AKTUELNO

Ukrajina nastupa pod rednim brojem 22. Albanka i Grkinja predstavile nove verzije svojih pesama

Završetkom sezone nacionalnih izbora za Evrosong naš „evrovizijski potpuri” izvesno neće obilovati vestima, ali priča se time ne završava. Nastavljamo da pratimo evrovizijske predstavnike na svom putu do Kijeva.

Domaćini nastupaju 22. po redu u finalu

U Kijevu je na dvodnevnom sastanku okupljena većina šefova evrovizijskih delegacija zemalja učesnica, te glavni organizatori 62. Evrosonga: EBU i javni medijski servis Ukrajine NSTU.

Jedan od segmenata tog skupa bio je direktni žreb za nastup zemlje domaćina. To je praksa koja se primenjuje kako bi se izbeglo da producenti eventualno „naštimaju” povoljan redni broj domaćinu takmičenja. Tako je određeno da predstavnici Ukrajine, grupa „O.Torvald”, nastupe 22. po redu u finalu 13. maja.

Za ostale finaliste koji budu izabrani najpre će se obaviti preliminarni žreb na pres-konferenciji nakon polufinala, a potom će producenti na osnovu toga odrediti i konačan redosled.

Albanija i Grčka predstavile nove verzije svojih pesama

Evrovizijska verzija albanske evrovizijske pesme konačno je prezentovana javnosti s pratećim video-spotom. U odnosu na originalnu, ova je skraćena na tri minuta, otpevana je na engleskom jeziku, a takođe su napravljene i izmene u aranžmanu. Kako je ranije pisano, u izmenama je učestvovao i simfonijski orkestar Radio-televizije Albanije RTSH. Lindita Halimi je predstavnica Albanije, a pevaće u prvom polufinalu 9. maja.

I delegacija Grčke je u Kijev poslala finalnu verziju svoju pesme This is love. Promene se ogledaju u dodatku novih instrumenata te nekoliko izmena teksta. Grčka predstavnica Demi će nastupiti takođe u prvom polufinalu.

  • World (ALB) 
  • This is love (GRC) 
 

Letonski i moldavski prestavnici pripremili i promo-spotove

Kako je bilo najavljeno, predstavnici Moldavije i Letonije, grupe „Sunstroke Project” i „Triana Park”, objavili su svoje video-spotove koji prate promotivnu kampanju evrvozijskih pesama.

Obe zemlje će se takmičiti u prvom polufinalu 9. maja, s pesmama Hey mamma i Line.

  • Hey mamma (MDA) 
  • Line (LVA) 
 

Melodi Grand Prix na udaru kritika javnosti

Norveško nacionalno takmičenje za Pesmu Evrovizije Melodi Grand Prix održano je u subotu 11. marta. Pobedio je di-džej i producent koji nastupa pod imenom JOWST Grab the moment, ali uprkos nastojanjima organizatora da šou učine boljim i kvalitetnim u svakom smislu, on se našao na udaru kritika javnosti.

Najpre, ocenjeno je da je ceo program više fokusiran na TV produkciju, a takođe i da kvalitet pesama nije bio na zavidnom nivou. To je prilično ozbiljna kritika, budući da je javni servis NRK tokom sezone forsirao priču da žele „što pre da ponovo pobede na Evroviziji”.

Na kraju, NRK se suočio s padom gledanosti. U odnosu na prošlu godinu, 158.000 ljudi manje pratilo je šou, ali je ipak broj od 1.155.000 gledalaca veliki, pa je Melodi Grand Prix 2017 imao najveći udeo u gledanosti u subotu uveče – 73% svih gledalaca pratilo je takmičenje.

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …