazi i rezidencija predsednika Ukrajine, biće mesto prijema i dobrodošlice za sve učesnike i delegacije, i to nakon defilea na „crvenom tepihu. Velelepna palata u kojoj boravi predsednik Ukrajine izgrađena je u 18. veku.

Defile i prijem dobrodošlice održaće se 7. maja.

Takođe, na sastanku šefova delegacija 13. i 14. marta, organizatori su nagovestili i koncept video-razglednica. Prema prvim najavama, one se neće razlikovati mnogo u odnosu na one iz 2015. i 2016. Jedan deo će se snimiti u državi učesnika, a drugi deo u Kijevu. Nacionalni emiter zemlje učesnice biće zadužen za snimanje prvog, a TV Ukrajine za snimanje drugog dela.

U fokusu će i ovaj put biti izvođači, sa akcentom na njihove emocije.

Švedska televizija objavila rezultate glasanja svih šest večeri Melodifestivalena

Nacionalni emiter Švedske SVT objavio je na svom sajtu rezultate glasanja publike u polufinalima, „Drugoj šansi” te finalu, na osnovu kojih se mogu uočiti dve zanimljive pojave.

Prva je da je Nano s pesmom Hold on bio ubedljivi favorit publike jer je prikupio najviše glasova gledalaca u poređenju sa ostalim pobednicima polufinala (Marijet, Robin Bengtson i Viktorija). Ista stvar je viđena i u finalu.

Druga je da su razlike glasanja publike u finalu bile vrlo male. Tako je, npr. razlika između drugoplasirane Viktorije i trećeplasiranog Robina bila svega 0,3%. To se moglo primetiti i tokom glasanja, kada su procenti pretvoreni u bodove, pa je tako čak osam pesama dobilo oko 30 (30, 31, 32…), a četiri pesme oko 50 poena (49, 50, 51…)!

Ovakva situacija posledica je korišćenja MF aplikacije za mobilne telefone, koja je omogućavala da jedna osoba glasa najviše pet puta za svaku takmičarsku pesmu, zbog čega je glasanje publike tim načinom potpuno obesmišljeno, te se očekuju promene već naredne sezone.

Detaljne rezultate možete pogledati na sajtu SVT.se.

JOWST pobedio značajnom razlikom u superfinalu

Proteklog vikenda održan je i norveški Melodi Grand Prix na kom je pobedio di-džej i producent JOWST. Deset takmičara nadmetalo se za put u Kijev, od kojih je četvoro glasovima publike i međunarodnog žirija plasirano u tzv. zlatno finale.

Iako se činilo, bar prema reakcijama publike u dvorani „Spektrum” u Oslu, da će glem-rok bend „Ammunition” dobiti evrovizijsku ulaznicu, JOWST je na kraju pobedio, i to značajnom razlikom. Evo i rezultata koje je objavio NRK, norveški javni servis:

  • sastav „Jowst” | Grab the moment – 46.064 glasa
  • grupa „Ammunition” | Wrecking crew – 40.128 glasova
  • Elin i „The Woods” | First step in faith – 28.591 glas
  • Ulrike | Places – 12,662 glasa

Pogledajte i:

EBU oštro kaznio Ukrajinu zbog Evrosonga

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da je finansijski kaznila ukrajinski javni servis NSTU zbog ozbiljnih …