AKTUELNO

Austrijska pesma „online”. Rumunija i Portugalija izabrale finaliste

Sinoć je sve bilo u znaku Portugalije, Rumunije i Letonije. Prve dve zemlje su kompletirale listu finalista za svoje nacionalne izborne festivale, dok je Letonija izabrala svog izvođača za Kijev.

Za Letoniju će nastupiti sastav „Triana Park” s kompozicijom Line. Opširnije o njima pročitajte u kartici ispod:

Od ostalih bitnih informacija vredi izdvojiti da su austrijski i izraelski predstavnik objavili nazive svojih pesama kojima će pokušati da izbore finale u Kijevu.

Treća etapa informacija nam donosi svakojake informacije iz Italije, Gruzije, Španije, Slovenije, Hrvatske i s Kipra. A pored svega toga, imenovan je i kreativni producent takmičenja u Kijevu i potvrđeni su prvi učesnici evrovizijskog koncerta u Londonu.

Poznati rumunski finalisti

Rumunija je večeras održala polufinalno veče svog nacionalnog izbora Selecția Națională 2017. Od 15 izvođača, koliko ih se predstavilo publici, žiri je odabrao sledećih desetoro za finalno veče, koje je na programu naredne nedelje:

 1. Ilinka i Aleks Florea | Yodel it
 2. Ksandra (Aleksandra Sipos) | Walk on by
 3. MIHAI (Mihaj Trajstariju) | I won’t surrender
 4. Kristina Vasiju | Set the skies on fire
 5. Duo „Instinct” | Petale
 6. Ramona Nera | Save me
 7. Eduard Santa | Wild child
 8. Tavi Kolen i Ema | We own the night
 9. Maksim | Adu-ți aminte
 10. Elize i „No Stress” | Fără bariere

Odluka o pobedniku će za sedam dana u potpunosti biti u rukama publike.

Portugalija kompletirala listu finalista

Portugalija je večeras kompletirala listu od osmoro finalista svog festivala Festival da Canção. Sinoć se publici predstavilo osam kandidata, a glasovima stručnog žirija i publike u jednakom iznosu (50/50) sledećih četvoro kandidata je obezbedilo plasman u finale:

 • Lena Dagva | Nunca me fui embora
 • Pedro Gonsalvez | Don’t walk away
 • Selina da Pijedade | Primavera
 • Žorže Benvinda | Gente bestial

Podsetimo, prethodne nedelje su iz prve polufinalne grupe plasman u finale obezbedili:

 • Fernando Danijel | Poema a dois
 • Deolinda Kinzimba | O que vi nos meus sonhos
 • Salvador Sobral | Amar pelos dois
 • grupa „Viva la diva” | Nova glória

Finale je na programu za sedam dana.

Nejtan Trent peva Running on air u Kijevu

Pesma s kojom će ovogodišnji austrijski predstavnik Nejtan Trent nastupiti u Kijevu na drugoj polufinalnoj večeri 11. maja će nositi naziv Running on air, objavio je sajt derStandard.at.

Javna prezentacija pesme je zakazana za 28. februar u okviru jutarnjeg programa radio-stanice Ö3, ali se očekuje da već danas bude dostupno digitalno izdanje singla na brojnim muzičkim streaming servisima.

Imri Ziv u Kijevu poručuje da se „oseća živ”

Imri Ziv je pravo da bude ovogodišnji izraelski predstavnik stekao preko pobede u popularnom talent-šouu Rising Star for Eurovision, a pesma za Kijev je, prema ranijim najavama, izabrana internim putem.

U drugom polufinalu 11. maja će se publici predstaviti pesmom I feel alive koju autorski potpisuje producentski duo „Doli’n’Penn”. Publika će je prvi put čuti 9. marta u specijalnoj emisiji koja će biti emitovana na izraelskom „Prvom kanalu” s početkom u 20.00 po našem vremenu.

Vredi spomenuti i da je za odabir pesme bila zadužena selekciona komisija u sastavu: Moše Morad, Aliza Dajan-Hamama, Jugal Ganor, Tmira Jardeni, Mira Špigel, Tomer G i Avijad Rozenbojm.

Rezultati glasanja u polufinalnim večerima u Sloveniji

Iz polufinalnih večeri slovenačke Evrovizijske melodije, održane 17. i 18. februara, po četvoro izvođača je obezbedilo plasman u finale i to tako što su žiri i publika odabrali po dva komada. Nisu tada bili saopštavani njihovi pojedinačni glasovi te večeri, već zbirni. Pojedinačni glasovi u polufinalima su bili objavljeni dan posle održavanja finalne večeri.

U prvom polufinalu žiri i publika nisu bili u potpunosti saglasni oko odabira finalista; kod obeju strana su se jedino Omar Naber i Nika Zorjan našli među četiri najbolja. Da je publika samo odlučivala o finalistima, onda bi grupe „Sell Out” i „Tosca Beat” prošle u finale, a da je žiri u potpunosti donosio odluku, onda bi se finala domogli grupa „King Foo” i Lea Sirk. Kao prosečni rezultat su izvučene grupe „Sell Out” od strane publike i „King Foo” od strane žirija.

U drugom polufinalnoj grupi je bila nešto bolja situacija – u finale su prošli grupa BQL, Nuška Drašček, Rejven i Tim Kores i svi oni su zauzeli prva četiri mesta i kod žirija i kod publike.

