Balkan, Balkan! Evrovizija 2017

Ovo je srpska pesma za Evrosong! Poslušajte „In too deep” (VIDEO)

[dropcap]E[/dropcap]vrovizijska pesma Srbije In too deep (Preduboko) u izvođenju Tijane Bogićević, posle višednevnih najava, konačno je dostupna za slušanje.

Radio-televizija Srbije predstavila je numeru s kojom će se naša zemlja takmičiti na 62. Pesmi Evrovizije u glavnom gradu Ukrajine. Kako je od ranije poznato, autori ovogodišnje srpske pesme su muzički producenti, kompozitori i osnivači kreativnog tima SYMPHONIX INTERNATIONAL: Borislav Milanov, Bo Pešon, Johan Alkenas i Liza An-Mari Linder.

Tijanu Bogićević interno je izabrala Muzička redakcija RTS-a. Ona dolazi iz Novog Sada, ali trenutno živi u SAD sa svojim suprugom, takođe muzičarom. Rođena je 1. novembra 1981. godine. Svoju karijeru je polako ali sigurno započela 2001. godine, kada je počela da radi kao prateći vokal za Vlada Georgieva, pa su tada počela i putovanja s njegovim čitavim bendom. Od te godine Bogićevićeva je bila prilično vezana za rad u studiju – pevala je prateće vokale velikom broju naših poznatih izvođača.

Dve godine kasnije osniva alternativni bend pod nazivom „Shanene”, koji je žario i palio klubovima širom Srbije. Kaže da je muzika njen poziv od malena. Otkad zna za sebe Tijana je bila ona koja podiže atmosferu, zasmejava i zabavlja svoje ukućane pesmom i muzikom. Reč je o jednom vrsnom pop i „soul” izvođaču sa ovih prostora.

Tijana ima i prilično zavidan evrovizijski „staž”. Učestvovala je na onoj ukletoj Beoviziji 2009. godine s pesmom Pazi šta radiš. Sa ovom zanimljivom evro-pop numerom nije prošla u finale izbora. To bi, eto, bila njena prva konkretna veza sa evrovizijskom scenom.

Izabrana je za jednog od pratećih vokala 2011. godine. Nina Radojičić je tada predstavljala našu zemlju s pesmom Čaroban, a Bogićevićeva je bila jedna od onih simpatičnih devojaka iz „šezdesetih” što su pevušile iza Nine.

Tim SYMPHONIX INTERNATIONAL je radio do sada na mnogim projektima, a na Pesmi Evrovizije su ostvarili značajne uspehe i bili deo tima koji je 2014. godine pobedio na takmičenju s Končitom Vurst i pesmom Rise like a Phoenix. Autorski su tim numere If love was a crime, s kojom je Bugarska prošle godine osvojila 4. mesto, a pored srpske pesme, ove godine su uradili i numeru Dance alone s kojom će se u Kijevu predstaviti Makedonija.

Tokom godina radili su zajedno ili odvojeno na mnogim albumima i sarađivali sa umetnicima kao što su Keli Klarkson, Džon Ledžend, Kajli Minog, Lejdi Gaga, grupe „Jonas Brothers” i „Tokio Hotel”, zatim Meri Džej Blajdž, Armin Van Buren, Končita Vurst, „Jamiroquai” i drugi.

Predstavnica Srbije nastupiće u drugom polufinalu 11. maja, a RTS će sve tri takmičarske večeri emitovati u direktnom prenosu.

Oznake

20 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Baš to, došli smo do apsurda, u kome bi pesme mogle i žrebanjem da se raspoređuju kojoj će zemlji da pripadnu. Možda Azerbejdžan jednom i izgubi titulu švedske kolonije.

 • Glasati po svaku cenu za pesmu iz svoje zemlje, ja negde doživljavam i kao nepoštenje, tj.puko prebrojavanje koliko nas gde ima i da li smo disciplinovaniji od drugih dijaspora. Ja lično nikada ne bih mogao da glasam za pesmu koja mi se ne sviđa i tu ne pravim razliku čija je.
  Takođe, da ove godine postoji makar jedna pesma na srpsko-hrvatskom, pa čak i makedonskom i da ima ikakvo obeležje prostora sa koga dolazi, mislim da bi se dijaspora mahom okrenula toj pesmi. Ovako…

 • Koliko god bila hvaljena, moram priznati da sam uvijek gajio određene rezerve prema našem prošlogodišnjem predstavniku, pjesmi “Lighthouse”. S pjesmom u kojoj ništa nije bilo hrvatsko (engleski jezik, strani autori, etno prizvuk koji je bio sve drugo nego hrvatski) nikad se nisam uspio u potpunosti poistovjetiti, doživjeti je kao predstavnika moje zemlje.
  Mislim da ove godine isti taj problem postoji vezano za srpsku pjesmu (ona bi vrlo lako mogla predstavljati i Azerbejdžan, a azerbejdžanska Srbiju). Vrlo je moguće da će Srbija i ove godine dobiti 12 bodova od hrvatskog televotinga, ali nitko me ne može uvjeriti da će to biti zato što će se prosječnom hrvatskom gledatelju baš srpska pjesma osobito svidjeti između svih ponuđenih.

 • Ne kapiram ovoliku količinu negativnih komentara, meni je lično super ovaj elektro pop žanr bez obzira što je dominantan u većini pesama, na kraju krajeva na ESC se uvak provlači neki trend kao što je to bio slučaj sa etno motivima. Iskreno se nadam da smo zurle i tambure zauvek ostavili sa Jokimovićem. Pevačica je odlična i vidi se da se ozbiljno bavi muzikom, neka ekstravaganca tipa Niki Minaj bila bi sigurno lakše pamtljiva ali tako nešto se već dalo izabrati iz Grandovog obora. A što se dijaspore tiče, ja sam deo iste i naravno da ću glasati za svoju zemlju kao što će učiniti i svi ostali kojima pesma sigurno neće biti po ukusu, hejteri su nekako rezervisani za maticu – Srbiju.

 • Svaka ti čast Nidžo! Naizad je neko imao hrabrosti, da napiše ono, što svako zna, a ne sme (ovde) da kaže, jer će doživeti hajku, mobbing, lov na veštice … Tijana nije da nema “harizmu” – ona nema ni “H”, od “harizme”.

  Ona je sigurno fina devojka, sa kojom bih rado na neki kapućino, ali ona brate nema X faktor, ili, što bi amerikanac rekao, “star quality”! Zamisli ti neku drugu pevačicu, na toj ptičijoj ljuljašci – sve je jasno! Zvezda mora da ispuni širok spektar osobina. Dobar glas nije dovoljan.

  Tijana je prateći vokal i ništa drugo. Klubska pevačica, kao svaka druga. Ima razloga, zašto nije napravila karijeru, u Srbiji … a to zasigurno nije to, što nije htela da peva narodnjake ili turbo-folk.

  Hajde, što je Symphonix International (čiji se sastav povremeno menja) napisao čak tri numere (da ne kažem “pesme”), ali šta je sa činjenicom, da 70% takmičarskih pesama imaju švedskog uticaja (kompozitor, tekstopisac ili aranžer)?! No … Jovan Radomir je, svoje vreme, već rekao, da Evrovizija postaje “legija stranaca”.

 • Dakle i Bugarska ima iste autore kao i mi i Makedonci! Alal nam vera. Izem ti slogan Evrovizije. Ovo postaje apsurdno!! Znači, ovo je planeta nesposobnih koji moraju da plate 10 švedskih i prošvedskih ekipa da nešto sklepaju

 • Pokušaću da se ostavim motiva u koje ne mogu da proniknem i ideje vodilje RTS-a da se ovako spiska keš.

  Dakle, pesma ima neki nepretenciozni letnji potencijal, da bude jedna u nizu onih koje se puštaju tamo na nekom moru, gde nam je inače sve potaman i lepo, i da kao takva uopšte ne zasmeta (da li je to bio cilj?). Naravno, pričam o nekom budućem remiksu pesme, koji bi mogao da joj udahne postevrovizijski život. Lično, očekivao sam malo moćniju produkciju, prosto imam utisak da bi ovde moralo još da se doradi nešto. Takođe, Tijanin glas je veoma ispeglan, tako da nema one karakteristične raspuklosti, koja je i razlikuje od drugih. Sve u svemu, pitam se zašto bi tamo neko u nekoj zamlji odlučio da pošalje glas baš nama, šta je to što nas odvaja? Nemam odgovor, za sada. Pesma, kao mnoge druge, na prvo slušanje (a mnogi tako glasaju) ne ostaje ništa naročito, pevačica je ok, ali ok su i skoro sve druge, a ovo nije pesma u kojoj može da “razbije”, ne nosi nikakvu prepoznatljivost, o originalnosti ni govora. Uz sve to, hajde da budem jeretik, Tijana nema ni harizmu! Dijaspora (prema kojoj ne bih nikada krojio pesme, ali je evidentan faktor), nema sa čime da se identifikuje i sumnjam da će odatle stići očekivana podrška.

  Dobro, ako je trajno shvaćeno da je Graja prošlost, da ako hoćeš moderno, onda ne angažuješ joksimovića, nije mala stvar…za velike pare, pa još i naše.

  E sada, šta bismo hteli i preko toga? Ne očekuj kreativnost i svežinu ideja, ako angažuješ ekipe za štancovanje evrovizijskih ” to tako treba” pesama. I njihovih reciklaža, da se ništa ne baci, jer uvek ima ko da plati, da ne bi ispao glup u društvu. Oni za velike pare odrađuju narudžbine budalama koje seku i sputavaju domaću kreativnost. Uništava se jedina prilika da se bilo ko od malo nam poznatih ili nepoznatih izvođača i stvaralaca izvuče iz senke i dobije šansu da iskaže svoju autentičnost, originalnost, način muzičkog razmišljanja. Pa da je sreća da između različitih muzičkih ideja biramo pesmu koja će da ide dalje. “Tri boje zvuka” su na istoj toj RTS, koja sa druge strane, kroz evrovizijsku priču ulazi u isti krug sa većinom davno pokleklih. Misiija javnog servisa bi morala, ne da bude drugačija, nego za početak da uopšte postoji.

 • Glas Jane je mnogo vise obradjen i verovatno ce mnogi koji sada velicaju makedonsku pesmu biti razocarani kada cuju tu pesmu live na probama a posle u polufinalu i eventualno finalu, jer ne verujem da ce Jana zvucati ni priblizno kao u spotu a jos ako ima i plesnu koreografiju kao u spotu bice cupavo. Isto tako ce se mnoig iznenadit za mnoge pevace koji su intereno odbrani tj sam poslat spot a nikada ih nismo culi live do tada sa evrovizijskom pesmom. Evo meni je npr Amina ocajna uzivo a u spotu je sve super i ljudi pisu pozitivne komentare jer su samo gledali spot gde ona peva ko slavuj a uzivo je to daleko od slavuja.

 • Evo (prevod) šta, ESC kritičar, Oliver Rau, u svom tekstu “Birds are falling from the Skies”, kaže, koji je, pre objavljivanja pesme, imao samo reči hvale, za Tijanu i njen glas (preneo sam vam te vesti):

  “[…] ta se, kao što sada već znamo, zove “In too deep”, švedsko-bugarske produkcije, koja je bila odgovorna i za Poli Genovin “If love is a crime” (→ BG 2016), i pokazala se, za razliku od dotične pesme, kao nevažno rominjajuća albumska up-tempo numera, bez ikakvog muzičkog ili vokalnog vrhunca. Tijanin, uz pomoć autotjuna ispeglan, izmenjljiv, glas, lebdi sladunjavo iznad, na trenutke, sferične numere, uz koju se može nežno zacupkati, ali ipak nije u stanju da izazove ikakve nalete oduševljenja. U pripadajućem video spotu, iz kojega prvenstveno atletska, kao iz kamena isklesana, polugola, tela, ostaju u pamćenju, se i dalje bledunjavo delujuća pevačica prezentuje kao, u ptičijoj ljuljašci sedeći, tužni papagaj u pvc-bodiju. Sve je to ugodno, ali se ipak čini, kao da se vuče dosta duže od tri minuta i sigurno nije dovoljno za, sa strane srpske televizije, već izfantazirzane, ponovne, evrovizijske pobede.”

  Mislim da je Oliver to jako dobro sagledao!

  U tekst o Makedoniji navodi (slede markantni delovi), kako se “itekako čuje”, da je pesmu radio isti autorski tim”, ali i da je manja zemlja dobila “lepšu kćer”. Kaže da pesma “zrači sa mnogo više životne radosti”, iako spot sa “iscrpljenom, klimakteričnom domaćicom na ofucanoj fotelji, koja se putem virtualne realnosti, vraća u svoju mladost, sugeriše nešto drugo”, jer, “tu gde ‘In too deep’ jako plitko i besciljno rominja, ‘Dance alone’ može da boduje sa prilično pitkim refrenom i zamahom”. I on takođe spominje Janin “izobličem glas”, koji ga podseća na “elektro heroine, kao Anne Clark i Beth Ditto”, i da uspeva da unese poseban fler u numeru. Međutim navodi, kako pesma “gubi snagu, na zadnjih par metara, kao neki stimulans, čije je dejsto prerano isčezulo”. Tako da pesma “ostavlja nezadovoljavajući osećaj, iako balkanski duel lako dobija”.

