AKTUELNO

Provocira li Rusija Ukrajinu slanjem Julije Samojlove u Kijev?

Rusija je neočekivano, nakon sezonske tišine, objavila u nedelju 12. marta, veče pre isteka roka za prijavu učesnika, da u Kijev šalje Juliju Samojlovu, hendikepiranu devojku u invalidskim kolicima.

Mnogi će reći da je to lukav potez Rusije jer – ko bi smeo da izviždi ili (ne daj bože) ismeje devojku koja ima fizički nedostatak, i to baš u Ukrajini?

Rusija se gotovo celu evrovizijsku sezonu nije oglašavala, stvarajući tako spekulacije i glasine kojima su se bavili novinari i mediji svugde u svetu. Glavna tema bila je – da li će uopšte Rusija poslati predstavnika u Kijev, u glavni grad zemlje s kojom je u sukobu od 2014. godine? Ovo pitanje se nametalo zbog Krimske krize i ruske aneksije tog strateški važnog poluostva početkom 2014. godine, nakon čega su usledili i ratni sukobi u oblastima Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine, međutim, u celu priču uključen je ukrajinski zakon o nacionalnoj bezbednosti.

Naime, Ukrajina je u skladu s tim zakonom zabranila javno pojavljivanje pojedinih ruskih umetnika (njih 140), zbog „delovanja i izjava koje su u suprotnosti sa interesima države i koji kao takvi narušavaju sigurnost i bezbednost”. Ovo se mahom odnosi na one osobe koje su u nekom momentu javno istupile i podržale aneksiju Krima i koje su kročile na to poluostrvo kao na svoju teritoriju, a ne na teritoriju druge zemlje – dakle, bez dozvole Ukrajine.

Istina, Julija Samojlova se ne nalazi na toj listi, ali je pevačica i sama potvrdila navode ukrajinskih medija da je nastupila na Krimu u junu 2015, nakon ruske aneksije tog poluostrva.

Ukrajinski zvaničnici su se oglasili u ponedeljak 13. marta, navodeći da bi služba bezbednosti trebalo da proceni je li se nastup Samojlove kosi s gore pomenutim zakonom.

Zamenik direktora krimsko-tatarske TV ATR Ajder Muždabajev kazao je da je Julija Samojlova prekršila ukrajinski zakon time što je pevala na Krimu, nazvavši njeno učešće na Evroviziji „ciničnim i nemoralnim potezom Moskve”.

Oni koriste ovu devojku kao živu bombu u ovom hibridnom propagandnom ratu protiv Ukrajine – izjavio je Muždabajev.

Anton Geraščenko, ministar unutrašnjih poslova u vladi Ukrajine, za radio-stanicu „Govori Moskva”, rekao je:

Ako će da je iskorite kao provokaciju, mi ćemo biti protiv njenog nastupa. Ne mogu da isključim da bi odluke donete s naše strane mogle da odbiju njeno učešće. Predlažem da se ruskoj predstavnici dozvoli da uđe u Ukrajinu, ali da našem zakonodavstvu plati novčanu kaznu, zbog kršenja zakona.

Na drugoj strani, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov obratio se novinarima, rekavši da „Kremlj želi da izbegne bilo kakvu politizaciju Evrovizije”, dodajući:

Mi u ovome ne vidimo ništa provokativno. Praktično, svi su u nekom momentu bili na Krimu.

EBU: Odluka je na vladi Ukrajine
Tokom dana oglasio se i Jon Ola Sand, izvršni supervizor Pesme Evrovizije, koji je na konferenciji za medije rekao: „U potpunosti razumemo i poštujemo ukrajinske zakone, ali sa stanovišta Evropske radiodifuzne unije, nemamo primedbi na račun ruske delegacije i ne vidimo nikakvo kršenje pravila s njihove strane”. Međutim, EBU je konačnu odluku prepustio vlastima Ukrajine, da odluče može li Julija ući u Ukrajinu i takmičiti se u maju. S tim u vezi, EBU će poštovati bilo kakvu odluku Ukrajine.

Julija Samojlova, pak, oduvek je maštala da nastupi na Pesmi Evrovizije. Ona je agenciji Interfax rekla da nije znala da bi mogla imati problema, ako ode u Ukrajinu.

Uopšte ne razmišljam o tome. Moj je zadatak da otpevam pesmu dobro i da se pripremim za nastup.

Julija je predstavnica iza koje stoji jedna teška životna priča. Rođena je 1989. godine u gradu Uhta u autonomnoj Republici Komiji, a od detinjstva joj je onemogućeno kretanje. Naime, rođena je kao zdravo dete, ali je posle vakcinacije prestala da ustaje na noge. Sa 13 godina joj je dijagnostikovana spinalna Verding-Hofmanova mišićna atrofija, zbog čega koristi invalidska kolica.

Bolest po običaju nikada ne sprečava snove u bavljenju muzikom, pa tako ni njene, te je kao i većina ovogodišnjih učesnika, karijeru započela u šou-programima za mlade pevače. I to u ruskoj verziji X Factora 2013. godine, gde je učešće završila kao drugoplasirana u finalu pod mentorstvom legendarne ruske pevačice i evrovizijske učesnice iz 1997. Ale Pugačove. Njeno učešće u tom šouu je ostalo upamćeno po tome što izvedbom pobedničke Molitve nikog nije ostavila ravnodušnim. Da je prijateljska veza između nje i Ale zaista jaka, govori i činjenica da je posle učešća u tom šouu dobila njeno priznanje „Zlatna zvezda”.

U svoju biografiju je upisala i učešće na svečanom otvaranju Zimskih paraolimpijskih igara u Sočiju 2014. godine. Ipak, taj nastup ostao je u senci ruske aneksije Krima, posle čega je usledila i otvorena podrška Rusije pro-ruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Pogledajte i:

Premotavanje: Najboljih 15 gubitnika protekle sezone (5. deo)

Osvežena rubrika „Premotavanje” dočekala je svoju poslednju epizodu. Slobodan, Đorđe i Marko proveli su vas …