Evrovizija 2017

U minut do 12! Rusija u Ukrajinu šalje Juliju Samojlovu

[dropcap]I[/dropcap]zvesno je da će u Kijevu sve 43 ranije potvrđene zemlje biti na okupu, pošto je sasvim iznenadno i Rusija objavila svog aduta za Kijev. U pitanju je Julija Samojlova koja će se takmičiti sa pesmom Flame is burning (srp. Plamen gori).

Autori pesme su Leonid Gutkin, Nati Nimrodi i Arje Burštajn. Leonid Gutkin iza sebe ima evrovizijskog iskustva, budući da je napisao ruske pesme iz 2013. i 2015.

U prethodnom periodu se uopšte nije znalo da li će se Rusija pojaviti u Kijevu, uzimajući u obzir loše političke odnose sa Ukrajinom, ali te prepreke su na kraju rešene, tako što se ruska delegacija opredelila za interni izbor predstavnika – uostalom kao i prethodnih godina.

Julija je predstavnica iza koje stoji jedna teška životna priča. Rođena je 1989. godine u gradu Uhta u autonomnoj Republici Komiji, a od detinjstva joj je onemogućeno kretanje. Naime, rođena je kao zdravo dete, ali je posle vakcinacije prestala da ustaje na noge. Sa 13 godina joj je dijagnostikovana spinalna Verding-Hofmanova mišićna atrofija, zbog čega koristi invalidska kolica.

Bolest po običaju nikada ne sprečava snove u bavljenju muzikom, pa tako ni njene, te je kao i većina ovogodišnjih učesnika, karijeru započela u šou-programima za mlade pevače. I to u ruskoj verziji X Factora 2013. godine, gde je učešće završila kao drugoplasirana u finalu pod mentorstvom legendarne ruske pevačice i evrovizijske učesnice iz 1997. Ale Pugačove. Njeno učešće u tom šouu je ostalo upamćeno po tome što izvedbom pobedničke Molitve nikog nije ostavila ravnodušnim. Da je prijateljska veza između nje i Ale zaista jaka, govori i činjenica da je posle učešća u tom šouu dobila njeno priznanje „Zlatna zvezda”.

U svoju biografiju je upisala i učešće na svečanom otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine. Pored toga što peva, ona i piše pesme i ostvarivala je pobede na brojnim muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Ona će biti drugi izvođač u istoriji evrovizijskih takmičenja koji će se na sceni pojaviti u invalidskim kolicima, posle poljske predstavnice iz 2015. Monike Kužinjske. Budući da je ovogodišnji slogan Celebrate Diversity (Slavimo različitost), ona će u Kijevu tokom nastupa na prvoj polufinalnoj večeri 11. maja pokazati da, uprkos hendikepu, može lako da se nosi sa ostalim učesnicima.

Oznake

7 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Dario, mnogo hvala unakazanom propustu. Ispravili smo grešku. Događaju se ovakve stvari, naročito u žurbi, pa se u količini informacija negde izgubi i zapostavi smisao napisanog.
  Hvala još jednom.

 • Da, strateški potez, mada zviždanja nije bilo ni prošle godine…očekivano.

 • U tekstu se kaze da joj je u detinjstvu onemoguceno kretanje zbog koriscenja invalidskih kolica. Logicno, zar ne? Svaka cast piscu “narucenog” teksta.

 • Sto se pesme tice, pesma je solidna, fina i opustajuca balada.. Devojka ima malo neku cudnu boju glasa ali u sustini je to okej… A sto se tice teme sta je Rusija htela ovime da uradi ne zelim da komentarisem jer ona devojka je tu najmanje kriva.. Iskreno volim Rusiju na Esc-u zbog njenih pesama a ne zbog zemlje kao zemlje, nadam se da ova devojka nece doziveti nikakve neprijatnosti jer zaista nije zasluzila.

 • Lukav potez ruske televizije – ko bi smeo da izviždi ovu divnu devojku? Niko! Čak ni naj zagriženiji nacionalisti, koji su, svoje vreme, likovali zbog zvižduka, upućeni Sestrama Tolmačov, te njihovim suzama.

  Zato je se ruska televizija odlučila, da baš nju pošalje u Kijev, ili tačnije, u zmijsko gnezdo. Niko drugi ne bi mogao, u ovoj situaciji, otići tamo, na takmičenje, a da sve prođe, bez ružnih incidenata.

  Za Juliju sam čuo, kada je 2013. otpevala “Molitvu”, u ruskom X Faktoru. Mislim da su joj mogli dati malo zahtevniju pesmu, jer ona zaista lepo peva.

  Želim joj puno sreće!