 • Mislim da je problem u nama, previše smo ispirali mozak tizerom pa nam je sad čudno da postoji nešto sem njega u pesmi :,D

 • To je tačno, mada, ako je RTS već dao toliko para na pesmu, možda su dali nešto i za žiri? Šteta da propadnu uložene pare :^D

 • Moram da priznam očekivao sam totalno drugi tip pesme nakon onog teaser-a…pesma jeste dobra ali se ne izdvaja i zato bi je trebalo nadograditi do odlaska u Kijev.Tijana naravno je sjajno otpevala.

 • Citam komentare na drugim sajtovima kao bugari, makedonici odbili ovu pesmu pa kompozitori uvali RTS . Ako se poredi sa makedonskom pesmom , ona tacno brze ulazi u usi (a to je prednost kod glasanja gledaoca) a ako se gleda muzicki i tekstulano mislim da je nasa jaca u tom pogledu (to je prednost kod glasanja zirija) i mislim da ce Jana imati probelma vise da zvuci kao sa video uzivou u Kijevu nego nasa Tijana. Ne znam ili mi se Cni da kod makedonskog spota ko da je malo Janin glas obradjen sve do refrena nekako bas nestvarno zvuci dobro a onda od refrene gde u spotu igra sa onim tipom ko da je njen pravi neobradjeni glas.

 • Uporedi sada pošteno, našu pesmu, sa onom iz švedske i sve će ti biti kristalno jasno.

  Obe su dobre – nema sumnje. No, razlika je u tome, da je švedska pesma catchy i hitična, a naša to nije. ESC je festival, gde pesma mora imati taj catchy momenat, kako bi uopšte bila primećena i zapamćena u moru raznoraznih pesama.

  Tijanina pesma me malo podseća na “Warrior”, iz 2015. godine. Iako je pesma Nine Sublatti bila mnogo hitičnija, nije se dobro plasirala (11. mesto). Okej, Gruzija nije Srbija ;), to znamo (dijaspora, komšije …), ali … ne znam … očekivao sam mnogo bolju pesmu, tako da sam malo razočaran.

  Komentari stranaca, na YouTube-u, su međutim dobri. Jedino hrvati, na Eurosong.hr, pesmu komentarišu mlako.

 • daj prepravite pesmu i dodajte etno motive sa tizera ,mislim one backvokale zenske. imate vremena. citajte kom sa yt.

 • U podrsku zirija ne sumnjamo jer se ziri prema nama zaista lepo pokazao prosle godine sa Sanjom i sa Dunjom na Decijoj Evroviziji 🙂

 • Čuj pametnog evropljanina iz Beograda koji nije čuo za Niš, Pirot, Leskovac, Vranje… Azijski elementi? 😀 To što si evropljanin manje više, al’ si skroz prso. Brate, to su naši etno elementi, ne prodaj naše nasleđe nekim tamo azijatima. Pesma je kul, možemo da postignemo top 10, možda čak i pobeda ako budemo imali podršku žirija. Pozdrav i sve najbolje :^)

 • Jako sramotno a i uvredljivo mogli ste barem da se malo potrudite da ne zvuči kao svaka druga glupost koja se vrti na radiju ipak je to evropsko takmičenje!!!

 • Potpuno se slažem!

  Nije loše, ali nisam toliko oduševljen, kao kod Makedonije, Belgije, Francuske, Azerbejdžana i Australije.

  Pesma mi nije dovoljno catchy, kao na primer makedonska, koja je već na prvo slušanje mrak!

  Spot me takođe nije impresionirao … akrobati se valjaju po patosu, vrte se, oko visećih čaršava, hula-hoop ljuljaška, sirena sa biserima, velovima, konopcima … koja inovacija. Bridž, sa azijskim elementima, mi nije loš, ali mi nije jasno, kakve on veze ima sa nama.

  Tijana je pesmu dobro otpevala i mislim da imamo potencijala za dobar plasman, jer se RTS uvek potrudio, za dobar stejdž performans … međutim, ne mogu da lažem, kako sam, kao, oduševljen, jer nisam.

 • Jako dobra i pesma i spot! Isrekno nije mi ostavila onaj “wow” utisak ali smatram da ima potencijala za dobar plasman! Srecno Tijana! 😀