Kako bi gledaocima bio pružen uvid u pripremu organizacije festivala, 25. i 26. februara su na drugom programu Televizije Slovenije bile emitovane dve specijalne emisije u kojima je voditeljka Mojca Mavec publiku provela kroz celokupan proces pripreme festivala – od montaže scenografije, preko pripreme tehničke ekipe pa sve do proba.

 • I polufinale 
 • II polufinale 

Evrovizijska verzija italijanske pesme ipak kompletno na italijanskom

Iako se jedno vreme spominjala mogućnost prevođenja jednog dela ovogodišnje italijanske pesme Occidentali’s karma na engleski, Frančesko Gabani je, gostujući kod Antonele Kleriči na prvom TV kanalu italijanskog javnog emitera RAI, izjavio da će i prerađenu evrovizijsku verziju ipak kompletno otpevati na italijanskom, te da prevođenja na engleski neće biti radi promocije ugleda italijanske muzike, dodavši da taj posao nosi veliku odgovornost i da je to jedna velika avantura koju proživljava s puno spontanosti, što je oduvek pokušavao da radi.

Uskoro objava nove verzije gruzijske pesme

Gruzijska predstavnica Tako Gačečiladze je završila snimanje nove verzije svoje pesme Keep the faith u kojoj učestvuje hor konzervatorijuma u Tbilisiju, a ovih dana ima pune ruke posla jer će uskoro početi da snima i spot za tu pesmu. Prilog sa snimanja nove verzije možete pogledati u videu ispod:

Novi šef delegacije u Španiji

Kako španski portal Bluper.es saznaje, nakon skandalozne završnice poslednjeg izbora za španskog predstavnika, Federiko Ljano je posle 15 godina odlučio da se povuče s pozicije šefa španske delegacije, izvestivši da neće putovati u Kijev iz ličnih razloga i drugih poslovnih projekata. Isti taj izvor navodi i da će ga na toj poziciji zameniti Marija Bordas koja trenutno obavlja funkciju rukovodioca internacionalnih projekata za špansku nacionalnu televiziju.

Poslušajte isečak kiparske pesme

Kiparski predstavnik Hovig Demirjan 1. marta predstavlja svoju pesmu Gravity, a na svojoj FB stranici je predstavio delić videa koji najavljuje izlazak pesme, a koji možete pogledati na linku ispod. Stilski je pesma opisana kao nešto između balade i pop-densa.

Prvi učesnici „Londonske evrovizijske žurke”

„London Eurovision Party” će biti održan 2. aprila, a na društvenim mrežama organizatori polako najavljuju učesnike. Headliner večeri će biti predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva Lusi Džouns, a pored nje su od ovogodišnjih učesnika potvrđeni i Levina iz Nemačke, Manel Navaro iz Španije, Alma iz Francuske i Nejtan Trent iz Austrije. Kao specijalni gosti će nastupiti nekadašnji evrovizijski učesnici, a prva među njima je evrovizijska pobednica iz 2004. Ruslana.

Sergej Proskurnja (nezvanično) imenovan za kreativnog direktora kijevskog Evrosonga

Ukrajinski poslovni dnevni list „Kapital” je došao do informacije koju ukrajinski javni servis NTSU još nije potvrdio, a to je da će kreativni direktor ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije biti Sergej Proskurnja, poznati režiser pozorišnih predstava i masovnih dešavanja u Ukrajini.

U njegova najznačajnija dela se ubrajaju oratorijum „Bog sa nama” posvećen sećanju na nebeski sto i ukrajinske vojnike, održan u avgustu 2014, a režirao je i proslavu Dana zaštitnika Ukrajine u oktobru prošle godine, kao i koncert povodom 25 godina nezavisnosti Ukrajine „Rođeni slobodni”. Učestvovao je u razvoju sve-ukrajinskog festivala „Crvena ruta” i jedan je od osnivača pozorišnog festivala „Zlatni lav” u Lavovu.

Nina Badrić u žiži interesovanja zbog zvanično poništenog razvoda

Ima li slobode u potpuriju? Pa naravno da ima! Hrvatska predstavnica iz 2012. Nina Badrić je u javnosti uvek pričala o svojim pesmama, mada se o njenom privatnom životu malo zna. Upravo zbog takvih priča je ponovo u žiži regionalne javnosti jer je pre nekoliko dana uspela da posle četiri godine dobije zahtev za poništenje crkvenog braka između nje i njenog bivšeg supruga Bernarda Krasnića. Međutim, odbila je da komentariše tu vest jer po kanonskom pravu svi detalji ostaju tajna deset godina nakon procesa, a razlog leži u tome što crkveni sud ne dolazi lako do presude o poništenju braka.

Svog supruga je upoznala 2000. godine, za njega se verila tri godine kasnije, dok su 2006. svoju ljubav krunisali brakom. Prvi put su se razveli 2009. godine, da bi se vrlo brzo pomirili. Ali davanje druge šanse nije bilo uspešno, pa su se 2012. ona i Bernard definitivno razveli.

Poslednju pesmu je izbacila krajem prošle godine. U pitanju je balada Ljubav za tebe koju je snimila za potrebe trenutno najgledanijeg srpskog filma „Stado”, a uskoro će publiku obradovati još jednom novom pesmom.

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …