AKTUELNO

Nacionalna finala večeras u Litvaniji, Norveškoj, Švedskoj i na Islandu

I današnji dan, poput jučerašnjeg, biti prilično napet pošto će u centru pažnje biti baltičko-skandinavska kombinacija. I to sve zahvaljujući tome što će svoje predstavnike izabrati Litvanija, Švedska, Norveška i Island. Opširnije o njihovim izborima čitajte u našim izdvojenim tekstovima:

Litvanija 2017: Iščekujući pobednika

Island 2017: Iščekujući pobednika

Norveška 2017: Iščekujući pobednika

Švedska 2017: Iščekujući pobednika

U nastavku teksta možete naći i ne baš toliko značajne informacije iz Mađarske, Azerbejdžana, Portugala, Francuske, Velike Britanije, Švajcarske i Malte.

Najavljene prezentacije francuske, britanske i švajcarske pesme

Ovogodišnja francuska predstavnica Alma je ranije najavila da će pesma Requiem za potrebe evrovizijske scene biti prerađena, a sada je u javnosti izašao i isečak nove, bilngvalne, francusko-engleske verzije. U odnosu na ono što smo čuli pre mesec dana, instrumentalni deo je nadograđen, a jedan refren je preveden na engleski.

Na usavršavanje je svoju pesmu poslao još jedan izvođač iz „saveza velikih” – Lusi Džouns iz Ujedinjenog Kraljevstva. Nova verzija njene pesme Never give up on you, koju autorski potpisuje evrovizijska pobednica iz 2013. Emeli De Forest, uz prateći spot biće prikazana večeras od 18 h po našem vremenu, a na oficijelnoj Bi-Bi-Sijevoj evrovizijskoj stranici na društvenim mrežama je objavljen i teaser spota u kom se najavljene izmene u pesmi itekako primećuju.

U nedelju će evrovizijsku verziju svoje pesme Apollo predstaviti ovogodišnji švajcarski predstavnici, grupa „Timebelle”. Premijera nove verzije uz spot je zakazana tog dana za pola deset ujutru. U prethodnom periodu su članovi sastava boravili u Stokholmu, gde su radili na doradi i produkcijskom unapređenju pesme, a nedavno su bili i na prijemu kod rumunskog ambasadora u Švajcarskoj, budući da su članovi sastava Rumuni.

Klaudija Fanijelo predstavila spot za Breathlessly

Klaudija Fanijelo je zahvaljujući glasovima publike odnela pobedu na malteškom nacionalnom izboru 18. februara, a po ugledu na ranije predstavnike, i ona je svoju takmičarsku pesmu Breathlessly rešila da kruniše spotom. Spot je sniman u Rimu i u centru pažnje se nalazi jedan ljubavni par čija je priča njihovog razlaza oslikana kroz vraćanje vremena unazad.

Portugalija spremna za 2018

Direktor programa portugalskog javnog servisa RTP Danijel Deuzdado je u intervjuu za sajt ESCportugal.pt izjavio da je Portugalija već potvrdila učešće i u 2018. godini, te da će Festival da Canção i naredne sezone biti način odabira predstavnika, dodavši i da je zadovoljan prijemom ovogodišnjeg takmičenja kod publike. O formatu je još rano govoriti.

Nisu oni jedini koji su već rezervisali učešće i u narednoj 2018. godini. To su ranije učinili i Litvanija, i očekivano – Norveška i Finska.

Fredi u mađarskom komentatorskom timu

Ono što je zajedničko prošlogodišnjim učesnicima Amiru iz Francuske i Frediju iz Mađarske je to što će obojica ići ponovo na Evroviziju kao deo delegacije, ali ovaj put u svojstvu komentatora takmičenja za svoje zemlje.

Gundel-Takač Gabor, koji je komentarisao devet izdanja takmičenja za Pesmu Evrovizije za Mađarsku (1998, 2007, 2009, 2011–2016) ove godine se povlači s te pozicije, a zameniće ga jedno od popularnih mladih TV lica Ratonji Kristina koja je ove godine vodila polufinalna nadmetanja izbornog festivala A Dal. Ona i Fredi će komentarisati sve tri večeri takmičenja u Kijevu.

Jučerašnji dan su obeležile objave tri evrovizijske pesme. Za razliku od predstavnika Makedonije i Crne Gore, Irci su svoju kompoziciju za Brendana Marija izbacili bez ikakve prethodne najave. O pesmama Slavka Kalezića, Jane Burčeske i Brendana Marija čitajte u izdvojenim tekstovima:

Konačno i Irci predstavili pesmu! (VIDEO)

Poslušajte crnogorsku pesmu za Kijev (VIDEO)

Jana Burčeska nastupa s numerom „Dance alone” (VIDEO)

Pogledajte i:

Švajcarska, Malta, Danska, Austrija i Rumunija znaju šta će u narednoj sezoni

U ovom izdanju „evrovizijskog potpurija” pripremili smo informacije o nacionalnim izborima za sezonu 2018. Šta …