AKTUELNO

Makedonija predstavlja pesmu 10. marta. San Marino spremio duet

Redakcija sajta za početak želi svim damama srećan 8. mart. U ovom izdanju „evrovizijskog potpurija”, rađenog na zaista poseban dan, u fokusu su se našli Australija i Češka koji su objavili pesme svojih predstavnika: Martine Barte i Ajzaje Fajerbrejsa. Opširnije o njima čitajte u zasebnim tekstovima:

Malo džeza i soula. Poslušajte češku evrovizijsku pesmu „My turn” (AUDIO)

U nastavku pročitajte informacije koje dolaze iz raznih krajeva Evrope.

Blanš peva City lights

Belgijska predstavnica Blanš pevaće u Kijevu numeru pod nazivom City lights. Zvanična prezentacija očekuje se tokom dana, ali je deo pesme već objavljen. Na nekim muzičkim digitalnim platformama, poput „Spotifaja”, može se čuti i cela pesma.

Blanš je City lights zajedno napisala s Pjerom Dumulinom, glavnim vokalom belgijskog benda „Rosko”.

Prezentacija makedonske pesme 10. marta

Ovogodišnja makedonska predstavnica Jana Burčeska je prvi makedonski predstavnik, tačnije predstavnica još od 2011. godine koja je nepoznata publici na području ostalih bivših jugoslovenskih republika. Svoju takmičarsku pesmu će predstaviti na isti dan kada i crnogorski predstavnik, i to u petak 10. marta u specijalnom izdanju muzičke emisije „Stisni plej” na prvom programu Makedonske radio-televizije, s početkom u 20.15.

Tom prilikom biće predstavljen prateći spot te će publika imati prilike da upozna autorski tim i ljude koji će biti zaduženi za celokupnu promociju i pripremu Janinog nastupa u Kijevu. Voditeljka emisije će biti Aleksandra Jovanovska koja je odgovorna za odnose sa javnošću u makedonskoj delegaciji.

San Marino – o duetu za Kijev i još ponečem

Oni koji su pomislili da će San Marino odustati, prevarili su se , jer se ova mikro-država nimalo ne predaje.

Direktor nacionalne radio-televizije Karlo Romeo je u intervjuu za sajt Eurofestival otkrio da je ovosezonski izbor za predstavnika bio zaista složen, ali da je delegacija na kraju odlučila da ove godine pod njihovom zastavom nastupi duet sačinjen od jednog izvođača iz San Marina i jednog inostranog izvođača, te da će u toku nedelje biti otkrivena njihova imena i takmičarska pesma. Dodao je i da će duetsku kombinaciju sačinjavati imena za koje se do sada tvrdilo da su nespojiva kombinacija.

Veliki problem za ovu zemlju, zbog kojeg su bili na pragu odustajanja, bio je i način glasanja koji je prema malim državama bio nepravedan jer nisu mogli dostaviti 100% svoje glasove. Čak je i SMRTV vršio simulaciju televoutinga sa specijalnom komisijom, poslavši svoj predlog čelnicima EBU, ali do danas, prema rečima Karla Romea, nisu uspeli da dobiju odgovor o ovom predlogu koji je prema njegovim rečima sasvim razuman, da bi se na taj način prekinula neka vrsta glupe i začarane diskriminacije protiv San Marina. Žalio se čelnicima i na činjenicu da je udvostručena kotizacija manjih država, te je naveo da će posle takmičenja u Kijevu biti preispitana budućnost daljeg prisustva ove mikro-mediteranske zemlje pod ovakvim uslovima.

Komentatorski tim za San Marino će sačinjavati Lija Florio i Điđi Restivo.

Dok u grčkoj opada interesovanje, ono u Portugaliji raste

Već smo spomenuli da nije tajna da interesovanje publike i medija za Evroviziju u nekim državama polako opada. Iako se o takvoj odluci ne izjašnjavaju javno, ipak se to vidi. Posle Rumunije, s niskom gledanošću se suočio i grčki javni servis ERT koji je objavio podatak da je emisija u kojoj se birala pesma za ranije izabranu predstavnicu Demi zabeležila gledanost od 6,6 %, što je najniža gledanost manjih grčkih nacionalnih finala još od 2012. godine.

U Portugaliji je bio sasvim suprotan slučaj; finalno veče Festival da Canção je u nedelju 5. marta bio najgledaniji sadržaj na kanalima javnog servisa RTP. Pratilo ga je oko 684.000 gledalaca, s rejtingom od 7,1 % uz postignut šer od 17,9 %.

Novi učesnici promotivnih evrovizijskih koncerata

Prvi veliki promotivni evrovizijski koncert će biti održan u Rigi 25. marta. Dok se očekuju prijave evrovizijskih učesnika iz drugih zemalja, organizatori su objavili i prve učesnike ovog koncerta – samo veče će otvoriti prošlogodišnji letonski predstavnik Jusc, dok će u toku programa nastupiti i ovogodišnji predstavnici, grupa „Triana Park”, kao i evrovizijska pobednica iz 2004. Ruslana, koja je ranije zakazala i pojavljivanje na evrovizijskom koncertu u Londonu. Voditelj programa će biti Roberto Meloni koji je i sam imao evrovizijskog iskustva pevajući za Letoniju dve godine zaredom – 2007. kao član grupe „Bonaparti.lv” i 2008. kao deo grupe „Pirates of the Sea”.

S druge strane, Amsterdam i London iza sebe imaju već priličan broj učesnika (po 13 zvanično potvrđenih do sada), a ta lista je u tim gradovima postala u ovom trenutku bogatija za albansku predstavnicu Linditu. Slavko Kalezić je ranije potvrdio pojavljivanja na koncertima u Madridu i Amsterdamu, a svoju pesmu Space će promovisati i u Londonu.

Ranije smo pisali o tome da će Kasja Moš nastupiti na londonskom i amsterdamskom koncertu, a praviće i društvo spomenutom Slavku Kaleziću i headlineru večeri Manelu Navaru na evrovizijskom koncertu u Madridu.

Frančesko Gabani je posle Amsterdama i Londona u listu promotivnih aktivnosti upisao i Moskvu, a za koncert u Moskvi 21. aprila su učešće potvrdili i Manel Navaro, francuska predstavnica Alma, nemačka predstavnica Levina i Lusi Džouns iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …