AKTUELNO

Izrael šalje brzu pesmu u Kijev. Zrinku Tutiću nagrada za životno delo

Do današnjeg dana odabrano je tačno 20 pesama za ovogodišnju Pesmu Evrovizije. I dok željno iščekujemo kakvu će to pesmu naša ovogodišnja predstavnica Tijana Bogićević izvesti u Kijevu, donosimo vam vesti iz dalekog Izraela, Litvanije, Hrvatske i naravno – sa Kipra.

Ovogodišnji predstavnik Kipra je juče predstavio svoju evrovizijsku pesmu koju će izvesti u glavnom gradu Ukrajine. Pesma nosi naziv Gravity (Gravitacija) i veoma se razlikuje od onoga što je ova ostrvska državica slala na Evrosong. Autor pesme je proslavljeni švedski autor – Tomas Gustafson, poznatiji kao Tomas G:son. Više o ovome možete pročitati u kartici ispod.

Evrovizijska pesma Kipra u etru (VIDEO)

U nedelju počinje snimanje zvaničnog spota

Izraelski predstavnik Imri Ziv će u nedelju snimiti spot za svoju evrovizijsku pesmu pod nazivom I feel alive (Osećam se živo).

Imrijev tim se poprilično potrudio za ovaj spot, jer su odlučili da pozovu dobrovoljce koji žele da učestvuju u spotu. Uslovi „kandidature” su da je osoba koja želi da učestvuje u spotu punoletna i da bude slobodna i rasterećena svih obaveza u vremenskom periodu od 10.00 do 16.00 časova. Navodno, tema video-spota će biti velika žurka, što nam govori da pesma verovatno neće biti balada. Ukoliko se i vi nekim slučajem nalazite u Izraelu i želite da učestvujete u Imrijevom evrovizijskom spotu, sve detalje o prijavi možete dobiti putem sledećeg mejla: imrieurovision@gmail.com.

Izraelska pesma će zajedno sa spotom biti predstavljena na prvom kanalu izraelske radio-televizije 9. marta u 20.00 časova. Kompozitori pesme su Dolev Ram i Pen Hazut.

Saša Song se povredio za vreme probe!

Bivši predstavnik Litvanije i ovogodišnji učesnik litvanskog izbora Saša Song se povredio tokom uvežbavanja svog nastupa na jučerašnjoj probi.

Naime, Saša se povredio jer se nije adekvatno zaštitio za vreme izvođenja pesme. On prilikom nastupa izvodi čarobnjački trik ispaljivanja vatrene lopte iz ruke. Juče mu to nije pošlo za rukom, te mu se ista zapalila tokom nastupa. Iako su očevici bili prilično zbunjeni, Saša nimalo nije obraćao pažnju na povredu. Opekotine nisu previše opasne, ali mu je u cilju prevencije povređena ruka previjena.

Samo da podsetimo, ove subote će se u Litvaniji održati pretposlednje takmičarsko veče – polufinale. Ono će iznedriti pet finalista.

Zrinku Tutiću „Porin” za životno delo

Na Splitskoj dodeli nagrada „Porin” među dobitnicima nagrade za životno delo naći će se Zrinko Tutić, istaknuti jugoslovenski, a hrvatski kompozitor koji je zaslužan za mnoge evrovizijske hitove Jugoslavije u prethodnom veku. Pored Tutića, nagrade će biti uručene i akademiku Zoranu Juraniću, kao i jednoj od najstarijih hrvatskih klapa – klapa „Lučica”.

Zrinko Tutić je hrvatski dirigent i kompozitor koji je obeležio kako hrvatsku, tako i celokupnu jugoslovensku muzičku scenu. Prvi put se pojavljuje daleke 1974. godine na Zagrebačkom festivalu, na kojem je Ksenija Erker izvela njegovu pesmu Doći će dan. Sa pesmom Nepoznata, tako ću te zvati je 1977. imao svoj kantautorski debi, a sa pesmom Doris 1981. godine i svoj scenski debi.

Na Evroviziju je poslao čak tri svoje pesme. Prvi put je Doris Dragović otpevala čarobnu kompoziciju Željo moja u norveškom gradu Bergenu 1986. godine, zatim je famozna Tajči sa pesmom Hajde da ludujemo branila boje velike Jugoslavije 1990. godine u Zagrebu, da bi treći put Maja Blagdan 1996. predstavljala tada već samostalnu državu Hrvatsku u Oslu sa maestralnom numerom Sveta ljubav.

Tutić je poznat još kao i pisac scenske muzike, filmske muzike i muzike za decu. Ponosni je nosilac dve nagrade „Zlatne arene”, kao producent potpisuje više od 30 visokotiražnih albuma, a jedan je i od osnivača „Porin” nagrade.

  • Željo moja
  • Hajde da ludujemo
  • Sveta ljubav 

Pogledajte i:

Pravila „Melodifestivalena” ostaju ista. Bugarski predstavnici prigrabili nagrade

Da li vredi počinjati uvod činjenicom da se leti najmanje razmišlja o Evroviziji? I sami …