AKTUELNO

Dovršeno snimanje srpske pesme. Numera „Prefect life” na udarima zbog plagiranja

Polovinu evrovizijskih takmičarskih pesama smo imali priliku da čujemo do sad, a kako već tradicionalno pravila nalažu, do polovine marta biće poznate i preostale kompozicije koje će se u Kijevu nadmetati za najbolju pesmu Evrope.

Juče je predstavljena i pesma My friend Žaka Houdeka koja će predstavljati Hrvatsku na Pesmi Evrovizije u Kijevu. HRT je interno izabrao Žaka, a više informacija o ovome pročitajte na:

Predstavljena pesma „My friend” (AUDIO)

Dovršeno snimanje evrovizijske pesme

Predstavnica Srbije na Evrosongu u Kijevu Tijana Bogićević objavila je na društvenim mrežama da je snimanje evrovizijske pesme privedeno kraju. Ona nije krila oduševljenje finalnom verzijom te je to podelila na svom nalogu na Tviteru.

Podsetimo, autori ovogodišnje pesme su muzički producenti, kompozitori i osnivači SYMPHONIX INTERNATIONAL: Borislav Milanov, Bo Pešon, Johan Alkenas i Liza An-Mari Linder. Kao autori radili su na mnogim projektima, a na Pesmi Evrovizije su ostvarili značajne uspehe i bili deo tima koji je 2014. godine pobedio na takmičenju s Končitom Vurst i pesmom Rise like a Phoenix. Autorski su tim numere If love was a crime, s kojom je Bugarska prošle godine osvojila 4. mesto.

Umalo skandal

Posle čitave sage o odabiru pesama za grčku predstavnicu Demi i njenih priprema za nacionalno takmičenje, taj dan odluke se konačno približio i znamo da je u pitanju 6. mart. Međutim, 2. marta se na Jutjubu pojavila jedna od pesama – This is love. ERT je razmišljao o tome da diskvalifikuje ovu pesmu, ali je na kraju ona ipak ostala u trci za potencijalnu Grčku pesmu na Evroviziji. Sporni video je uklonjen, a sada je jedino dostupna kraća verzija pesme.

Ne prestaju prozivke o plagiranju

Svake godine se desi da neka evrovizijska pesma bude optužena da je plagijat, a ove godine, za sada, na najžešće osporavanje naišla je pesma Perfect life koju izvodi nemačka predstavnica Levina. Već je pisano i govoreno o tome koliko ova pesma podseća na pesmu Sije i Davida Gete Titanium, a sada se javila i naša kantautorka Aleksandra Kovač i istakla da ova pesma podseća na kompoziciju Young and wild koju je ona komponovala s profesorom Jatijem Durantom za istoimeni film nemačkog režisera Feliksa Maksima Elera.

  • Perfect life 
  • Titanium 
  • Young and wild 

Popularni komentatori nisu više deo evrovizijske priče

Džulija Zemiro i Sem Peng, komentatori Pesme Evrovizije australijskog emitera SBS, oprostili su se od ovog takmičenja. Oni na sebi svojstven način komentarišući, a ponekad i prevodeći reči pesama, vode ovo takmičenje od 2009. godine.

Da podsetimo da će izvođač i pesma koju će na Evroviziji predstavljati Australiju biti obznanjeni 7. marta.

Sara Lašon specijalan gost „Melodija”

Finale najvećeg i najinteresantnijeg nacionalnog takmičenja Melodifestivalen se bliži. Da li ćemo na evrovizijskoj bini u Kijevu ponovo gledadti Loren ili nekog drugog iz Švedske, ostaje da se tek sazna. Ono što je sada izvesno jeste nastup Sare Lašon, švedske i svetske pop zvezde u finalu Melodifestivalena. Ne sumnjamo da nas očekuje pravi spektakl. Ali pre toga, sledi takmičarsko veče „Druga šansa” 4. marta u kome će biti izabrano još dvoje finalista.

Manel Navaro gostuje u Rumuniji

Manel Navaro, predstavnik Španije na ovogodišnjoj Evroviziji, nastupiće u finalu rumunskog nacionalnog takmičenja i izvešće svoju evrovizijsku pesmu Do it for your lover.

Ovaj nastup je u sklopu njegove evrovizijske promotivne turneje, a već je nastupao u finalu ukrajinskog takmičenja. Izvesni su i njegovi nastupi na preevrovizijskim koncertima u Londonu, Amsterdamu i Tel Avivu.

Israel Calling 5. aprila

Preevrovizijski koncert Israel Calling u Tel Avivu biće održan 5. aprila. Ovo je drugo izdanje ovog događaja. Prošle godine je veliki broj evrovizijskih takmičara učestvovao na tom koncertu. Za sada je jedino izvesno učešće Manela Navara, predstavnika Španije, ali naravno, prijave se tek očekuju.

Preevroviziski koncerti održaće se i u Rigi (25. mart), Londonu (2. april), Melkvegu u Amsterdamu (8. april), Madridu (15. april) i Moskvi (21. april).

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …