AKTUELNO

U iščekivanju pesama iz Makedonije i Crne Gore…

Balkan u fokusu! Evrovizijske pesme Crne Gore i Makedonije večeras će premijerno biti izvedene, dok su Albanci i Bugari najavili prezentaciju svojih za 12. i 13. mart.

Slovenac Omar Naber biće sam na sceni u Kijevu, jermenska pesma čuće se tek 18. marta, a nema sumnje da će velika pažnja biti uprta na Rusiju i odgovor na hamletovsko pitanje „Biti ili ne biti” – ali u Kijevu.

Imri Ziv je predstavio pesmu I feel alive (Osećam se živo) s kojom će predstavljati Izrael na Pesmi Evrovizije u Ukrajini. Jednu od retkih pesama koja će vas poterati na mrdanje možete čuti u tekstu:

Imri Ziv predstavio evrovizijsku pesmu!

Makedonci i Crnogorci prezentuju svoje muzičke adute

Predstavnici Makedonije i Crne Gore, Jana Burčeska i Slavko Kalezić, predstaviće večeras svoje evrovizijske numere.

Promocija pesme Space s kojom će se predstaviti crnogorski pevač Slavko Kalezić, održaće se na Imanju Knjaz, u 18 sati. Javnost će imati priliku da čuje numeru i pogleda video-spot. Autor muzike i teksta je Momčilo Zeković, dok je aranžman rađen u Švedskoj. Reditelj spota je Dejan Milićević.

Predstavljanje evrovizijske kompozicije TV gledaoci će moći da pogledaju na RTCG 1 od 22.15 h na sajtu RTCG.me.

Ovogodišnja makedonska predstavnica Jana Burčeska će svoju pesmu za KIjev predstaviti u specijalnom izdanju muzičke emisije „Stisni plej” na prvom programu Makedonske radio-televizije, s početkom u 20.15.

Tom prilikom biće predstavljen prateći spot te će publika imati prilike da upozna autorski tim i ljude koji će biti zaduženi za celokupnu promociju i pripremu Janinog nastupa u Kijevu. Voditeljka emisije će biti Aleksandra Jovanovska koja je odgovorna za odnose sa javnošću u makedonskoj delegaciji.

Emisiju „Stisni plej” možete ispratiti na sajtu Play.MRT.com.mk.

Omar Naber sam na sceni

Slovenački predstavnik Omar Naber neće imati nikakav spektakularan nastup u Kijevu. On je kratkom intervju za RTV Slovenije otkrio da njegova numera On my own govori o usamljenosti i da bi bilo kakvi plesači u pozadini narušili „intimnost” kompozicije, a njegovo izvođenje bi „obezvrednili”.

Omar je i na pređašnjem takmičenju u Kijevu 2005, kada se predstavljao s numerom Stop, bio sam na sceni, uz izuzetak podrške jednog ženskog pratećeg vokala.

Najavljene prezentacije jermenske, bugarske i albanske pesme

Predstavnica Jermenije Arcvik predstaviće se pesmom Fly with me, saopštila je nacionalna TV mreža te zemlje. Kompozitori pesme su Lilit i Levon Navasardjan koji su već radili evrovizijske numere za Arama Mp3 2014, Ivetu 2016. i Miku 2015. na Dečjoj Evroviziji. Tekstopisci su Avet Barsegjan i David Cerunjan.

Javnost će Fly with me premijerno čuti tek 18. februara, a kako je navedeno u saopštenju, reč je o pesmi koja je inspirisana sloganom Celebrate Diversitiy pa se mogu očekivati tradicionalni, etno-elementi, ne samo iz Jermenije, već i s drugih kontinenata.

Bugarska će predstavnika i pesmu za Kijev otkriti u ponedeljak, 13. marta. Selekciona komisija je ranije broj mogućih potencijalnih evrovizijskih pesama s pet svela na tri, a dati su i stilski opisi tih numera uz napomenu da su sve tri kompozicije u modernom aranžmanu:

  • prva pesma – klupska r’n’b numera sa jakim bitom pogodna za žurke;
  • druga pesma – moćna pop balada koja nosi mračnu atmosferu sa sobom, značajna za visok plasman;
  • treća pesma – srednjeg, umerenog tempa, nosi veoma moćan bit.

Od tri pesme, dve su kompletno otpevane na engleskom. Pojedini tabloidi pisali su da će predstavnik Bugarske biti mladi 17-godišnji pevač Kristijan Kostov koji je dobio prednost ispred isto tako mlade pevačice Geri-Nikol koja je favorit fanova. Kristijan je, kao i mnogi ovogodišnji evrovizijski učesnici, karijeru započeo preko učešća u takmičenjima za mlade talente – najpre u ruskoj verziji šoua The Voice Kids 2014. godine, a potom je prošle godine učestvovao u bugarskom X Factoru, gde je stigao do drugog mesta. Zbog svojih godina je stekao reputaciju „Džastina Bibera sa Balkana”.

I dalje smo na Balkanu. Iako je Albanija predstanicu i pesmu izabrala još krajem decembra na čuvenom „Festivalu pesama”, prezentacija evrovizijske verzije pobedničke kompozicije Botë (Svet) najavljena je za 12. mart. Kako je to već običaj, kada su Albanci u pitanju, nova verzija je skraćena na evrovizijska tri minuta, a i preprevana je na engleski, pa numeru sada nosi naziv World.

Neizvesno učešće u Rusije

To svakako možda i nije novost, ali jeste da evrovizijska delegacija ruskog Kanala 1, koja je ove godine zadužena za selekciju izvođača i pesme, neće prisustvovati sastanku šefova delegacija u Kijevu 13. i 14. marta. To je obznanio novi portparol za Evroviziju 2017. Pavlo Šilko.

Ako Rusija do naznačenog roka (13. mart) ne objavi i ne prijavi ime svog kandidata, to bi moglo da znači da se neće ni takmičiti u Kijevu, što bi ostavilo finansijsku posledicu na Kanal 1 koji bi morao da plati 100% kotizaciju za učešće. EBU taj vid kazne uvodi u slučajevima kada zemlje odluče da se povuku nakon zvaničnog roka za prijavu za učešće.

Snimljen spot za Do it for your lover

Promotivni video-spot za pesmu Do it for your lover konačno je objavljen. Španski predstavnik Manel Navaro, zajedno sa svojim timom, snimao je kadrove na atraktivnoj lokaciji – na prelepom ostrvu Tenerife. Zeleni pejzaži, planine, plaže, živopisne kuće – motivi su koji su prikazani u spotu.

Režiser spota je Mauri D. Galijano.

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …