AKTUELNO

Kiprani večeras predstavljaju „Gravity”. Holanđanke pevaju baladu

Čini se da je ovaj tromesečni period nacionalnih selekcija brzo proleteo, a on se skoro bliži kraju. Običaj interno izabranih predstavnika ranijih godina je bio takav da otprilike u ovo doba predstavljaju svoje takmičarske pesme, a ovakvu uobičajenu praksu su u ovoj sezoni započeli predstavnici Austrije i Hrvatske.

Nejtan Trent je upriličio zvanično predstavljanje svoje pesme Running on air s pratećim spotom, dok je Žak Houdek publici predstavio instrumentalnu verziju svoje kompozicije My friend. U vezi s Hrvatskom, poznatim informacijama dodajemo i to da će emisiju na drugom programu Hrvatskog radija povodom predstavljanja pesme 2. marta s početkom u 14 h kao i prošle godine voditi Zlatko Turkalj.

O ovim temama možete više da pročitate u našim izdvojenim tekstovima:

Zvanično predstavljena austrijska pesma „Running on air”

Poslušajte instrumentalnu verziju pesme „My friend” (AUDIO)

Od ostalih informacija izdvajamo i one iz Grčke, Holandije, Danske, Francuske, Letonije, s Kipra, kao i detalje o zvanično potvrđenom novom takmičenju „Hor godine” i o još jednom novom sponzoru takmičenja u Kijevu.

Objavljeno 30 sekundi pesme Gravity

Danas će sa početkom u 20.00 časova po našem vremenu u okviru dnevnika kiparskog javnog servisa CyBC biti predstavljena pesma Gravity s kojom će se Hovig takmičiti u prvom polufinalu 9. maja, a pred sam izlazak kompozicije je publiku počastio tridesetosekundnim delom pesme koju možete čuti ispod:

Poznati nazivi grčkih pesama

Čim neka zemlja za predstavnika izabere nekog popularnog mladog izvođača, kao što su to Grci učinili s Demi, onda u startu nagoveštava veliki uspeh. Iako pesme publika neće imati prilike da čuje pre 6. marta, grčki nacionalni emiter ERT je objavio nazive takmičarskih pesama koje će biti prezentovane u formi spotova snimanih u Odesi.

Pesme će nositi sledeće nazive: When the morning comes around, Angels i This is love. Tekstove za ove tri numere su na muziku Dimitrisa Kontopulosa pisali Džon Balard i Demina sestra Romi Papadea.

Balada za Holandiju

Detalje o evrovizijskoj kompoziciji za Kijev je objavio i holandski javni emiter AVROTROS. Njihove predstavnice, ženski trio O’3GNE, su u odnosu na Grke svoju evrovizijsku kompoziciju odabrale same od predloženog broja pesama koje su dostavljali brojni kompozitori, pa će je publici predstaviti 3. marta s početkom u 11.30 u specijalnoj emisiji koja će biti emitovana uživo na Jutjubu i Fejsbuku, a čiji će voditelji biti Kornald Mas i Jan Smit.

Sestre Liza, Ejmi i Šeli Vol ne kriju da su nestrpljive te da jedva čekaju dan kada će pesmu predstaviti publici. Ranije je objavljeno da je pesmu napisao njihov otac Rik Vol, a devojke su otkrile i da će njihova pesma biti balada.

Planovi Anje Nisen za nastup i promociju pesme

Anja Nisen je za pobednicu danskog Melodi Grand Prixa izabrana odlukom žirija evrovizijskih fanova i publike u jednakom odnosu kroz dva kruga glasanja, a čim su se utisci slegli, počelo je da se razmišlja i o nastupu u Kijevu.

Šef projekta Jan Lagermand Lundme je izjavio da će nastup biti sličan onom s nastupa u Herningu. Druga opcija je bila da joj se na sceni pridruže i plesači i prateći vokali, ali je sa Anjom postigao dogovor da ona sama bude na sceni jer će se tako osećati sigurnom. Razmatra se da u nastup budu uključeni i pirotehnički i ostali scenski efekti.

Anja je kasnije na tu temu odgovorila: „Mi ne treba da menjamo previše. Mislim da je razlog zašto sam dobila veliki procenat glasova bio u tome da se nekome svidelo šta je bilo. Ali možemo poboljšati ono što možemo.”

