AKTUELNO

Irci se pripremaju za nastup u Stokholmu(?) RTVE stao u odbranu Manela Navara

Evrovizijsku javnost su tokom prethodnog dana obradovale dve „udarne” vesti. Prva je da su organizatori Evrosonga saoštili imena voditelja pa će prvi put u istoriji takmičenja sve tri festivalske večeri predvoditi muški trio: Timur Mirošničenko, Volodimir Ostapčuk i Oleksandr Skičko.

I srpska javnost je konačno dočekala da sazna ko će biti predstavnik Srbije. Radio-televizija Srbije oglasila se saopštenjem da će Tijana Bogićević vijoriti zastavu Srbije u Kijevu, a ono što je posebno privuklo pažnju jeste inostrani autorski tim koji je uradio evrovizijsku kompoziciju.

O ovim temama možete više da pročitate u našim izdvojenim tekstovima:

Muški trio domaćin tri evrovizijske večeri

Tijana Bogićević predstavlja Srbiju u Kijevu

Od ostalih informacija izdvajamo nekoliko njih iz Grčke, Irske i Španije.

Glasajte, Grci!

Grčko nacionalno finale održaće se 6. marta, a čini se da nacionalna televizija ERT ulaže veliki napor da povrati poverenje i popularnost. Pored toga što proslavljen evrovizijski tim stoji iza interno izabrane predstavnice Demi, ERT je počeo da emituje i kratak video u kojem voditelji Antonis Ludaros i Elena Buzala pozivaju gledaoce da glasaju za pesmu.

Video-spotovi koji će biti prikazani u okviru nacionalnog finala snimljeni su u Odesi, a oni koji su imali prilike da čuju sve tri takmičarske pesme, ne kriju svoje oduševljenje.

RTVE stao u odbranu Malena Navara i procedure evrovizijske selekcije

Prvi put od kada je Manel Naver izabran za predstavnika i od kada su krenule kritike široke javnosti zbog načina na koji je izabran, španski javni servis RTVE oglasio se saopštenjem.

Podsetimo, tri člana žirija imala su pravo da odlučuju o pobedniku u slučaju da su glasovi publike i glasovi žirija u regularnom toku bili izjednačeni – što se i dogodilo. Tada su dva člana žirija glasala za Manela, a jedan za njegovu konkurentkinju Mirelu. To je izazvalo revolt javnosti i fanova koji se prelio i na političke strukture, koje su zatražile od javnog servisa obrazloženja. Širili su se i tračevi o fizičkim napadima na članove žirija, na povezanost Manelovih menadžera i producenata sa urednicima RTVE i tako dalje…

RTVE se sada oglasio saopštenjem u kojem se ističe sledeće:

  • da je procedura izbora predstavnika u saglasnosti s pravilima EBU te da je većina evrovizijskih fanova zadovoljna izborom Manela;
  • da je 450 učesnika nacionalne selekcije bilo u potpunosti obavešteno o proceduri izbora te da su svi bili saglasni s tim;
  • da su neki takmičari iskazali svoje nezadovoljstvo ishodom, da su u tome otišli toliko daleko da traže savete kako da ospore celokupan proces;
  • da je odluka da glasovi žirija imaju nadmoć nad glasovima publike u slučaju izjednačenog rezultata bila originalna, a ne naknadno uvrštena:
  • da će RTVE nastaviti dalje da radi po utvrđenom planu i da „podvlači crtu” na žalbe i pitanja u vezi sa izborom Manela Navara.

Džoni Logan ocrnio RTÉ

Trostruki evrovizijski pobednik Irske Džoni Logan prozvao je javni medijski servis svoje zemlje zbog načina na koji bira evrovizijskog predstavnika, ocenivši da je to što radi RTÉ „jeftino i gnusno”.

No, nije se Logan tek tako bezrazložno oglasio. Njegova ocena usledila je nakon što je nedavno Lui Valš, menadžer i producent, mentor interno izabranih predstavnika Irske u poslednje dve godine, izjavio da bi voleo da Džoni Logan napiše evrovizijsku pesmu za Brendana Marija.

Volim Luija, ali on zna da ja ne bih želeo da imam ikakve veze s našom evrovizijskom pesmom zbog načina na koji RTÉ to sada sprovodi – rekao je Logan.

On je predložio čelnicima RTÉ da bi trebalo da se ugledaju na Skandinavce i organizuju višenedeljno takmičenje za izbor evrovizijskog predstavnika, a da pesme treba da traže na muzičkom koledžu, kod mladih autora.

RTÉ se oglasio ovim povodom, istakavši da nije u poziciji da realizuje evrovizijski projekat poput onih u nordijskim zemljama. Oni su pojasnili da su Luija imenovali kao pomoć pri izboru adekavnog predstavnika i pesme te da bi stekli i koristi od njegovog višegodišnjeg iskustva u svetu šou-biznisa.

RTÉ može da stavi sve svoje resurse na raspolaganje, u cilju kreiranja scenskog nastupa u Stokholmu – navodi se, između ostalog u saopštenju RTÉ.

Da, dobro ste pročitali. Irci se spremaju za nastup u Stokholmu!(?)

Neka im je sa srećom. Mi ostali pratićemo ipak događaje u Kijevu.

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …