AKTUELNO

U minut do 12! Rusija u Ukrajinu šalje Juliju Samojlovu

Izvesno je da će u Kijevu sve 43 ranije potvrđene zemlje biti na okupu, pošto je sasvim iznenadno i Rusija objavila svog aduta za Kijev. U pitanju je Julija Samojlova koja će se takmičiti sa pesmom Flame is burning (srp. Plamen gori).

Autori pesme su Leonid Gutkin, Nati Nimrodi i Arje Burštajn. Leonid Gutkin iza sebe ima evrovizijskog iskustva, budući da je napisao ruske pesme iz 2013. i 2015.

U prethodnom periodu se uopšte nije znalo da li će se Rusija pojaviti u Kijevu, uzimajući u obzir loše političke odnose sa Ukrajinom, ali te prepreke su na kraju rešene, tako što se ruska delegacija opredelila za interni izbor predstavnika – uostalom kao i prethodnih godina.

Julija je predstavnica iza koje stoji jedna teška životna priča. Rođena je 1989. godine u gradu Uhta u autonomnoj Republici Komiji, a od detinjstva joj je onemogućeno kretanje. Naime, rođena je kao zdravo dete, ali je posle vakcinacije prestala da ustaje na noge. Sa 13 godina joj je dijagnostikovana spinalna Verding-Hofmanova mišićna atrofija, zbog čega koristi invalidska kolica.

Bolest po običaju nikada ne sprečava snove u bavljenju muzikom, pa tako ni njene, te je kao i većina ovogodišnjih učesnika, karijeru započela u šou-programima za mlade pevače. I to u ruskoj verziji X Factora 2013. godine, gde je učešće završila kao drugoplasirana u finalu pod mentorstvom legendarne ruske pevačice i evrovizijske učesnice iz 1997. Ale Pugačove. Njeno učešće u tom šouu je ostalo upamćeno po tome što izvedbom pobedničke Molitve nikog nije ostavila ravnodušnim. Da je prijateljska veza između nje i Ale zaista jaka, govori i činjenica da je posle učešća u tom šouu dobila njeno priznanje „Zlatna zvezda”.

U svoju biografiju je upisala i učešće na svečanom otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine. Pored toga što peva, ona i piše pesme i ostvarivala je pobede na brojnim muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Ona će biti drugi izvođač u istoriji evrovizijskih takmičenja koji će se na sceni pojaviti u invalidskim kolicima, posle poljske predstavnice iz 2015. Monike Kužinjske. Budući da je ovogodišnji slogan Celebrate Diversity (Slavimo različitost), ona će u Kijevu tokom nastupa na prvoj polufinalnoj večeri 11. maja pokazati da, uprkos hendikepu, može lako da se nosi sa ostalim učesnicima.

Pogledajte i:

EBU oštro kaznio Ukrajinu zbog Evrosonga

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da je finansijski kaznila ukrajinski javni servis NSTU zbog ozbiljnih …