Njena promotivna aktivnost će uključivati i nastupe na predstojećim promotivnim evrovizijskim koncertima poput onih u Amsterdamu i Londonu.

Trijumf grupe „Triana Park”

Letonski javni servis LSM je objavio rezultate glasanja na finalnoj večeri Supernove, kako onih zbirnih glasova publike, tako i onih pojedinačnih gledanih po „Spotifaju”, internet i SMS glasovima publike.

Pobednički sastav „Triana Park” je sa ubedljivih 51,56 % glasova publike bio daleko ispred preostala tri konkurenta; drugoplasirana grupa „The Ludvig” je osvojila 18,98 % glasova publike, trećeplasirana grupa „My Radiant You” 16,51 %, a Santa Daneleviča 12,94 %.

Gledajući pojedinačne glasove publike, na sva tri fronta je prvo mesto zauzeo sastav „Triana Park”; najviše procenata je zauzeo od strane glasača preko interneta (60,74 %), od strane SMS glasača je osvojio 57,87 %, dok su „Spotifaj” slušaoci dali 36,07 % glasova. Poslednja tri mesta su u „Spotifaj” i internet kategoriji zauzele po sledećem redosledu: grupe „The Ludvig” i „My Radiant You” i Santa Daneveliča.

Oko poslednja tri mesta se nisu složili SMS glasači. S njihove strane su zadnja tri mesta zauzele po sledećem redosledu: grupa „My Radiant You”, Santa Daneveliča i grupa „The Ludvig”.

Amir u francuskom komentatorskom timu

Šestoplasirani iz Stokholma 2016. Amir će i ovu godinu putovati na Evroviziju kao deo francuske delegacije. No, ovaj put će se naći u jednoj sasvim neočekivanoj ulozi, a to je pozicija u komentatorskoj kabini.

Ovo iznenađenje je otkriveno u video-kilpu na francuskoj evrovizijskoj Fejsbuk stranici. Naime, Marijana Džejms (Marianne James) i Stefan Bern (Stéphane Bern) će, kao i prethodne dve godine, sami komentarisati polufinalne večeri, dok će im se za finalno veče 13. maja pridružiti Amir. On je u spomenutom videu otkrio da je sa oduševljenjem prihvatio tu ponudu, imajući u vidu ljubav prema takmičenju, te je zbog toga promenio i planirani datum koncerta zakazanog u to vreme.

„Hor godine” u Letoniji 22. jula

EBU je potvrdio da će 22. jula biti održano prvo evrovizijsko takmičenje za „Hor godine”. Ovo je prvo novopokrenuto evrovizijsko takmičenje posle gašenja Eurovision Dance Contest 2008. godine. Grad domaćin će biti letonska prestonica Riga. Mesto održavanja – Arena „Riga”.

EBU je ovo takmičenje napravio u saradnji s vodećom kompanijom u organizaciji takmičenja horova „Interkultur”, a obe strane su pri sklapanju saradnje izrazile želju da takmičenje postane tradicionalno.

Rukovodilac evrovizijskih događaja za EBU Jon Ola Sand je tim povodom izjavio:

Pevanje u horu je zdrava, društvena i umetnička aktivnost, tako da svako, mlad ili star, sa ili bez muzičkog iskustva, može učestvovati – i kome raste popularnost širom sveta. Evrovizijski „Hor godine” će predstaviti ogromne mogućnosti ljudskog glasa i ima za cilj da inspiriše nove pevače da se uključe.

Predsednik upravnog odbora letonskog javnog servisa LSM Ivars Belte je dodao:

S velikim osećajem časti i odgovornosti mi se pripremamo da budemo domaćini pevača iz cele Evrope u Rigi, uspostavljanjem nove tradicije – takmičenjem za „Hor godine”. Veliko je zadovoljstvo što će Letonija postati prva zemlja koja učestvuje u ovom perspektivnom događaju, a još veće zadovoljstvo je to što takmičenje organizuje letonska televizija u saradnji sa gradom Riga.

Pored domaće zemlje Letonije, na prvom izdanju će učestvovati i Austrija, Belgija, Danska, Estonija, Nemačka i Slovenija. Trejler za takmičenje možete pogledati na linku ispod:

Pogledajte i:

Slovenija pobednik evrovizijskog „Hora godine”

Slovenački hor „Carmen manet” pobedio je na prvom evrovizijskom takmičenju horova koji se 22. jula …