AKTUELNO

Večeras premijera pesme iz Izraela. Na Islandu svi pevaju na engleskom

Poslednja evrovizijska sedmica nacionalnih izbora privodi se kraju, pa gotovo svakog dana javnost saznaje nove pesme kandidata za ovogodišnje takmičenje u Kijevu.

Belgija je objavila vrlo zanimljivu pesmu City lights, koju možete čuti klikom na donji link. Večeras je na redu predstavljanje izraelske numere, a već sutra pažnja se usmerava na Balkan.

Ostale evrovizijske vesti koje su obeležile dan za nama stižu sa Islanda, iz Španije, Moldavije, Ukrajine i San Marina.

Belgijanci predstavili pesmu „City lights” (VIDEO)

Večeras premijera pesme I feel alive

Izrael će večeras prezentovati pesmu I feel alive koju će u Kijevu otpevati Imri Ziv. Premijera evrovizijske kompozicije i video-spota zakazana je za 20.00 časova na prvom programu nacionalne TV kuće.

Specijalna komisija nacionalnog emitera IBA interno je izabrala pesmu za Imrija, a njeni autori su Dolev Ram i Pen Hazut.

Imri Ziv je pobedio u popularnom takmičenju za talente HaKochav Haba (Sledeća zvezda), čime je stekao pravo da kao 40. predstavnik Izraela peva pod zastavom svoje države na 62. Evroviziji.

Određen redosled nastupanja u finalu

Nacionalno finale na Islandu Söngvakeppnin održaće se u subotu 11. marta. U konkurenciji je sedam takmičara koji su mesto u finalu izborili kroz dva polufinala.

Prvi put u istoriji ovog takmičenja, sve numere biće izvedene na engleskom jeziku. Podsetimo da su prema propozicijama sve pesme prilikom prijave na konkurs morale da budu na islandskom jeziku, a tako su izvedene i u polufinalima, međutim finalisti moraju da svoje pesme otpevaju na jeziku na kojem bi bile izvedene na Pesmi Evrovizije.

Tako će se u finalu čuti sledećih sedam kompozicija, prema redosledu izvođenja:

  1. Aron Hanes | Tonight (Nótt)
  2. Artnar Jounson i Rakel Paudlsdoutir | Again (Til mín)
  3. Aron Brink | Hypnotized (Þú hefur dáleitt mig)
  4. Hildur Kristin Stefaunsdoutir | Bammbaramm
  5. Ef Runar Runarson | Make your way back home (Mér við hlíð)
  6. Svala Bjergvinsdoutir | Paper (Ég veit það)
  7. Dadi Frejr Pjeturson | Is this love? (Hvad með það?)

Sve takmičarske pesme možete čuti na stranici: RUV.is

Hans Panekauke režira nastup Manela Navara

Poznati belgijski režiser Hans Panekauke biće umetnički direktor nastupa Manela Navara, predstavnika Španije. Belgijanac je najavio da će ključ u osmišljavanju i režiranju nastupa biti „radost”. On je pojasnio da Manelov performans mora biti takav da „kupi” gledaoce radošću.

Inače, Hans Panekauke ima značajno veliko i uspešno evrovizijsko iskustvo. Od 2014. do 2016. bio je umetnički direktor nastupa holandskih predstavnika (The Common Linnets, Trajntje Osterhojs i Bob Dauve).

Sergej Proskurnja zvanično imenovan za kreativnog direktora Evrosonga 2017

Kreativni direktor ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije biće Sergej Proskurnja, poznati režiser pozorišnih predstava i masovnih dešavanja u Ukrajini, potvrdili su organizatori.

Njegov zadatak biće da osmisli kreativni koncept i umetničku prezentaciju sledećih događaja: Red Carpet & Opening Ceremony, Eurovillage, Euro Club i Afterparty. Takođe će biti odgovoran za kooridnaciju javnih događaja koji će se održati širom grada za vreme takmičenja.

U njegova najznačajnija dela se ubrajaju oratorijum „Bog s nama” posvećen sećanju na nebeski sto i ukrajinske vojnike, održan u avgustu 2014, a režirao je i proslavu Dana zaštitnika Ukrajine u oktobru prošle godine, kao i koncert povodom 25 godina nezavisnosti Ukrajine „Rođeni slobodni”. Učestvovao je u razvoju sve-ukrajinskog festivala „Crvena ruta” i jedan je od osnivača pozorišnog festivala „Zlatni lav” u Lavovu.

„Sunstroke Project” na baltičkoj turneji

Moldavski predstavnici iz grupe „Sunstroke Project” započeli su ozbiljnu promotivnu kampanju svoje evrovizije pesme Hey mamma.

Nakon gostovanja u finalu rumunskog i grčkog nacionalnog izbora proteklog vikenda, članovi grupe otputovali su u Estoniju, gde u glavnom gradu Talinu provode tri dana – 8, 9. i 10. mart. U subotu 11. marta putuju u Litvaniju, pa iako nema zvanične potvrde, očekuje se da nastupe i u revijalnom delu finalnog programa u toj zemlji, koji se održava u Klajpedi.

EBU odbio predlog San Marina

EBU je zvanično odbio predlog San Marina o promeni sistema glasanja publike, tj. televoutinga. Naime, televizija San Marina već godinama unazad muku muči jer nije u mogućnosti da dostavi glasove publike budući da koristi infrastrukturu telefonije italijanskih operatera.

Do prošle godine dostavljali su samo glasove žirija, a prošle godine su glasovi publike bili formirani na osnovu određenog broja televouting rezultata iz pojedinih zemalja, prema posebnom algoritmu. Zanimljivo, TV San Marina nikad nije saznala iz kojih zemalja su korišćeni rezultati telefonskog glasanja.

Stoga su čelnici San Marino RTV predložili da im se omogući formiranje statistički reprezentativnog uzorka javnog mnjenja koje bi gledalo dva od tri evrovizijska šoua i glasalo putem veba u naznačenom periodu za glasanje. Njihovi glasovi bi se potom regularno udružili s glasovima žirija.

Ovaj predlog je EBU odbio, navodeći da takav način uskraćuje sve druge gledaoce koji ne bi bili uključeni u proces glasanja.

Pogledajte i:

EBU oštro kaznio Ukrajinu zbog Evrosonga

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da je finansijski kaznila ukrajinski javni servis NSTU zbog ozbiljnih …